Skocz do zawartości
lapsiak84

Halichoeres chloropterus albo mit albo mam pecha.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Chciałem się podzielić spostrzeżeniem o powyższej rybce.

Gdzieś wyczytałem ze to killer na cale robactwo w akwarium z wieloszczetami na czele.

Nic bardziej bzdurnego. Mam rybkę naprawdę sporych rozmiarów i albo mam wyjątkowego pecha albo jakiś wadliwy model.

Jeśli chodzi o wieloszczety to mam wrażenie że wcale ich nie zjada. Malo tego mam odczucia że się z nimi nawet zaprzyjaźnił.

Karmię celowo co trzy dni czyli wręcz głodzę i jedyny plus taki, że brzydal zaczął jeść aiptasie.

Ot taka refleksja...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak  chlropterus  ale chrysus zresztą blisko spokrewniony faktycznie kasuje wszystko co po skale pomyka łacznie ze ślimakami.

acee4e0f3e82859a8ba176830428e15au882a770.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z rybkami troche jak z ludźmi, nie każdy człowiek przepada za sushi czy pomidorową i tak pewnie nie każdy chloropterus jest smakoszem wieloszczetów. Pewnie to nie mit, po prostu trafiłeś na wielbiciela innych pokarmów. Może Twój woli ślimaki czy wirki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój chlorek, podobnie jak chrysus Pinkiego ciągle szuka żarcia w skałach i unicestwił już kilka małych ślimaków.

Może faktycznie leń Ci się trafił? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leń jak leń. Raczej dusza towarzystwa. W takim razie sprzedam lub zamienie chloropterusa :) tylko jak go zlapac.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa dość prosta - śpi w piachu. Musisz zobaczyć gdzie i kiedy się zakopie i go na śpiocha wyciągnij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka chlorów i one wieloszczetów nie jedzą, nie mają tego w menu. Ich smakołykiem są głównie wirki i małe ślimaki np. nagoskrzelne.

Robią przy tym niesamowity bałagan, przewracają korale i obowiązkowo posypanie każdego korale piachem.

Przy SPS ta rybka ma sens ale musi być wszystko solidnie przyklejone + pod ręką pipeta do zdmuchiwania piasku z korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś też szukałam wieloszczetożercy i na stronie któregoś morskiego sklepu czytałam, że chloropterusy znane są z tego, że je jedzą. Na naszym forum czytałam też wypowiedzi osób posiadających te ryby, którzy przyłapali chlorka na jedzeniu wieloszczeta.

Podobnie czytałam o krewetkach boksujących i krewetkach atlantyckich, że w ich menu też są wieloszczety.

Tylko może tak być, jak z chlorkiem, że niektóre osobniki wieloszczetami pogardzą :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wargacza marmurkowego i non stop widze jak tnie wieloszczety na pol i sie nimi napycha.

http://erybka.pl/product-pol-6884-Halichoeres-hortulanus-M.html

Edytowane przez Piotr1 (wyświetl historię edycji)

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zielony szukal specjalnie wieloszczetow a pozniej rozbijal je i zjadal jak makaron :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.