niemolek Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, posiadam akwarium 3000 L , na zdjęciach poniżej widać jak wygląda piasek. Walczę z tym od jakiegoś czasu ale niestety walkę przegrywam, mieszam, nawet ostatnio wybierałem, zebrany brud siatką do rybek, dodaje już po 2x silicarbon, osmoza wymieniona na nową, podmiany robione co 2 tyg. , dodałem ostatnio preparat na odmulenie, woda zrobiła się czarna na 48h i nic ciągle piasek wygląda tak jak jest na foto... Obecnie na piasku nawet już oprócz różu pojawiają się mini zielony mech... Babkę mam jedną i nie nic nie zmienia ślimaki chyba z 10 zostało, rozgwiazdę miałem ale przerzuciłem do rezerwowego sampa ponieważ mam krewetki na plagę małych rozgwiazd więc nie mogę jej wrzucić z powrotem bo już dobierały się do nogi, mam skrzypłocza ale strasznie leniwy ostatnio. Czy znacie jakieś sposoby na doprowadzenie piasku do białego pięknego koloru? Pozdrawiam i czekam na wszelkie propozycje... Edytowane 27 Stycznia 2017 przez niemolek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Hej to co masz na piasku to cyjano, napisz jakie masz no3 i po4 i przedstaw setup co tam pieni i miesza wodę to wtedy będzie można coś powiedzieć, pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Jedna baba kopiąca na 3000L to jest nic, nawet parka nie wystarczy... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niemolek Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 1 godzinę temu, Jarek GRZESZCZAK napisał: Hej to co masz na piasku to cyjano, napisz jakie masz no3 i po4 i przedstaw setup co tam pieni i miesza wodę to wtedy będzie można coś powiedzieć, pozdr.Jarek Cyjano dopiero teraz sie zaczelo, wczesniej po prostu wygladaly jakby jakies rury czyscili w okolicy i dostal bym potężną porcję krzemianów, ale właśnie po silicarbonie krzemiany znikneli i zaczelo sie cyjano. Godzinę temu, AquaManiac napisał: Jedna baba kopiąca na 3000L to jest nic, nawet parka nie wystarczy... Jak sadzisz ile babek bedzie dobrze? Czy warto zainwestowac w kilka babek tylko , czy na przyklad dorzucic jeszcze slimaki ? Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Wedlug mnie najlepszymi slimakami do czyszczenia piachu są strombusy. Uwielbiają odkurzac okrzemki i detrytus. Jednak nie wiem, czy teraz by cos pomogly, bo cyjano one nie jedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Przy tej wielkości baniaka się nie zastanawiaj nad ślimakami wpuść 1-2 pary babek i zamieszają podłożem. Po wpuszczeniu babek załóż włókninę na cyrkulatory. Zacznij od parki babek sexgutatta. PS. Napisz jaki odpieniacz, jaka sól, jak długo te 3000l funkcjonuje. Oraz jaką jedną babkę kopiącą już posiadasz. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosiarek84 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Ja mam dwie babki w 800 litrow I maja Co robicSent from my HTC One_M8 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Babeczki fajnie przekopija piach, ale nie zjadają detrytusu. Ja bym dala i babki i kilkanascie strombusow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niemolek Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Wyniki z dzisiejszego dnia: NO3: 1 PO4: 0,7 Ca: 430 KH: 7,3 Mg: 1110 Zasolenie: 1,021 Akwarium działa od 3 lat. Dzisiaj kupionych: 10 ślimaków + 5 x babka = teraz w sumie jest ok. 14 ślimaków + 6 babek Dorzuciłem 0,5 Rowa phos żeby zmniejszyć trochę PO4. Dorzuciłem jeszcze ze Mg zeby podnieść Magzne do jakis 1300-1400 Dodałem jeszcze 150ml AquaClear żeby lepiej filtrowało syfy. Zmniejszyłem również dozowanie No3Po4 na 13ml /dzień (było 18ml/dzień) żeby nie było tak jak teraz 0,7. (nie mam żadnych twardych w akwarium, tylko mięskasy) Edytowane 28 Stycznia 2017 przez niemolek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Jaką sól używasz? Wysłane z TapaTalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niemolek Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Sól TROPIC MARINE Bio Actif System 8 minut temu, SzymonH napisał: Jaką sól używasz? Wysłane z TapaTalka Sól TROPIC MARINE Bio Actif System Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niemolek Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Czy sadzicie ze powinienem: wylaczyc swiatlo na jakies 48h? wybrac te korzuchy cyjano + krzemianow siatką zeby zmniejszyc ilosc? zamieszac piasek zeby zaczelo wybierac caly syf z dna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach