katani Zgłoś Napisano 28 Listopada 2017 Ale w sensie obserwujesz i nie widzisz różnicy, czy obserwujesz i wogóle nie widzisz drobnego życia? Twój sump trochę sterylnie wygląda, jak świeżo założony. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 28 Listopada 2017 Widzę życie ale tylko to które jest w żywej skale, która leży w sumpie. żadnego mysisu, kiełży czy to w sumpie czy kominie. Sump jak i cały system ma ponad miesiąc, ale postawiony na 20kg żywej skały i 70% "starej wodzie". Tydzień po starcie zacząłem dodawać AF LS i na razie nic. Dziś zacznę na wieczór podawać fitoplankton. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Nie wiem, może system jeszcze stosunkowo młody, skoro ma ponad miesiąc... Zaczynam się zastanawiać, od czego zależy działanie tego produktu... U mnie życia po tym masa. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach