maskonur Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Przejmować sie czy poczekać? Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 U mnie kiedyś z takiej odpadniętej tkanki wyrósł nowy egzemplarz. Ja bym poczekał. Pozostałe główki są ok?Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 wygląda na to, że "robi desant na pobliskie skałki...mam tak samo, to chyba jedna z form "powielania" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Będziesz miał nowy egzemplarz, ale rzeczywiście długi ten glut. U mnie miała bliżej do skałki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Możesz podłożyć jej kawałek skałki to do niego przyrośnie, a tkanka sama się oddzieli od główki. Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Dzieki za slowa otuchy dam jej spokoj. Przy okazji - jak ktos by chcial szczepki Caulastrei to w tym tygodniu sa do wziecia pod Piasecznem kolo Warszawy Edytowane 23 Lutego 2017 przez maskonur (wyświetl historię edycji) Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 A według mnie odchodzi na wieczną rafe. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 4 minuty temu, szybki59 napisał: A według mnie odchodzi na wieczną rafe. Pozdrawiam Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Miałeś taką sytuację? Zwróć uwagę, że pozostałe główki na foto wyglądają ok. Kawałek tkanki odpadnie i przyrośnie do skałki, a główka wróci do normalnego wyglądu. Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koma19755 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Tak samo miałem, parę razy mi się tak podzieliła. Z tego glutu urośnie nowy koral. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Zaczelo sie tydzien temu. Mialem spora kolonie (fi ~20 cm). Ten egzemplarz byl w srodku. Wszystkie dookola byly ok. Teraz przenosilem zwierzaki do nowego zbiornika i porobilem szczepki. Jedna z nich to wlasnie ta sciekajaca. Wydaje mi sie ze pare lat tamu mialem cos podobnego i zakonczylo sie to szczesliwe. Napisze za kilka / kilkanascie dni co z tego wyszlo. Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Właśnie u siebie miałem identyczną sytuacje, niestety koral padł. Oby u kolegi było tak jak piszecie że zaczyna się dzielić. Obym się mylił co do mojej diagnozy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Dzieli sie, spokojnie, podstaw skalke jak ktos radzil to nie bedzie tak brzydko zwisacWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 A dlaczego dzieli się w ten sposób a nie przez podział główek?Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 A skąd wiesz że się dzieli? w pozostałych brakuje tkanki a ta zwyczajnie zaczęła już spie...lać bo ma dość. Osobiście nie spotkałem się z tym ale nie wygląda to wzorcowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Ewidentnie widać że na tym koralu, szkielecie nie ma tkanki tylko same główki. Ten koral umiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Jestem tego samego zdania ale widzę że są mądrzejsi odemnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Jestem tego samego zdania ale widzę że są mądrzejsi odemnie. Jeszcze raz się pytam -miałeś taką sytuację? Bo tak się składa, że ci mądrzejsi mieli więc raczej wiedzą co piszą. Ewidentnie widać że na tym koralu, szkielecie nie ma tkanki tylko same główki. Ten koral umiera. To samo pytanie co do kolegi powyżej. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Na to pytanie odpowiedziałem wcześniej. Czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Na to pytanie odpowiedziałem wcześniej. Czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Przepraszam nie zauważyłem. Autorowi tematu życzę nowego korala, a pesymistom lepszych parametrów wody skoro caluastrea próbuje im z baniaka uciec :-) PozdroWysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Zadaje pytanie raz jeszcze [emoji14] A dlaczego dzieli się w ten sposób a nie przez podział główek? Co wpływa na takie zachowanie?Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Dzieli się przez podział główek, ten ewidentnie umiera, takie jest moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Znane są przypadki że tak się właśnie dzieli tylko pytanie dlaczego w ten sposób a nie przez podział główki Dwa linki poniżej. http://www.thereeftank.com/forums/f179/caulastrea-question-89432.html Edytowane 24 Lutego 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 11 godzin temu, messaya napisał: Jeszcze raz się pytam -miałeś taką sytuację? Bo tak się składa, że ci mądrzejsi mieli więc raczej wiedzą co piszą. To samo pytanie co do kolegi powyżej. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Popatrz na zdjęcie z pierwszego posta. Brak tkanki na szkielecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Czasem gdy sie zestresuje dzieli się przez takie wypuszczanie fluka. Kupilam filetowozieloną i mąż wiózł ją ok 300km od innego akwarysty w pojemniku. U niego bylo ponoc wyglądala ok - gdy otworzylam pojemnik juz zwisala tkanka. To byla moja pierwsza caulastrea wiec wstawilam taką jak była i obserwowałam - tez myslalam ze zdycha szczegolnie ze nie polipowala nocą. po ok 3 tyg na glucie wyksztalcila sie mordka - ten otworek na zielonym środku. Dalej aby fioletowa tkanka otoczyla zielone trwalo chyba ze 3mce, obecnie mam mini korala, nowa główka samodzielnie polipuje, oderwala sie od matecznika. Przykleilam do podstawki. Teraz zastanawiam sie i czekam - jak jej sie zrobi noga dlatego nie panikowac - obstawiam ze sie dzieli, kolega mowil ze ma zdrowy zbiornik i robil szczepki wiec pewnie zeztresowala sie mocniej niz zwykle i stad nowy rodzaj podzialuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Lutego 2017 Czasem gdy sie zestresuje dzieli się przez takie wypuszczanie fluka. Kupilam filetowozieloną i mąż wiózł ją ok 300km od innego akwarysty w pojemniku. U niego bylo ponoc wyglądala ok - gdy otworzylam pojemnik juz zwisala tkanka. To byla moja pierwsza caulastrea wiec wstawilam taką jak była i obserwowałam - tez myslalam ze zdycha szczegolnie ze nie polipowala nocą. po ok 3 tyg na glucie wyksztalcila sie mordka - ten otworek na zielonym środku. Dalej aby fioletowa tkanka otoczyla zielone trwalo chyba ze 3mce, obecnie mam mini korala, nowa główka samodzielnie polipuje, oderwala sie od matecznika. Przykleilam do podstawki. Teraz zastanawiam sie i czekam - jak jej sie zrobi noga [emoji6] dlatego nie panikowac - obstawiam ze sie dzieli, kolega mowil ze ma zdrowy zbiornik i robil szczepki wiec pewnie zeztresowala sie mocniej niz zwykle i stad nowy rodzaj podzialuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Musieliście dostać już w takim stanie, może ten ktoś chciał się jej szybko pozbyć bo nie wiedział co się dzieje. Raczej tak szybko główka "nie ucieka". Ale grunt że u Ciebie odżyła. Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach