Skocz do zawartości
Mcj1

Grzebień przelewowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy taki grzebień jak na zdjęciu to znaczy odsunięty od przegrody komina o 2 mm zda egzamin. Jak będzie z regulacją poziomu wody.post-27639-1482219358,72_thumb.jpgpost-27639-1482219376,07_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziom wody w kominie regulujemy wyłącznie zaworem na spływie plus rewizja. Rozwiązanie mocowania grzebienia bardzo ciekawe. Natomiast gorzej już z projektem zębów. Standardowe grzebienie mają szerokość zęba i przerwy podobne. Ja zdecydowałem się samodzielnie robić grzebień. Przerwa ma 5mm, a szerokość zęba 3mm. Teraz spiętrzenie wody na grzebieniu opadło o prawie centymetr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poziom wody w kominie regulujemy wyłącznie zaworem na spływie plus rewizja. Rozwiązanie mocowania grzebienia bardzo ciekawe. Natomiast gorzej już z projektem zębów. Standardowe grzebienie mają szerokość zęba i przerwy podobne. Ja zdecydowałem się samodzielnie robić grzebień. Przerwa ma 5mm, a szerokość zęba 3mm. Teraz spiętrzenie wody na grzebieniu opadło o prawie centymetr.

Dzięki za podpowiedź. Ten grzebień też sam robiłem ale nie bardzo wiedziałem jakie są proporcje zębów, muszę zrobić jeszcze jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spełni swoją rolę, ale szczeliny powiększ, szybko mogą zarosnąć, poza tym mała wydajność.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może doradzicie jaka różnica poziomów wody między akwarium a kominem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Różnica "1=1".

Gdy zrobisz wyższy poziom w akwarium i niższy w kominie, będzie Ci towarzyszył hałas (wodospad). Nawet niewielka różnica powoduje chlupotanie. W sypialni gdzie stoi akwarium ma to szczególne znaczenie.

No chyba, że lubisz dźwięk strumyka, to co innego :-)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że nie będę mógł go wyciągać. On jest w te nóżki wsunięty, do czyszczenia wystarczy go podmienić na inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze pytanie padlo w zwiazku z tym, ze grzebien jest odsuniety od szyby ? Woda bedzie plynac glownie przez te szpare. W sumie tez "powierzchniowa", ale wtedy po co grzebien (jako blokada dla ryb?) ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam że to mnie trochę niepokoi ale z drugiej strony czy zaworem na zrzucie wody nie będę mógł podnieść jej poziomu żeby woda przepływa przez grzebień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też się zastanawiałem nad tą szczeliną - myślę że jak bys nie regulował zaworem to i tak tą szczelina będzie wodą się przedostawać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To mała szczelina i nie będzie miała żadnego wpływu. na przelew.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że tą szczeliny będzie lecieć woda ale ona ma tylko 2 mm, a to jest mniej niż szczelina między zębami . Mam nadzieję że nie będzie to w niczym przeszkadzać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jest minus Twojej metody, a mianowicie zmniejszasz spływ wody z powierzchni akwarium, przez co może (ale nie musi) zbierać Ci się film bakteryjny. Nawet 2mm na całej szerokości dają spory przepływ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jeśli chcę ustawić taki sam poziom wody w akwarium i w kominie np 2 cm od powierzchni szkła? Przelewania się wody z akwarium do komina jako takiego nie ma, zbierania tego filmu z powierzchni również. Cz nie wystarczy ruch wody wywołany przez falowniki i pompę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.