Skocz do zawartości
owler

Zmętnienie wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem ze zmętnieniem wody(zielonkawe mleczko widoczność ograniczona tak do około 70-80cm),

podejrzewałem bakterie bo 2 dni wcześniej wlałem biodigest i bioptim(po jednej ampułce na około 390l wody

). Ale mam jeszcze inne podejrzenia typu fitoplankton, po pierwsze szyby mam zielone(teraz muszę czyścić 2 razy dziennie bo nic nie widzę), wata na przelewie zielona no i to że po nocy, rano jest całkiem dobrze a po

zapaleniu światła woda zaczyna robić się mętna(już taki przypadek znalazłem na forum ale nie było rozwiązania), czy na wzrost populacji bakterii może mieć wpływ światło?, a może to właśnie jakieś fito? które się rozmnaża być może po tym jak czyszcze szyby. Akwa mam świerze bo ma 10 tygodni, do tej pory wlałem 3 ampułki biodigest i jedną (tą ostatnio) bioptimu. Nigdy wcześniej fito nie podawałem.

Pływa 7 ryb, karmie 1 do 3 kostek dziennie odpieniacz raczej na mokro, zbiera ze 100-200ml dziennie.

Światło nie za mocne około 150-170W led cree DIY.

Parametry w normie No3, Po4 bliskie zero, KH 7 testy Saliferta. Być może któryś test przekłamuje ale raczej

są ok bo na starcie dawały duże wartości No3-30, po4-1,5 do 2 więc logicznie.

Chyba niepotrzebnie dałem te bakterie z pożywką. Da się z tym walczyć, czy czekać?.

Edytowane przez owler (wyświetl historię edycji)

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wzruszałeś czasem piasku? Takie nagłe zmętnienia często wynikają z naglego uwolnienia bakterii i pierwotniaków z detrytusu.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje zastosować węgiel w filtrze przepływowym u mnie wyciagnelo zielony kolor i zmetnienie wody w 12h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być to, wzruszałem i to dość mocno odmulaczem bateryjnym, zbierałem cyjano. Dzięki Tester ( przy okazji gratulacje za super stronę: reefhub). Co dalej z tym robić?

ps.węgiel cały czas na przepływie regularnie wymieniany.

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.