Skocz do zawartości
volf

czarna wydzielina z zoa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem że z mordek zoa wychodzą długie czarne gluty, zoa w pełni rozwinięte i nie widać żadnych oznak choroby. Pierwszy raz się z tym spotkałem, to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volf, normalne. Wszystkie korale z gebami tak sie wypróżniaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to może być kupa, kilka dni temu rozmrażałem dużego kryla dla ukwiała i trochę tej brązowej wody wlałem do akwa. Możliwe że coś złapały i wydalaja. Warunki mają raczej dobre bo wszystko ładnie rozwinięte. Dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz innych podstaw do zmartwienia stanem zbiornika to także obstawiam defekację :)

Ostatnio widziałam moją ogromniastą funkię jak wypuszcza czarne gluty. Fuj! Defekacja jest jednak zawsze obrzydliwa ;)

PS te gluty to przez chwilkę miałeś, czy to już trwa dłużej? Moje korale załatwiają "te sprawy" dość sprawnie, nigdy nie trwa to godzinami..

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zauważyłem na kilku lebkach, ale jak to defe cośtam miało około 3cm to cyrkulacja to wziała .Dziś na kilku następnych. Karmię ryby tylko suchym pokarmem wiec pewnie coś zlapaly z tej wody po krylu. Gluty wydalaja ok.godziny. 

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie regularnie bez szkody defekuja zoasy, które pochłaniają pokarm. Te, które nie wciągają zarełka do mordek po wypuszczeniu gluta, zazwyczaj biednieją.

Z każdym wypuszczeniem polipy są coraz mniejsze.

Wysłane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka rodzajów ZOA ale jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na "wydalanie" a miałem je w zbiorniku około roku. Natomiast czasami jak korale stały zbyt blisko siebie to zaczynały "wojnę chemiczną" i zaczynały wtedy wypuszczać gluty - raczej jasne.

[105 l] ReefMAX, start 20.04.2010 ::: 13kg LR, 9kg LS ::: Cyrkulacja Tunze 6025 ::: oświetlenie 3 x 24W + nocny LED

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=28572&n=last#bottom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U mnie zoa a mam ich kilka odmian chyba nigdy nie defekowały bo nigdy tego nie widziałem heh mało tego nie karmię ich "grubym" pokarmem i rosną ładnie.

Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka odmian ,ale kupkanie często się zdarza tylko u radioaktive .Jakiś czas po karmieniu . (REEF-ROIDS +CORALIFIC DELITE )

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast u mnie klocka walą tylko Lunar Chaos

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.