Gość Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2017 Ta (przykładowa) która podałem linka wyżej ma 30W i 130W czyli po włączeniu wtyczki już się grzeje do 30W a po naciśnięciu przycisku do 130W - tak groty są wymienne linka podałem pierwszego z brzegu więc warto się rozejrzeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2017 Właśnie czytałem już na forum, żeby nie lutować przyklejonych diod bo powstaje zimny lut. Wolę wydać 100 czy 200 a kupić lutownicę na długie lata. No i taką, żeby precyzyjne rzeczy polutować jak kabelki do arduino czy driverów. Niestety nie bardzo jest jak.Diody z radiatorami trzeba najpierw wkleić na radiator lampy, później dopiero lutować połączenia przewodami, inaczej to chyba sztuka cyrkowa Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) 9 minut temu, big daddy napisał: Niestety nie bardzo jest jak. Diody z radiatorami trzeba najpierw wkleić na radiator lampy, później dopiero lutować połączenia przewodami, inaczej to chyba sztuka cyrkowa można użyć "podstawek zbiorczych" lub lutować po jednej i od razu przyklejać - tyle że trwa to długo ja lutowałem na "paski" PCB a potem kleiłem Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2017 Właśnie czytałem już na forum, żeby nie lutować przyklejonych diod bo powstaje zimny lut. Wolę wydać 100 czy 200 a kupić lutownicę na długie lata. No i taką, żeby precyzyjne rzeczy polutować jak kabelki do arduino czy driverów. Ojoj chyba albo coś źle doczytales albo lutowala to za przeproszeniem jakaś "sierota". Diody na podstawkach ustawiasz i kleisz na radiator a na drugi dzień wszystko ładnie i szybko lutujesz. Sam tak robiłem. Lutowanie 60 diod zajęło mi może godzinę a lampa działa bez najmniejszego problemu.Wystarczy dobra lutownica i odrobina cyny.Jak szukasz lutownicy na lata to kup coś z firmy Ersa albo Weller. Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2017 Takie coś znalazłem. http://allegro.pl/lutownica-30-130w-terma-boost-weller-5-grotow-i6822773209.html Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2017 3 minuty temu, katani napisał: Takie coś znalazłem. http://allegro.pl/lutownica-30-130w-terma-boost-weller-5-grotow-i6822773209.html Nie znam tego modelu który pokazałeś od paru już lat używam do szybkich prac domowych takiej, jestem bardzo zadowolony http://allegro.pl/uniwersalna-lutownica-ersa-30-s-kolba-lutownicza-i5211663533.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2017 6 minut temu, DarekB30 napisał: Nie znam tego modelu który pokazałeś od paru już lat używam do szybkich prac domowych takiej, jestem bardzo zadowolony A jak z trzymaniem takiej lutownicy w sensie wygody pracy? Te pistoletowe są pod tym względem dość wygodne. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2017 9 minut temu, katani napisał: A jak z trzymaniem takiej lutownicy w sensie wygody pracy? Te pistoletowe są pod tym względem dość wygodne. nie wiem nie użuwałem pistoletowej, ta którą używam jest bardzo lekka i może trochę kwestia przyzwyczajenia, mi pasuje do ręki już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2017 Godzinę temu, katani napisał: A jak z trzymaniem takiej lutownicy w sensie wygody pracy? Te pistoletowe są pod tym względem dość wygodne. Pistoletową to grube kabliska a nie elektronika Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dan86PL Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 Witajcie po długiej przerwie w temacie. Mam problem z zegarem w lampie. Gdy zanika prąd to zegar nie liczy czasu na samej baterii. Gdy prąd sieciowy wraca to zegar kontynuuje naliczanie czasu od momentu, w którym zabrakło prądu. Czyli np. nie ma prądu godzinę, to lampa działa z godzinnym opóźnieniem... Ktoś wie co może być przyczyną? Lampa ma 2 nitki na driverach MeanWell. 1 nitka 6xCREE i 1 nitka 6XPowerLed + mam 1 diodę PowerLed na środku bez drivera. Zasilacz 24V 3,75A. Lampa jak poniżej: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 Może baterię wymień? Bateria powinna podtrzymywać zasilanie w arduino. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 Też bym stawiał na baterię w module zegara czasu rzeczywistego.Ps. Ta baterie podtrzymuje jedynie sam zegar a nie całe Arduino;)Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dan86PL Zgłoś Napisano 11 Listopada 2017 No i rzeczywiście. Wymieniłem tą baterię (okazało się, że była to zwykła bateria) na inną z innego zapasowego zegara (rechargeable czyli aku) i zegar trzyma czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dan86PL Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Hej. Postanowiłem udoskonalić moją lampę i w końcu zainwestować w soczewki. Kupiłem 120 i 90 stopni, ale nie mam pojęcia jak je zainstalować na diodach. Wiem, że wchodzą na styk, ale bez kabli i lutu na samą diodę. Jak to zrobić, gdy diody mają na sobie wystający lut i kable??!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Sprawa jest prosta...musisz w soczewce zrobić zagłębienia na kabelki...pilnik w dłoń i do dzieła. Wszystko przez to, że one są do płytek pcb wyjściowo robione... Inna sprawa, że w Twojej lampie soczewki zrobią efekt punktów świetlnych, ponieważ masz je dosyć szeroko rozłożone. Dodał bym minimum 6 x 3w. Ps. Pterek ma się dobrze, chociaż dziwnie było patrzeć jak przez pierwsze dwa tygodnie dostaje wycisk od ch. parasema Edytowane 30 Grudnia 2017 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dan86PL Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Dziękj Szymon. Jak zwykle można na Ciebie liczyc. Dodalem nitke, teraz w sumie mam 3 i diody sa gesciej rozstawione. A co do plytek... To jak w nich diody przekazuja sobie prad?! PRZYKLEJA sie do nich gołe diody bez takich pojedynczych podstawek jak u mnie czy może LUTUJE sie normalnie z tym, że sam lut piwinien powinien byc na tyle cienki, że samo wyeliminiwanie kabli pozwala nalozycz soczewki? Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Dan86PL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2017 Diody do nich się lutuje, tak jak do małych gwiazdek, pomiędzy diodę a płytkę dajesz pastę. A połączenie między poszczególnymi diodami jest szeregowe, więc powstaje dużo łatwiejsza do ogarnięcia nitka. Zobacz sobie na aukcje na allegro, opcji jest wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach