Skocz do zawartości
mmaadd

YA LED Lamp - 80-90W

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Planuję właśnie swoją pierwszą lampę LED do oświetlenia akwarium 50x45x50. Akwarium jeszcze się klei, na start będzie chinka, więc mam trochę czasu na skompletowanie zestawu.

Ogólne założenia:

• moc jakieś 80W
  • radiator 30x15cm - już kupiony
  • programlowalna 

Wzorowałem się na lampie AI Hydra 26 oraz Radion XR15w. Na razie założyłem że nie będzie UV i raczej max 3 kanały.  poniżej moja propozycja LED:

Dioda Szt. mA Wat/LED Wat
Cree XP-G3 6 1500mA 4,5 27
Cree XT-E Royal Blue 10 1000mA 3 30
Cree XP-E2 Blue 5 700mA 2 10
Cree XP-E Photo Red 2 700mA 1,5 3
Cree XP-E2 Green 2 700mA 2,5 5
Cree XP-E Royal Blue 1 350mA 1 1

Co sądzicie o takich proporcjach ? Zastanawiam się czy nie zrezygnować z tych 5 Blue i nie dodać jednak UV. Ostatni Royal Blue to na noc. Zasilacz 36V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeliczyłeś wsio , przy użyciu LED Cree to kwota już podejdzie pod zakup gotowca w używce np: .

Wsadził bym coś poniżej  +  powyżej 445nm .I zamiast zielonego cyjan .

Masz już driver który da radę przy 36V .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce używki bo znając szczęście to zaraz coś w niej padnie, na razie kupiłem nową: https://www.amazon.de/Roleadro-Dimmable-Aquariumbeleuchtung-Meerwasser-400x212x60mm/dp/B00NPVQ316 i będzie działać aż nie zrobię swojej.

Kosztów na razie nie liczyłem, na razie nic nie mam, wziąłem Cree bo łatwiej było policzyć moc i lm http://pct.cree.com/dt/index.html

Royal Blue to 450nm, poniżej Cree nic nie ma, rozumiem że chodzi o jakiś fiolet/purpura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktynika 420 nm .

Policzyć moc, łatwiej  ,Okk :D .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ta lampa którą kupiłeś będzie dobrze świecić i kolor światła będzie Tobie odpowiadać. Proponuję najpierw zalać akwarium i sprawdzić tą lampę w akcji. Bo może się okazać, że niepotrzebnie kombinujesz z lampą DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Chinka" którą kupiłem dotarła, okazało się że ma 3 kanały sterowane przez wifi (apka aqdim3). Problem w tym że są tylko 4 diody royal blue. Na początek pewnie wystarczy ale chce mięć więcej royal blue. Wentyle też dość głośne.

Projektu mojej lampki więc nie zarzucam i właśnie dotarł jeden z najważniejszych elementów: radiator MakersLED z ebay'a.

IMG_1649.JPG

W zestawie są boczne plastikowe zaślepki boczne, akrylowa płyta, wentyl 92mm i śrubki którymi można zamontować diody w szynach. Problem tylko że przesyłka z USA swoje kosztuje :( Niemniej jednak jestem warto zainwestować jeśli zależy komuś na dość estetycznym rozwiązaniu.

Kolejny etap pewnie jak już będzie życie w akwarium, więc za jakieś 2-3 miesiące...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.