mathom Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 Witam mam małą zagwostkę przy planowaniu nowego setupu. Posiadam cholerną dolewkę Hydora która ma minimalny czas dolewania 25s (sic!), komora pompy to będzie u mnie ok 8,5L, cały obieg 300L. Pytanie do praktyków: jaka jest zależność zmiany poziomu wody w komorze pompy od ogólnego ubytku wody ? Nie wiem jaką pompę dobrać do tego ustrojstwa żeby nie męczyć się z dławieniem lub przelewaniem (w 30stce miałem spory problem z tą dolewką, w końcu mam chamskie rozwiązanie z dławieniem przez zgnianie węża) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 A spróbuj ustawić czujnik tej dolewki pod kątem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 Sprzedaj hydora i zrób sobie http://magu.pl/aqma-refill-automatyczna-dolewka czujnik pokaże "dość" to 2 sec potem wyłącza się pompa (resztę doczytaj) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 Chciałem tego uniknąć. Czy na prawdę odparowana woda przekłada się 1:1 na poziom wody w komorze pompy ? Jeśli dajmy na to 1cm to 0,4L to o tyle spadnie poziom jak z całego systemu wyparuje 0,4L ? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 tak właśnie powinno to działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 u mnie poziom wody spada tylko w komorze pompy ,latem paruje u mnie ok 4- 5 litrów dziennie , jak mi czujnik nawalił z dolewki to dwa dni lałem ręcznie , wracając z pracy w komorze pompy brakowało wody ,w akwarium poziom stały Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strzelba26 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 3 godziny temu, mathom napisał: Nie wiem jaką pompę dobrać do tego ustrojstwa żeby nie męczyć się z dławieniem lub przelewaniem (w 30stce miałem spory problem z tą dolewką, w końcu mam chamskie rozwiązanie z dławieniem przez zgnianie węża) U mnie hydor smart level control+tunze 5000.020 sprawdza się znakomicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 10 godzin temu, strzelba26 napisał: U mnie hydor smart level control+tunze 5000.020 sprawdza się znakomicie. A jak dużą masz komorę pompy? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach