Skocz do zawartości
Engell1

Prośba w interpretacji wyników laboratoryjnych wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wysłałem moją wodę do laboratorium ATI do przetestowania i dostałem dziś wyniki ( tak na marginesie to gorąco polecam).

W załaczeniu szczegóły analizy ale niestety chemikiem nie jestem i nie za bardzo nie wiem co robić.

Jeden fakt jest taki że jest za dużo silikatów czyli filtr w osmozie do wymiany - to i tak miałem zamiar zrobić ale mój miernik TDS nadal pokazuje 0 więc dlaczego taki wysoki poziom ?

Poza tym podane jest zasolenie 35 PSU ( co to za skala ) jako pożądane a mój refraktometr pokazuje ok 34 PPT a według ich badań mam zaledwie 29 PSU czyli za niskie zasolenie.

Inna sprawa do Magnez, od wielu tygodni testy saliferta pokazują, że mam zasolenie za niskie tj ok 1200 a tu nagle wychodzi, że mam ponad 1400 ??

Pierwszy krok to wymiana filtrów w osmozie ale co dalej ??

ATI.pdf

Edytowane przez Engell1 (wyświetl historię edycji)

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmij, że PSU=PPT

Teraz o krzemie, fosforze itp...

ICP to rodzaj spektrofotometru w którym próbka jest podgrzewana do wysokich temperatur za pomocą plazmy. Powoduje to rozpad połączeń w cząsteczkach a pojedyncze atomy emitują widmo, które jest analizowane przez urządzenie. W praktyce oznacza to, że ICP oznacza atomy a nie cząsteczki dlatego wykryty krzem prawdopodobnie pochodzi z neutralnej krzemionki i krzemianów. Stąd zawyżona wartość. Tak samo jest z fosforem i z innymi pierwiastkami, które w solance nie istnieją w postaci atomowej czy pojedynczych jonów.

Tak więc tymi wysokimi krzemianami nie przejmuj się za bardzo.

Co do magnezu to nie wiem czym mierzysz go w domu, ale jeśli test jest dobry i wykonujesz prawidłowo to nie powinien odbiegać od rzeczywistości. O ile rozumiem wartość idealna powinna być 1085mg/L???

W artykule o domowych testach na RH wykazałem, że akurat z KH, Ca i Mg Salifert czy Colombo dają sobie radę.

W artykule o TDS na RH napisałem, że konduktometr mierzy tylko substancje obarczone ładunkiem więc ewentualnej krzemionki nie jest w stanie wykazać.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzięki za odp. Co prawda to trochę chiński dla mnie . . . Testy robię Salifertem i Ca i KH wychodzą mi podobnie do ich wyniku ale Magnez od wielu miesiecy mnie martwił bo Salifert pokazuje poziomy ok 1200 a tu nagle 1450 . . . Muszę zakupić test innej firmy.

Pytanie co do wartości zalecanych przez ATI

Magnez - porządane 1085 mg ?????? przecież we wszelkiej literaturze jest podane bodajże 1350 ??

Wapno - 347 mg vs. 450 ?

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Wapno nie rozpuszcza się w wodzie morskiej. Wapno to tlenek wapnia albo wodorotlenek wapnia. 

W naturalnej wodzie morskiej o zasoleniu 35 ppt jest ok 1270 mg/l magnezu i około 400 mg/l wapnia. Jeżeli jest niższe zasolenie to stężenia też będą niższe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz temat jak kolega miał problem z "magnezem" 

winny był test na mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podesłanie tematu ale u mnie test musi być rąbnięty. Kupię nowy lub innej marki i zobaczymy.

Pytanie jeszcze jak to możliwe , że refraktometr pokazuje 34PPT a laboratorium zaledwie 29 ?

Refraktometr kalibrowałem niedawno

pozdr

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.