big daddy Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Szczerze to jeszcze nad tym nie myślałem. Możesz opisać coś więcej? Nie bardzo kumam dlaczego aż o tyle chcesz cofnąć nogi? Edytowane 23 Lutego 2017 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Mi to robi stolarz, wiec może nie jestem najlepsza osobą, ale może któryś z bardziej doświadczonych kolegów coś dopowie. Nogi cofnięte są po to, aby było gdzie umieścić zawiasy do drzwiczek. Czemu 10cm, to jeszcze jest do ustalenia. Wysłałem stolarzowi swój projekt i ma mi przesłać swoje uwagi w przyszłym tygodniu. Sam jest akwarysta, wiec ma w tym doświadczenie Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 AAAA to już rozumiem o co biega. U mnie stelaż kasy nieco mniejszy tak żeby co obłożyć płytami, blat jak i Sławoj będę wystawiał z przodu około 2cm tak że powierzchnie się zlicują. Tak po prostu chcemy. Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Big daddy, w uzupełnieniu-nogi cofnięte będą o 8cm, tyle wystarczy.Dodatków do statywu na tylnich nogach beda dołączone kątowniki, które maja za zadanie podtrzymać półkę na elektronikę. Ja w załączonym zdjęciu Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Elegancką masz maszynownię w sumpie. Kibicuję fajny projekt. Mam taki sam litraż. Będę tu zaglądał. Może podpatrzę tu co u siebie zmienić. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Elegancką masz maszynownię w sumpie. Kibicuję fajny projekt. Mam taki sam litraż. Będę tu zaglądał. Może podpatrzę tu co u siebie zmienić. Hehe, chciałbym. To tylko projekt znaleziony na necie. Ale docelowo chce coś podobnego. Teraz czekam na szkło, sump i statyw ze Szczecina, potem właśnie obudowa statywu u stolarza z forum [emoji4] myśle, ze będę zalewał na początek maja. W międzyczasie zamówiłem dwie żarówki hydroponiczne LED Grow Light do refugium na Aliexpress. Szukam do tego obudowy, coś jak na zdjęciu. Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 jakas aktualizacja co do projektu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 jakas aktualizacja co do projektu Faktycznie trochę się wydłużyło. W międzyczasie wziąłem ślub, wiec miałem kilka innych spraw na głowie [emoji6] Żarówki przyszły, ale sie nie wypowiem, gdyż w praktyce sprawdzę je dopiero jak wszystko będzie działało. Obudowę do nich kupię chyba jako klosz do terrarium, nie znalazłem jeszcze ciekawego/taniego substytutu tego ze zdjęcia powyżej. Obecnie czekam na akwarium, statyw i sump ze Szczecina. Ma być w połowie maja. Następnie będę obijał statyw u stolarza, fronty maja licować z krawędzią szkła. Chciałbym pomalować tył akwarium na czarno. Czy możecie polecić jakaś farbę? Czy ktoś z Was może sam malował akwarium? Jakie macie doświadczenia z samym malowaniem i jego późniejszym użytkowaniem? P.s. Trochę ostatnio poszperałem i na moje nieszczęście zakochałem sie w Zoa Ultra i Acanach. Niestety widzę, ze te pierwsze chyba trzeba będzie zamawiać z UK, te drugie chyba z Whitecorals. Do whitecorals pewnie się nawet kiedyś wybiorę [emoji4] może jakieś lokalne morszczuki sie skuszą na podróż, to przynajmniej na benzynie zaoszczędzimy [emoji4] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Maja 2017 Najprościej jest przykleić czarne tło, okleine do mebli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Najprościej jest przykleić czarne tło, okleine do mebli. Chce uniknąć robienia sie bąbelków powietrza lub odklejania sie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 ja proponowałbym tlo w kolorze blekitu duzo lepiej to wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Chce uniknąć robienia sie bąbelków powietrza lub odklejania sie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk To zrób to dobrze Ja nigdy nie miałem problemów, tzn jaki zrobiłem to dobrze Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) 2 godziny temu, kapa napisał: ja proponowałbym tlo w kolorze blekitu duzo lepiej to wyglada Dzięki Kapa, ale decyzja już zapadła Wahałem się pomiędzy jednym a drugim, ale jednak czarny bardziej mi sie podoba To zrób to dobrze Ja nigdy nie miałem problemów, tzn jaki zrobiłem to dobrze Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka A czy kiedyś próbowałeś malować tło? Wiesz, że jak to zrobię i nawet na początku będzie OK, a potem zacznie odchodzić, to mnie będzie szlag trafiał. Jak pomaluje, to ewentualne niedoskonałości po prostu zamaluje Naoglądałem się trochę amerykańskich kanałów YT i tam faktycznie raczej polecają malować. Zresztą, nie widzę minusów takiego rozwiązania... Mały Update do żarówek. Kupiłem 2 szt na alliexpress: większa za $14 , mniejsza za $7. Obie są dedykowane do upraw hydroponicznych. Ciężko jest doczytać w opisie na aukcjach alliexpress jaki jest zestaw kolorów o jakich parametrach, ale najprawdopodobniej mają one następujące: 1. Większa: 54W, długość fali czerwonej - 630nm i niebieskiej 440nm. Łącznie 18 LED-ow 2. Mniejsza: 30W (22Red+12Blue+2White+2IR+2UV) Total 40pcs Red 630nm~660nm Blue:430nm~460nm IR:730nm UV:380nm White:6500K Większa jest na pewno mocniejsza i ma bardziej różowy kolor świecenia, ale biorąc pod uwagę zakres led-ów raczej będzie słabsza w hodowli cheato. Edytowane 7 Maja 2017 przez afgi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Nie próbowałem ale myślę że powinno to wyglądać ok. Wadą malowanego tła jest taka, że raczej jest już nas stałe. Może jakiś kompromis, czyli np spienione pcv w kolorze czarnym? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 wiadomo kwestia gustu a co do sumpa? to zamówiles taki jak na ostatnim zdjeciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 2 godziny temu, big daddy napisał: Nie próbowałem ale myślę że powinno to wyglądać ok. Wadą malowanego tła jest taka, że raczej jest już nas stałe. Może jakiś kompromis, czyli np spienione pcv w kolorze czarnym? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Dla mnie wazny minimalizm. Spróbuje z tą farbą, powinno być ładnie 2 godziny temu, kapa napisał: wiadomo kwestia gustu a co do sumpa? to zamówiles taki jak na ostatnim zdjeciu? Nie wiem o co dokładnie pytasz? Do sumpa kupiłem obydwie żarówki, ale będę używał tylko jedną na raz. Jeżeli jedna się nie sprawdzi, to użyję drugą. Jeżeli druga sie nie sprawdzi, to mam w zapasie trochę droższe rozwiązania, ale już przynajmniej sprawdzone (może jakiś używany Kessil 160). Tak czy inaczej, będę w stanie coś konkretnego powiedzieć pewnie dopiero za jakieś pół roku. Nad akwarium zawisną dwie lampy LED: Ecotech XR30 i XR15, obie trzeciej generacji. Lampy mają bardzo dobre opinie i świetny program (oraz aplikacje) do sterowania. Planuje korzystać z ich programu oświetlenia CoralLab pod LPS-y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Dnia 15.01.2017 o 22:41, afgi napisał: Dzięki Chwialek za Twoją uwagę. Ja wstawiałem przegrody 0,5 cm. Na załączonym projekcie wstawiłem szyby 0,8cm. Dodatkowo trochę zmniejszyłem całą długość sumpa w celu zwiększenia miejsca w szafce na pozostałe graty i ewentualnie dolewkę. Pojemnik na dolewkę, jak już mówiłem, chciałbym zrobić obok szafki albo w szafce. Na pewno chciałbym, aby był osobno od sumpa - zwiększenie wygody, mobilności, itp. Zmniejszeniu uległa także komora odpieniacza. Sama komora ma wymiary 35 na 20 cm, co w zupełności powinno starczyć dla Delteca 1456 i zrzutu Planuje także wstawić pojemniki na Ballinga, pewnie te 5 litrowe. Tutaj przychodzą mi różne pomysły. Pewnie ostateczna forma wyjdzie w praniu. pytalem czy ten projekt sumpa zamowiles? pytam bo za nie dlugo tez staruje z podobnym akwarium do twojego,juz jest zamowione w erybka i w tym tygodniu powinno mi wszystko przyjsc,muj sump bedze mial wymiary 90x40x40 bez przegrod,przegrody bede robil sam tez pod dsb,dla tego pytam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Trochę pozmieniałem Szczegóły poniżej. Projekt zmieniłem na wpływie do komory DSB - chce uniknąć zatykania pompy przez cheato. Dodatkowo dodałem do statywu podpory pod półkę dla elektroniki p.s. sumpa także będę malowal na czarno na tylnej szybie. Myślę czy nie pomalować także spodu, ale to chyba se podaruję. p.s. statyw statyw stalowy wymiary - jak w załączonym zdjęciu 6 szt regulowanych nóżek 4 kątowniki pod półkę - 22 cm poniżej górnego profilu Sump wymiary - 73 cm szerokość na 35 cm wysokość i 35 cm głębokość dwie przegrody (jak w załączniku) z czarnego lacobela Edytowane 7 Maja 2017 przez afgi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 wyglada nie zle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 12 Maja 2017 witam i jak tam szkielko juz doszlo_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 Czekam Podobno mam dostać foty jutro lub pojutrze. Jak coś będę miał, zaraz umieszczę na forum Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 A wiec nadal czekam na akwarium. Pan szklarz Przemek ze Szczecina ma względne poczucie czasu. Zaliczkę dostał w 1 połowie marca i umówiliśmy sie na pięć tygodni. Od miesiąca słyszę od niego, ze wszystko będzie gotowe za dwa dni. I tak co dwa dni.....Zaczynam powoli wątpić w to, ze w ogóle to zrobi. Jakość podobno niezła, ale terminowość tragiczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Przemek robi dobre akwaria. Widziałem osobiście u kolegi akwarium jego wykonania, ale z terminami realizacji to u niego kiepsko. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 21 Maja 2017 musisz uzbroic sie w cierpliwosc,wiem jak to jest czekac,u mnie trwalo to 20 dni zestaw zamowiony w erybce wszystko doszlo na czas wykonanie pierwsza klasa polecam na przyszlosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 jest juz szkielko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach