lapsiak84 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Cześć. Chciałem się podzielić spostrzeżeniem o powyższej rybce. Gdzieś wyczytałem ze to killer na cale robactwo w akwarium z wieloszczetami na czele. Nic bardziej bzdurnego. Mam rybkę naprawdę sporych rozmiarów i albo mam wyjątkowego pecha albo jakiś wadliwy model. Jeśli chodzi o wieloszczety to mam wrażenie że wcale ich nie zjada. Malo tego mam odczucia że się z nimi nawet zaprzyjaźnił. Karmię celowo co trzy dni czyli wręcz głodzę i jedyny plus taki, że brzydal zaczął jeść aiptasie. Ot taka refleksja... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Nie wiem jak chlropterus ale chrysus zresztą blisko spokrewniony faktycznie kasuje wszystko co po skale pomyka łacznie ze ślimakami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Z rybkami troche jak z ludźmi, nie każdy człowiek przepada za sushi czy pomidorową i tak pewnie nie każdy chloropterus jest smakoszem wieloszczetów. Pewnie to nie mit, po prostu trafiłeś na wielbiciela innych pokarmów. Może Twój woli ślimaki czy wirki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solo Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Mój chlorek, podobnie jak chrysus Pinkiego ciągle szuka żarcia w skałach i unicestwił już kilka małych ślimaków. Może faktycznie leń Ci się trafił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Leń jak leń. Raczej dusza towarzystwa. W takim razie sprzedam lub zamienie chloropterusa tylko jak go zlapac. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solo Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2017 Sprawa dość prosta - śpi w piachu. Musisz zobaczyć gdzie i kiedy się zakopie i go na śpiocha wyciągnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Mam kilka chlorów i one wieloszczetów nie jedzą, nie mają tego w menu. Ich smakołykiem są głównie wirki i małe ślimaki np. nagoskrzelne. Robią przy tym niesamowity bałagan, przewracają korale i obowiązkowo posypanie każdego korale piachem. Przy SPS ta rybka ma sens ale musi być wszystko solidnie przyklejone + pod ręką pipeta do zdmuchiwania piasku z korali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Ja kiedyś też szukałam wieloszczetożercy i na stronie któregoś morskiego sklepu czytałam, że chloropterusy znane są z tego, że je jedzą. Na naszym forum czytałam też wypowiedzi osób posiadających te ryby, którzy przyłapali chlorka na jedzeniu wieloszczeta. Podobnie czytałam o krewetkach boksujących i krewetkach atlantyckich, że w ich menu też są wieloszczety. Tylko może tak być, jak z chlorkiem, że niektóre osobniki wieloszczetami pogardzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Ja mam wargacza marmurkowego i non stop widze jak tnie wieloszczety na pol i sie nimi napycha. http://erybka.pl/product-pol-6884-Halichoeres-hortulanus-M.html Edytowane 1 Lutego 2017 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Mój zielony szukal specjalnie wieloszczetow a pozniej rozbijal je i zjadal jak makaron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach