Skocz do zawartości
klakier

Poczatek - porady mile widziane

Rekomendowane odpowiedzi

popieram Rebcia w pełni .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Rebciu - napisz coś jeszcze o tych domowych sklepach

We wtorek będę na szkoleniu w Piasecznie, a to już rzut beretem, i juz planuje wykroić troche czasu na odwiedziny jakiegoś fajnego sklepu

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodu jakie wszyscy znamy nie będę tu pisał na temat tych sklepów. :wink

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to gdzie poczatkujacy wlasciciel przyszlej solniczki bez prywatnych znajomosci moze zakupic w dobrej cenie i jakosci LR? czy dawanie ogloszenia w dziale targowisko ma sens? podpowidzcie koledze z wawy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile chcesz tej skały? Jak chcesz niewiele i może być z pracującego zbiornika mogę ci trochę sprzedać bo korale zaczynają wyłazić z wody i muszę trochę się pozbyć jak coś to pisz na priv.

Z tego co wiem, skałę naiszybciej dostaniesz w Zoofokus lecz aby wszystko było jasne - będzie to skała z Aquamedica + prowizja.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info i propozycje jak sie ze wszystkim uporam to sie odezwe

jeszcze raz dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra Panowie, koniec off topiqa w tym temacie.

Wracajac do mojego ostatniego pytania, gdzie powinienem umiescic kaskade ??

Nowe akwa 110x65x60, 2xOR 3500, ProfiLux + sterowana Tunze 6055, stara tunze, deltec apf600, fr509, ati powermodule 10x39W, zalane zasolone czeka na mieszkańców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad powierzchnia wody.:D

Moze byc na kazdej szybie - to zalezy od Ciebie.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ciezkim weekendzie i dzisiejszym dniu akwarium jest juz prawie gotowe do zalania :D

wykonane prace:

1. pokrywa

2. zamontowane wiatraczki w pokrywie

3. zamontowane oswietlenie i odbłyśniki (chyba calkiem mocno świeci)

4. wklejona plexi w miejsce gdzie będzie skała

prace do zrobienia:

1. usunięcie nadmiaru silikonu po wklejeniu plexi (w środe będzie zrealizowane)

2. tło (najprawdopodobniej czarny arkusz papieru)

No i to by było na tyle :D tylko kupić skałę i zalewać :D

A propos jaką proporcję soli na litr wody mam wsypywać ??

Nowe akwa 110x65x60, 2xOR 3500, ProfiLux + sterowana Tunze 6055, stara tunze, deltec apf600, fr509, ati powermodule 10x39W, zalane zasolone czeka na mieszkańców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie zalewaj kranowka.

2. Kup refraktometr. Bedzie Ci potrzebny cale akwariowe zycie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

1. Nie zalewaj kranowka.

Spokojnie nie zamierzałem nawet :D Akwarium już zalane wodą z RO, zasolone, ale jeszcze chyba za mało, bo hydrometr wskazywał około 1,015 tylko nie wiem w jakiej temperaturze bo to ta jedna rzecz której zapomniałem kupić (termometr) :D Ale kupie i dopiero wtedy będę albo dosalał albo dolewał czystej wody.

Stani :

2. Kup refraktometr. Bedzie Ci potrzebny cale akwariowe zycie.

Stani a co to jest ten refraktometr? Tzn do czego to on służy :D

Co do akwarium, to skała pojawi się za około 2-3 dni. Tylko jedną mam wątpliwość. Wsypywać od razu żywy piasek czy nie. Dzisiaj byłem w Aquafarm i koleś mówił że on od razu wsypuje po włożeniu skały. Z drugiej strony czytałem że ktoś miał problemy jak tak zrobił.

No i jeszcze te opakowania po prawie 10kg, po co mi go tyle do 60 litrów. Usypałbym z niego chyba z 5cm warstwe :Dozingoff A może ktoś z Wawy potrzebuje też mniej to byśmy kupili 1 na pół ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wsypuj piasku bo skala podczas dojrzewania produkuje sporo osadu, zaopatrz sie w filtr mechaniczny i na biezaco usuwaj to co bedzie leciec ze skaly, dojrzewanie bedzie krotsze i mniej bolesne. Piasek wrzuc jak stwierdzisz ze skala produkuje znacznie mniej osadu, w praktyce jest to ok. tydzien do 3 tygodni.

Jak chcesz miec tylko troche zywego piasku (co popieram) to jest na to prosty patent: pokrusz sobie troche skaly na odpowiednio drobne kawaleczki, i juz masz zywy aragonit :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Jak chcesz miec tylko troche zywego piasku (co popieram) to jest na to prosty patent: pokrusz sobie troche skaly na odpowiednio drobne kawaleczki, i juz masz zywy aragonit :D

Jakoś wydaje mi się że ten piasek który jest do kupienia wyglądać będzie inaczej. Tzn bardziej żółty będzie, bo w końcu skała w taki bardziej brąz wpada (przynajmniej ta którą widziałem, czyli z Indonezji).

No właśnie a propos skały, to lepiej zamówić przesyłką konduktorską z Poznania czy kupić tu na miejscu już z jakimś widocznym życiem w postaci takich polipów rozłożonych na końcu. Dodam tylko że skała z tego samego źródła, bo ten sklep bierze ją z Poznania. Różni się jak dla mnie tylko tym że ta tu już pewnie trochę poleżała, no i tym że za tą Poznania zapłacę w rezultacie 4 zł więcej na całości :D

P.S.

Jak włożę skałę to się pochwale zdjęciami, na razie nie wiem gdzie jest aparat a woda i tak się dopiero klaruje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klakier skala jest wewnatrz biala :D

Nie sugeruj sie tym czy na skale rosna jakies polipy tylko czy jest swierza oraz porowata. Najlepiej nie kupuj przez internet tylko wybierz sie do sklepu z kims kto juz skale kupowal.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja druga polówka twierdzi że chce piasek, więc będzie piasek :D

Co do skały to kupie zatem na miejscu. Jeśli mi sie uda, a prawdopodobieństwo wynosi około 30%, to skałę kupie jutro. Jeśli nie to na 100% we czwartek i wtedy wrzuce zdjęcia.

Mam pytanie do kogoś z Bemowa/Jelonek. Czy kupował ktoś skałę w Aqafarm czy jak to sie tam nazywa (mieści się w hali wola)? Jeśli ktoś ma jakieś zdanie o tym sklepie to z miłą chęcią wysłucham :D

@Aquamaniac

Czuje się zarażony przez zdjęcia które zobaczyłem z Twojego zbiorniczka :D MUSZE MIEĆ RICORDEA YUMA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie sluchaj nigdy kobiety - dobra rade Ci dam"

piasek wrzuc dopiero gdy sie paramtry ustabilizuja i caly syf ze skaly obleci.

Inaczej bedziesz mial gnojowke a nie piasek.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Jan Rogalski

Kobiety nie zawsze da się nie posłuchać :D

Co do piasku to zostaję przy tym co już kiedyś tu pisałem, czyli dopiero za jakiś czas zawita do akwarium.

Obecnie bardziej fascynują mnie Ricordea które ma w swoich zbiorach AquaManiac :D Może za jakiś czas wybiorę się na zakupy do Berlina, to przy okazji może i przez Stuttgart wrócę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klakier, a powiedz mi co to za polipy na tej skale bo jakoś mi się wydaje, że to aiptasia :D Widziałem "tony" u nich takich "polipów" i jeśli mam rację to życzę powodzenia z taką skałą.

To fragment mojej wypowiedzi z poprzedniej strony tego topicu:

Rebciu :

...Jak masz kasę i się z nią nie liczysz możesz odwiedzić Aquarium farm ale ostrzegam - właściciel może wku...ć nawe tych co są na środkach uspakajających :D ceny też :D nawet kilkukrotnie wyższe...

Pozdrawiam

Czarek Rebech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Refraktometr sluzy do mierzenia zasolenia wody. Pomiar jest niezalezny od jej temperatury.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stani :

Refraktometr sluzy do mierzenia zasolenia wody. Pomiar jest niezalezny od jej temperatury.

Jak bedzie za ciepla to zanim odczytasz, to czesc wody zdarzy wyparowac :) i zasolenie wzrosnie :D

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rebciu

Koszt tej skały nie jest taki straszny, bo w sumie to 45zł/kg czyli tyle co w fokusie. Zwabili mnie swoją ceną na stronie internetowej, gdzie jest napisane 38zł/kg, ale okazuje się że to powyżej 100kg, a tyle nie upchne u siebie :D

@Stani

W takim razie musze pomyśleć, bo troche mało wygodny mi się wydaje ten hydrometr sery który kupiłem. Ale na razie o niego będę opierał swoje pomiary.

Aha bo zapomniałem, poszukam dzisiaj zdjęć tych polipów na forum i ustale co to za osobniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Rebciu

Poszukałem na szybko zdjęć aiptasi i musze powiedzieć, że chyba trochę inaczej to wygląda. Tzn z jednej strony podobnie ale jednak chyba nie to.

Czym się różni. Te na skale w sklepie mają zdecydowanie chudsze nogi niż te które przeglądałem, potem jest taki kapelusz jak u aiptasi, z tą różnicą że tam nie widziałęm tych macek które z niego wystają.

Jednak moje obawy są takie, że poprostu są to strasznie małe osobniki w porównaniu do tych które widziałem i poprostu to im z czasem wyrośnie.

Więc zasadnicze 2 pytania:

1)Czy ktoś uprzejmy może się ze mną jakoś wybrać po skałę ?

2)Odpuścić sobię tą skałę z "polipami" czy może jednak zaryzykować ?

P.S.

Kurde no nie wiem gdzie mam aparat a będę w ciągu dnia na bank tam przejeżdżał. Zrobiłbym zdjęcia i wstawił. Po skałę i tak planowałem pojechać około 17, a będę koło sklepu w okolicach 14. :con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Jan Rogalski

:)

Mysle, ze za tydzien lub dwa ktos tu wymysli refraktometr z automatyczna dolewka.:lampka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawdź metody zwalczania aiptasi ich skuteczność i to jacy ludzie są szczęśliwi jeżeli już trafią aiptasię jeżeli na skałkach jest więcej niz 2-3 osobniki to bym ją odpuśćił . Kolejny problem "polipów " to hydroidy " takie parasolki które ktoś ostatnio opisywał na forum " są jeszcze gorsze od aiptasi bo nie mają naturalnego wroga pozostaje więc czasochłonne skubanie skały.

zerknij na temat w dziale plagi : Usuwac czy nie ? Male parasolki

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra mam już dosyć martwienia się że to aiptasia lub inna szkaradna bestia którą będę musiał pielić ze skały. W poniedziałek ma być wiadomo kiedy w fokusie będzie dostawa skały. Najprawdopodobniej pod koniec tygodnia. Morał taki : nie robić nic pochopnie i poczekać. Czekałem już od kiedy kupiłem akwarium na zalanie wodą, woda zalana a teraz się miesza. Niech się pomiesza a ja poczekam na dobrą skałę. Więc na razie chwilkę przystopuje z wynajdywaniem gdzie to w Warszawie można takową kupić.

Pozdrawiam :)

P.S.

Gdyby ktoś z Warszawy (najbliżej Mokotów/Ursynów) lub jej okolic (najbliżej Piaseczno) miał ochotę wspomóc mój zakup skały o swoją wiedzę to czekam na zgłoszenia :D

P.S. 2

lukaszkur dzięki za zainteresowanie i PM

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.