Nod85 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Przygotowałem sobie 100l solanki jak zwykle. Mieszała się ok 3 dni, po tym czasie, zmierzyłem i dołożyłem jeszcze trochę soli (H2Ocean) aby wyrównać poziom zasolenia. Chciałem zwiększyć KH solanki więc dodałem Red Sea "Reef Foundation B" (który dodaje od tygodnia bezpośrednio do baniaka aby podnieść KH).... no i tu problem, bo solanka do podmianki stała się nagle bardzo mętna - mleko - po 1 dniu troche przejaśniała ale w około pełno nalotu białego, wytrąciło się coś? Pytanie, dlaczego tak się stało i co się własciwie stało? Gdy dodaje ten sam preparat do baniaka nic dziwnego nie zaobserwowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Niestety taka solanka nie nadaje się do użycia ze względu na strącenie Ca i Mg. Musisz zrobic nową. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 Jesli juz musisz podnosic kH to najpierw rozpusc proszek a potem sol. Przed tym wrzuc do wody kostke napowietrzacza, zeby dostarczyc choc troche CO2. Jeszcze lepiej, gdybys rozrobil roztwor i kropelkowo dodawal go do sumpa. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach