Skocz do zawartości
Gość ensso

Grubość szkła,a norma DIN 32622

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ensso

Czy ktoś zajmujący się klejeniem zbiorników może podpowiedzieć w sprawie doboru grubości szkła, a normy DIN 32622?

grubosc_szkla.jpg

Chodzi o szkło 150x55x45h ze wzmocnieniami wzdłuż i poprzeczną spinką na środku.Według normy wystarczy 8mm nawet przy 200cm zbiorniku.
Jak to ma się do rzeczywistości? Nie będę ukrywał, że koszta wykonania zbiornika z szyby 10mm, a 8mm są znacznie wyższe.
Klejone czarnym silikonem "normalnie" ,a nie bez wałkowo. W jednym z rogów zbiornika wklejony prostokątny komin wewnętrzny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest sens oszczędzać na późniejszych możliwych nieprzyjemnościach ?

Sam, zamiast 12mm brałem 15mm szkło.

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

Właśnie dlatego założony jest wątek czy istnieje szansa na nieprzyjemności - ale z tego co widzę to wróży ekolega z fusów.
Po coś jest stworzona norma i pytanie kieruje do osób z doświadczeniem w klejeniu zbiorników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj, widziałem zbiorniki grubsze, widziałem cieńsze, tylko jak mówisz wróżenie z fusów, pomyśl, że szkło musi wytrzymać ciężar wody i naprężenia, tak samo silikon.

Zauważ teraz nowy wątek jak pękło pięknie akwarium dla rekinów w meksyku, też pewnie policzyli, że norma starczy i dali byle taniej i byle tylko zgodne z normą.

Tak samo masz w prawie budowlanym normy, masy i naciski, a okaże się że jeden element będzie gorszy, słabiej wykonany i cały misterny plan w "pizdu" 

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso

Właśnie dlatego, że jestem z branży technicznej powołuje się na normę i muszę Cię kolego zmartwić ale to nie normy są winne, a czynniki ludzkie w większości przypadków. Nie śmiem wątpić w Twoje obycie ze zbiornikami ale sam ich nie kleisz dlatego proszę daj sobie już spokój w tym temacie. Będę wdzięczny. Idąc tym tokiem myślenia nawet szyba 10mm będzie za cienka aby wytrzymać fuszerkę wykonawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tabela zapewne została opracowana na podstawie badań zespołu naukowcow i nie ma sensu podważać jej wiarygodności. Towar tego typu jest w sprzedaży wiec pewnie spełnia swoje zadanie.

A jak wkurzona  żona rzuci w niego puszką kremu  to i 15mm nie pomoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak rzuci pomadką, czy cieniem do powiek, to już ten mm czy dwa robi różnicę. Poza tym ten mm czy dwa zwiększają tolerancję na błąd ludzki.

Według norm budowane są też samoloty - a spadają.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony nie jesteś pewien tego co mówi norma, wątpisz, masz obawy czy aby wytrzyma a gdy ktoś pisze żebyś dał grubszą szybę to dostaje po głowie...

Wymagana grubość zależy głównie od wysokości dlatego patrząc na długości nie zmienia się w takiej częstotliwości jak na wysokości. Przy długości głównie chodzi o "wybrzuszenie szyby" a to załatwiają wzmocnienia i górne spinki. Jak jest w normie 8 to znaczy, że wystarczy 8 a jak ktoś zrobi fuszerkę to już nie jest wina normy.

Nie sądzę aby jakiś szklarz  akwariowy :) powiedział Ci, że norma to głupoty i musi być grubsza szyba. Powie, że na wszelki wypadek dołożyć nie zaszkodzi...

Wiem, zaraz mi napiszesz żebym się nie odzywał bo zbiorników nie kleję ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norma na moj maly sump byla 6 mm. Zrobilem z 8, zeby miec zapas "ponad norme". Ile juz razy stuknalem w szybe wyjmujac kubek odpieniacza...:ph34r:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne ale każda z firm ma swoje normy przekonałem się już kilka razy jak będą chcieli wypchnąć zbiornik to tak zrobia na alledrogo widziałem zbiornik 150x60x60 z szyby 8mm pytając sprzedającego dlaczego 8 a nie 12mm odpowiedzieli mi ze przecież po to sa spinki i wzmocnienia gorne tylko co z tego jak peknie wzmocnienie gorne bo szklo potrafi zrobić luk i z wzmocnieniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, denonik napisał:

dziwne ale każda z firm ma swoje normy przekonałem się już kilka razy jak będą chcieli wypchnąć zbiornik to tak zrobia na alledrogo widziałem zbiornik 150x60x60 z szyby 8mm pytając sprzedającego dlaczego 8 a nie 12mm odpowiedzieli mi ze przecież po to sa spinki i wzmocnienia gorne tylko co z tego jak peknie wzmocnienie gorne bo szklo potrafi zrobić luk i z wzmocnieniem?

Możesz wrzucić jakiegoś linka do tej oferty akwarium 150x60x60 z szybą 8mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to była oferta z wakacji szukałem większego szkla ale jak trafie to wrzuce linka to była wroclawska firma ale nie mogę skojarzyć nicka z alledrogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

To może odświeżę temat.

a jak to się ma do stosowanie obecnie dostępnych szyb laminowanych VSG ? 

Przykładowo znaleziona strona: http://adler-glas.pl/pl/katalog-szkla/szklo-laminowane-bezpieczne-tzw-vsg/

z tego co wiem to takie szkło jest trochę droższe od zwykłego, ale czy nie jest bardziej bezpieczniejsze ? - jak pęknie taka szyba to raczej laminat powinien utrzymać w całości pękniecie, po za tym szyba taka już z natury będzie bardziej wytrzymała przez zastosowanie folii laminującej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.