jacekkk Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Witam. Akwarium 200litrów zalane 3 miesiące temu na suchej skale parametry No3 _5 Po4_0 Ph_ 8 Kh_10 Ca_380 Mg_1350 Proszę o identyfikacje glonu zielony taki meszek trudno się zdrapuje i ma pęcherzyki powietrza występuje tylko na skale.Za podpowiedzi dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 jak dla mnie to okres dojrzewania zwłaszcza że startowałeś na suchej,następna faza dojrzewania -co do Ca-380 mało 420min,wydaje się że też uzupełnij wapno. dobrze by było KH mieć 8-9,w mojej pierwszej solniczce 120 miałem taki efekt. zapewne Ci doradzą tu fachowcy z większym doświadczeniem,poczekaj chwilę będziesz miał mnóstwo odpowiedzi....powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Najzwyklejszy glon, lubi właśnie suchą skałę. Też mi poroslo na kawałkach które dołożyłem do akwa, salarias i jezowiec diadema wyczyscił je w ciągu jednej nocy i już się nie powtórzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekkk Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Na razie będę szorował jak to nie pomoże to zakupię salariasa lub diademe Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 wszystko jedzący polecam...sam go mam 65zł warto.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekkk Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 A co lepiej j kupić rybę czy jeżowca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 rybę - salarias fasciatus to jedna z ciekawszych rub w zbiorniku , jeżowiec łazi i .. tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafahGd Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Mam jeżowca (Mespilia globulus) i Salariasa Ramosus, jeśli chodzi o zjadanie glonów nitkowatych, u mnie przynajmniej zdecydowanie efektywniejszy jest Salarias. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 Zbiornik dojżewa. Kup salariasa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kudłaty Zgłoś Napisano 22 Lutego 2017 Ja zakupiłem Dolabelle, jest tak brzydka, że aż ładna i do tego żarłoczna. Ale jak skończą się glony może paść z głodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Ja polecam salariasa fajna rybka. U mnie była bardzo terytorialna po włożeniu ręki od razu mnie atakowała, niestety wyskoczyła pod moją nieobecność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Z czasem glony same zanikną, jak nie będziesz przekarmiać systemu i pilnował parametrów. Różne drobne zyjątka, które z czasem namnożą się w akwarium też pomogą w walce z glonami. Do tego stado ślimaków turbo bruneus lub tuberculosus są to dobrzy zjadacze glonów, wiadomo że nie w takim tempie jak dolabella, ale po mału a skutecznie. I najważniejsze mnożą się w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach