Wiciak Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Witam wszystkich. Jestem w trakcie projektowania akwarium. Chciałbym aby widoczność była z 4 stron więc wpadłem na pomysł centralnego komina, widziałem już u naszych zagranicznych kolegów takie rozwiązania tzn. 'island overflow'. Na szybko zrobiłem rysunek o co mi chodzi, co o tym sądzicie? Otworu pod śrubunek 35mm, komin będzie miał grzebień jedynie z jednej strony chociaż jeszcze się nad tym zastanawiam. Proszę o rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Jak będziesz miał komin na środku to w akwarium szerokim na 50 cm zostanie ci do zagospodarowania ledwo po 20 parę centymetrów. Bardzo mało miejsca na skałę czy korale. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 katani dobrze prawi[emoji106],przy takich wymiarach najlepiej komin zewnętrzny,a jeśli wewnątrz,to w rogu.baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Dziekuje za odpowiedz. 1 zalozenie jest takie aby nie bylo widac zadnego sprzetu, komin bedzie zabudowany gotowa konstrukcja z suchej skaly. Licze sie z ograniczeniem miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Jak dobrze i estetycznie obudujesz-obkleisz komin i porobisz jakieś półki na korale to moźe to jakoś wyglądać. Będzie to wyglądało jak większy jednolity kawałek skały na środku akwarium. Myślę, że powinno się to udać. Ale obklej ten komin mniejszymi kawałkami skały, tak żeby było co najmniej 10-15cm plaży pomiędzy zewnętrznymi szybami, a tą konstrukcją skalną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Wywal komin na zewnatrz. Bez niego w srodku i tak ciezko ustawic odpowiednia cyrkulacje, dodatkowo zajmie ci sporo miejsca Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Zmieniłem troszkę koncepcję. Powiększyłem komin i będzie w nim również pompa obiegowa robiąca za cyrkulator - w przypadku zbyt dużego spadku poziomu wody w kominie będzie dławiona zaworem. Będą 4 wyjścia z pompy + 1 powrót z sumpa ( łączna cyrkulacja ) . Grzebień długość ok. 30cm - 2 boki po 15cm. Miejsca zostanie 2x16,5cm oraz 2x13,5cm co mnie zadowala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. Ludzie piszą Ci, że w takim układzie będziesz miał mało miejsca na korale, a Ty wpadasz na pomysł aby powiększyć komin. Trochę to dziwne... Moim zdaniem nie będziesz zadowolony z takiego układu. Pomyśl o tym bo jak już wywiercisz dziury to będzie trochę za późno. Ewentualnie jak chcesz to zrób większe akwarium. 70x70 to już zacny wymiar a aż tak bardzo nie zwiększa się podstawy (20cm zawsze gdzieś można wygospodarować) PS: pierwsza opcja z otworami w rzucie trójkąta pozwoli jeszcze bardziej zmniejszyć komin... Edytowane 26 Stycznia 2017 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 No teraz to w ogóle będzie słabo. Jak zostawisz po 15cm dookoła, nawet jak obkleisz to 5 cm skały to zostanie ci 10 cm wody. byle jaki koral nieco urośnie i będzie dotykać szyby. Do tego nie jestem pewien czy taka pionowa ściana będzie ładnie wyglądać. będziesz miał bardzo mało skały w środku. mało miejsca dla mikrożycia, a ryby będą mogły pływać w 2D - góra i bok. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Można tą konstrukcję obsadzić różnymi grzybowiencami i będzie kolorowo. Są one płaskie i raczej przylegają do powierzchni na której rosną. Kolega nie określił jakie koralowce tam chce hodować, może gdyby to zrobił to by było mniej krytycznych opinii o jego pomyśle. Jak kolega dadario napisał, może warto wziąć pod uwagę większy rozmiar akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach