M@ti Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Witam. Czy to jest dino?. http://ifotos.pl/zobacz/WP2017012_aeaeesa.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 dla mnie w części bliższej ukwiałowi to bardziej wygląda cyjano - w miejscu prześwietlenia widać bąble ale kolor, wygląd i czytelność zdjęcia pozostawia duży znak zapytania.... mimo wszystko plagą bym tego jeszcze nie nazwał... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Wg mnie na razie dojrzewanie ,ja przy poczatkach akwa również miałem bąble a nie miałem ani dino ani cyjano bable mogą byc także przy zwykłych okrzemkach . jak długo masz akwa ,kiedy wystartowało ?.zdjęcie rzeczywiście bardzo słabe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Akwarium ma 6 miesięcy. Koło ukwiału jest ciemny fioletowy nalot z bąbelki powietrza ,a w dalszym planie brazowy nalot albo gąbka ktora jest w najbardziej naświetlonych miejscach na skale(prawie wszędzie oprócz spodniej strony skały). Fosforany i krzemiany mam na zerowym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 A czym mierzysz fosforany?baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Testami kropelkowymi JBL Patrząc przed chwilą do akwa zauważyłem ,że fioletowy nalot pod wpływem niebieskiego światła robi się szary. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez M@ti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Witam serdecznie. Zauważyłem pojawienie się większej ilości glonów na piachu i skale. W jaki sposób się go pozbyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 odessać, dozować bakterie, cyrkulacja nie robi martwej strefy? Grubawo masz tego piasku - to efekt pracy babki, czy tak poprostu jest? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) To jest cyjano. Odsysaj i zadbaj o parametry. I tak jak kolega wyżej napisał sprawdź cyrkulację Edytowane 5 Marca 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Cyrkulacja jest trochę słaba, ale ciężko jest ustawić falownik w dogodnym miejscu ,aby nie rzucało za bardzo euphyllią. Piachu mam aż 19kg trochę za dużo. Jak kupowałem piach myślałem ,że trzeba dość grubą warstwę. Poprzednio miałem słodkie akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Jaki masz cyrkulator? Może lepiej zastosować dwa słabsze niż jeden za mocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Cyrkulator to chińczyk jpv 101b 3000lh ,ale przyciąłem skrzydełka wirnika ,więc wydajnośą spadła. Czy lampa uv ,może coś pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 O UV nie wypowiem się, bo nie wiem, nigdy nie miałem styczności. Niech wypowiedzą się inni. Te cyrkulatory mają podobno mniejszą moc niż deklaruje producent, a Ty jeszcze skróciłeś łopatki, to ile teraz ma przepływu? 1000l/h? Dodaj drugi cyrkulator tak około 2000 lub mocniejszy regulowany. Jak wiadomo w kostce jest ciężko ustawić cyrkulację, a Ty masz jeden po przeróbce o zmniejszonej wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Gdzieś czytałem, że z UV trzeba bardzo ostrożnie, bo poza patogenami wybija też pożyteczne bakterie. Generalnie ja bym nie stosował, bo jeżeli wychodzi jakakolwiek plaga to znaczy, że w systemie jest coś nie tak. UV teoretycznie usunie skutek w postaci cyjano, ale nie usunie przyczyny, która w Twoim przypadku leży moim zdaniem w zbyt słabej cyrkulacji, tak jak pisali koledzy wcześniej. Ja swoje 160l odpalałem na JVP-100 i JVP-101. Po 1,5 miesiąca wyskoczyła mi w jednym miejscu nieduża kolonia dino i piasek zrobił się fioletowawy, jak u Ciebie, więc postawiłem na cyjano. Do tego miejscami zalegał detrytus. Kombinowałem z ustawieniem, chciałem wymieniać pompę obiegową, czyściłem, odsysałem i nic. Zmieniłem cyrkulację na 2x Jecod RW-4. Jeden ustawiony na ok. 60% mocy, drugi na 40%, do tego podwójna dawka bakterii (2 ml Microbe Lift Special Blend na dzień) i po 3 dniach miałem problem z głowy i od tego czasu wszystko czyściutkie. U mnie Euphyllia stoi pod samą pompą i w trybie "Else" buja całością, a korali za bardzo nie szarpie. Edytowane 5 Marca 2017 przez gryadam (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Miałem już dawno kupić regulowany cyrkulator ,ale zawsze mam za mało funduszy. To co zarobię muszę wydać i nigdy nie mogę się dorobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Chyba taki urok morszczyzny, bo mam podobnie Potem kończy się tym, że zawsze znajdzie się coś, co można poprawić = wydać kolejne pieniądze Ale generalnie jeśli chodzi o regulowane cyrkulatory, to zdecydowanie warto! Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuclear1991 Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Na cyjano u siebie dołożyłem napowietrzacz (odpieńka nie mam w 33l, bo nic nie wyrzucał) i skróciłem okres świecenia. Obecnie w odwrocie, ale jak tylko gdzieś robi się grubszy korzuch, to staram się odsysać. Cytuj "Uśmiech bogaci obdarzonego, nie zubożając dającego." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Napowietrzenie wody jest akurat u mnie bardzo wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach