Skocz do zawartości
kanio10

Sarco - przyciąć, podzielić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam już jakiś czas Sarco w swoim akwarium. Ze względu na dość słabe oświetlenie przez większość tego czasu mój sarco a dokładnie jego kapelusz dość mało urósł za to stopa jest zdecydowanie za długa jak dla mnie. Czy mogę ją zlikwidować (uciąć) kilka cm przy kapelusz czy coś się mu stanie? Poniżej foto

177fea989d4f81bb270595ba197e7bf8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

śmiało w połowie utnij pod skosem i przyłóż do skały-za miesiąc sam przyrośnie.ja tak zrobiłem jak zaczynała mu coś stopka czernieć jakieś choroba się mu dała
"wóz albo przewóz" i się udało rośnie dalej mija 3 miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie uda Ci sie go oderwac od skaly tylko powoli i nie na sile. Mialem dokladnie ten sam problem udalo mi sie oderwac sarco od skaly, obcialem noge i wkleilem jeszcze raz ( najpoerw kropelka co  niestety sie nie udawalo wbilem 2 igly w kapelusz i sarco po niecalych 2 tygodniach ponownie przyrosl do skaly)

333375eadbb608d26a4bf0cc0be7a994u1584a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

przytnij tam gdzie Ci pasuje,a tamto ewentualnie zdrapiesz nożykiem pod wodą(chyba że dasz rade sobie skałę wyciągnąć pod tafle wody)
włóż go w jakąś szczelinę sam przyrośnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
17 minut temu, kanio10 napisał:

Dzięki wielkie za wskazówki. Jutro zrobię z tym "porzadek" :-)

jeśli jeszcze mogę Ci coś doradzić zrób to w rękawiczkach jednorazowych,choć nie którzy nie zwracają na to uwagi,to ja zawsze, może to śmieszne ale testy wody też tak robię.Ale tylko i wyłącznie dla tego że mam uczulenie na skórze na środki chemiczne

Edytowane przez Adi1977 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Adi1977 napisał:

jeśli jeszcze mogę Ci coś doradzić zrób to w rękawiczkach jednorazowych,choć nie którzy nie zwracają na to uwagi,to ja zawsze, może to śmieszne ale testy wody też tak robię.

Jeżeli znajdę jakąś wolną rękawiczke to założę choć testy robie bez ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Teraz, kanio10 napisał:

to założę

:D:D:D

wszystkiego dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Też możesz wbić dwie igły a na nie naciągnąć gumkę recepturkę i wsadzić go miedzy gumki albo pod. Ja tak robie i sie sprawdza. Tylko pod jak dajesz to żeby za ciasno nie było bo przetnie mi sie zrobiły z 1 trzy ale przyrosły po tygodniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś, kiedyś czytałem, że z nogi też może wykształcić się nowy kapelusz. Tak samo z małych resztek przyrośniętych do skały, po oderwaniu matecznika powinnien wyrosnąć nowy sarco. Może warto spróbować będziesz miał dwa i ewentualnie będziesz mógł podzielić się z kimś koralem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarco odrasta z każdej resztki tkanki. Odetniesz nozem od skały i to, co zostanie z tej odcietej reszty odrosnie bez problemu. Czy to kawałek nogi, czy kapelusza, nie ma znaczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skore poszedł tak wysoko ze powodu słabego oświetlenia, to po przytwierdzeniu bedzie ponownie "szedł" w stronę światła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Marcin1978 napisał:

Skore poszedł tak wysoko ze powodu słabego oświetlenia, to po przytwierdzeniu bedzie ponownie "szedł" w stronę światła. 

Może to taka odmiana? Autor tematu nie napisał czym oświetla i ile wat. Tylko napisał o słabym oświetleniu, a może ma dobre światło i tylko tak mu się wydaje, że słabe? Może ma tak ustawioną cyrkulację, że ten sarco tak dziwnie rośnie? Nie wiemy tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie po pierwsze co to za odmiana, po drugie ile w rzeczywistości jest tego światła. Jeśli to "wysoka" odmiana to tak czy inaczej urośnie z powrotem, kwestia czasu. Sarcopythony są różne - jedne tworzą pofałdowane dywany w ogóle bez nogi, inne rosną jak grzyb z kapeluszem.

Na pierwszy rzut oka ta noga ma faktycznie dziwny kształt, ale poza ilością światła zastanowiłbym się też nad otoczeniem i cyrkulacją. Może być tak, że światła ma dość, ale coś innego mu nie pasuje, dlatego poszedł w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy jego stopie co siedzi? To cribrinopsis crassa? Moze go dotyka i drazni, dlatego sarco "ucieka"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła było 2x11w aquaela ale świetlówki nie wymieniane długi czas. Teraz jest dodatkowo lampa diy wiec ten problem z głowy. Crassa się podzielil kilka dni temu i tam się osadzil wiec to nie ten problem. A odmiany niestety nie znam :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to światła raczej za mało nie było. Takiego wzrostu sarco szukał bym gdzie indziej. Jak pisałem wcześniej, albo to taka odmiana co ma długą nogę, albo cyrkulacja tak go uformowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.