sebmccane Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 witam, mam problem z magnezem, reszta parametrów ok Ca 420, Kh 10,3 . Magnez na niskim poziomie 1200. Według kalkulatora z reefhub.pl mam dawkować około 3,2 litra roztworu MgCL6*6H2O. (aby podnieść z wartości 1200 do 1350) wydaje mi się bardzo dużo. Co robić? Jakieś propozycje? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 1 godzinę temu, sebmccane napisał: Co robić? podać podstawową daną - czyli ILE MASZ WODY W OBIEGU ? ludzie .. myślcie - dziś niedziela - wróżka ma wolne (sory musiałem ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 5 Marca 2017 Duża ilość roztworu Mg może na początku dziwić jeśli się przyzwyczailiśmy do małych buteleczek sprzedawanych w sklepach. W moim przypadku 100ml roztworu podnosi w 100l jedynie o 6.35ppm Mg Rozłóż sobie to w czasie i powoli podnoś do oczekiwanego poziomu. Warto też mierzyć w międzyczasie Ca. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Sprawdzić jaki naprawdę jest poziom magnezu przed ewentualnym dozowaniem. Np. u mnie w akwarium wg testu Saliferta 1230 a wg. testu Collombo 1350. Solanka wg Saliferta 1290. Operacje z chemią na podstawie jednego punktu pomiarowego są ryzykowne. Edytowane 6 Marca 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Dnia 5.03.2017 o 23:59, silvia napisał: podać podstawową daną - czyli ILE MASZ WODY W OBIEGU ? ludzie .. myślcie - dziś niedziela - wróżka ma wolne (sory musiałem ) Wody w obiegu 54L. Dnia 6.03.2017 o 00:31, FunWorld napisał: Duża ilość roztworu Mg może na początku dziwić jeśli się przyzwyczailiśmy do małych buteleczek sprzedawanych w sklepach. W moim przypadku 100ml roztworu podnosi w 100l jedynie o 6.35ppm Mg Rozłóż sobie to w czasie i powoli podnoś do oczekiwanego poziomu. Warto też mierzyć w międzyczasie Ca. Tylko jak dozować praktycznie ponad 3 litry ? Dnia 6.03.2017 o 07:37, Arturro napisał: Sprawdzić jaki naprawdę jest poziom magnezu przed ewentualnym dozowaniem. Np. u mnie w akwarium wg testu Saliferta 1230 a wg. testu Collombo 1350. Solanka wg Saliferta 1290. Operacje z chemią na podstawie jednego punktu pomiarowego są ryzykowne. Testy robione salifertem nigdy nie było z nim kłopotów data ważności dobra.wykluczam test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 20 minut temu, sebmccane napisał: Tylko jak dozować praktycznie ponad 3 litry ? Na przykład 3x dziennie po 100ml. W międzyczasie kontrola czy idzie w dobrą stronę. Pilnuj te zasolenia, bo rozrzedzisz trochę solankę. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 To nie jest dużo. Wiele osób sugeruje błąd w kalkulatorze, ponieważ podbijanie magnezu oznacza lanie kilku litrów roztworu. Po pierwsze - magnez to pierwiastek lekki - sporo lzejszy od dwóch atomów chloru w cząsteczce MgCl2 Po drugie, stężenia płynów w ballingu są dobrane tak, aby żadnego składnika nie zostało. Konsumpcja Mg2+ w ballingu jest relatywnie mała i żeby dopasować ją do ilości konsumowanego płynu robimy małe stężenia. W rzeczywistości, aby roztwór MgCl2 był stężony to dla sześciowotnego chlorku magnezu musimy rozpuscic ponad poltora kilograma w jednym litrze wody !!! Na oko to te półtora kilograma zajmuje wiecej objętości niż woda w ktorej się ma rozpuscic Nic dziwnego ze jesli probujesz podbic magnez plynem roztworem MgCl2 zrobionym na potrzeby ballinga to wychodza Ci takie ilosci. Zrób w kalkulatorze roztwor stezony i problem zniknie Poza tym kiedys trafilem na artykuł o podbijaniu Mg do walki z bryopsis i wedlug niego podbicie o 100mg/L na dobe nie jest niebezpieczne dla korali. Zobacz jak to wygląda - zaznaczyłem wszystkie ważne wartości Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebmccane Zgłoś Napisano 12 Marca 2017 Dnia 7.03.2017 o 17:22, Tester napisał: To nie jest dużo. Wiele osób sugeruje błąd w kalkulatorze, ponieważ podbijanie magnezu oznacza lanie kilku litrów roztworu. Po pierwsze - magnez to pierwiastek lekki - sporo lzejszy od dwóch atomów chloru w cząsteczce MgCl2 Po drugie, stężenia płynów w ballingu są dobrane tak, aby żadnego składnika nie zostało. Konsumpcja Mg2+ w ballingu jest relatywnie mała i żeby dopasować ją do ilości konsumowanego płynu robimy małe stężenia. W rzeczywistości, aby roztwór MgCl2 był stężony to dla sześciowotnego chlorku magnezu musimy rozpuscic ponad poltora kilograma w jednym litrze wody !!! Na oko to te półtora kilograma zajmuje wiecej objętości niż woda w ktorej się ma rozpuscic Nic dziwnego ze jesli probujesz podbic magnez plynem roztworem MgCl2 zrobionym na potrzeby ballinga to wychodza Ci takie ilosci. Zrób w kalkulatorze roztwor stezony i problem zniknie Poza tym kiedys trafilem na artykuł o podbijaniu Mg do walki z bryopsis i wedlug niego podbicie o 100mg/L na dobe nie jest niebezpieczne dla korali. Zobacz jak to wygląda - zaznaczyłem wszystkie ważne wartości witam, od dziś idą tą drogą. Zobaczymy co ona przyniesie. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach