Skocz do zawartości
MichałAsia

Uszkodzony kubek odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pozwoliłem sobie założyć temat, bo nie ma nigdzie informacji na temat dokupienia poszczególnych elementów odpieniacza. 

Moja historia jest smutna bo nawet nie uruchomiłem odpieniacza a już go poniszczyłem, mianowicie upadł mi kubek od schurana 150 który kupiłem na forum. Oczywiście winna jest żona bo mi gderała i człowiek się wtedy rozprasza. Kubek jest szczelny bo po włożeniu dobrze się trzyma, ukryszyła się rura która łączy kubek z body odpieniacza. Posklejałem co znalazłem ale i tak kawałek brakuje (nie wiem czemu tak jest, ale reszty nie da się znaleźć) przy samym dnie kubka zostało jakieś 3mm ścianki i w miarę jest ok, myślę że będzie wszystko działać, ale pytanie jest takie ile i gdzie lub kto mógłby to dorobić. Czy jest sens wymiany samej wewnętrznej rury, uciąć popękaną i dokupić nową. Ta rura w kubku jest fazowana więc też nową trzeba by trochę odrobić.  Ile to może milionów kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to wygląda, ale może da się nadlać epoxy, albo wypełnić polymorphem.

Masz jakieś zdjęcie tego kubka?

500 +

-zakładając akwarium morskie nic nie wiemy

-po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy;

-po roku jesteśmy ekspertami,

-po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę w domu zrobię i się pochwalę co zrobiłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tak "z partyzanta" można by dopasować butelkę PET ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wyrzuć tego schurana i zrób sobie nowy z 2 butelek PET, zakrętki i kawałka sznurówki .

A tak na poważnie to zadzwoń do Twistmana - on ma wszystkie rodzaje rur i maszyny żeby zrobić frez + kilkanaście mieszanek kleju.

Z pewnością pomoże ale to będzie kosztować więcej niż odpieniacz z butelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam cosmofen. Konsystencja żelu więc powinno dać się nadlać  i ewentualnie wyszlifować. Co do twistmana to też kiedyś miałem taki problem i kolega nie pomógł.  Odpisał że nie sprzedają samych kubków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego pablus, Ty nie chciałeś pomocy przy naprawie czegokolwiek, a chciałeś kupić nasz kubek nie posiadając naszego sprzętu. I rzeczywiście, nadal nie sprzedajemy ich osobno...

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kupić kubek bo mój był pęknięty bardziej :-) Rozumiem, że firma stanie na wysokości zadania i sklei / nadleje brakującą część koledze za niewielką kwotę? Jego szczęście a mój pech. Koniec off topu z mojej strony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
15 godzin temu, Marcin-JM napisał:

To może wyrzuć tego schurana i zrób sobie nowy (...)

jak doczytasz że "ukryszyła się rura która łączy kubek z body odpieniacza"  i chwilę pomyślisz to moja porada (może) nabierze sensu

nie proponuję robienia całego kubka (na stałe) a awaryjne rozwiązanie które można zrobić z tego co masz pod ręką , bez specjalistycznych narzędzi i w 5 minut - dociąć tulejkę i wsunąć do środka ukruszonej rury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.