TMK Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Opisywałam niedawno problemy z akwarium. tu . W skrócie: 7 lat, 400 litrów, low-tech. Trochę miękasów głównie rico i palythoa, glony i ryby. Od ponad pół roku wyraźnie widać stopniowe pogorszenie. Ryby przestały się wycierać, rikordee nie rosną, grzybowieńce odczepiają się od skałek, palythoa zdychają, nawet glony nie rosną jak powinny. Nie chciałabym zmieniać sposobu prowadzenia akwarium, robić restartu itp. Ma być stopniowo i powoli. I skutecznie . Korzystając z rad i sugestii, które otrzymałam w poprzednim wątku, postanowiłam że: Bakterie Sachem Stability- dlaczego te? Bo dostałam kiedyś taka małą reklamową buteleczkę, używałam ich do hodowli i miałam wrażenie że jest lepiej. Oczywiście to tylko odczucie i to subiektywne, ale.... Zwykle raz w miesiącu odssysam przy wymianie trochę piasku i go płuczę, to teraz po płukaniu doleję bakterii. Oczywieście normalne dozowanie bakterii też, tylko mocno zastanawiam się nad dawką. Dodaję wódkę wiec bakterie i będą miały pozywkę, a bardzo bym nie chciała przedawkować. Niby ciężko przedawkować bakterie. Więc zastanawiam się zacząć od 1/3 dawki? Mikroelementy i witaminy Seachem ReefPLUS bo ma dużo składników a chciałabym, żeby służyło i rybom i koralom. Co najważniejsze na butelce jest podany skład. Tu na pewno zacznę od małej dawki, bo baniak może i ma 400 l, ale obsada bardzo skromna. np ricordei było kiedyś ze 4x więcej. 1/4 dedykowanej dawki. No i teraz po czym mam poznać, że jest lepiej? postanowiłam skoncentrować się na kilku punktach do obserwacji. 1 czerwone grzybowieńce . Problem- ciągle odrywają się od skałki. i powinny bardziej przylegać do podłoża (na płasko, a nie tworzyć takie baloniki). światła mają dużo, prąd wody średni, a widziałam je w akwariach o mocnym prądzie. 2 sinularia fluo zielona- zupełnie nie jest zielona, jak jest zwinięta to przy dobrej woli można gdzieniegdzie zauważyć lekko zielony odcień. 3 protopalythoa zanikają są zniekształcone niektóre -"zamieniają się w pieczarki" nie wiem czy to nie jakaś choroba, grzybowa czy bakteryjna? Usuwam chore, ale nowe jakoś nie rosną ciąg dalszy nastąpi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Problem z zielonym kolorem podobno moze byc spowodowany brakiem żelaza. Mam identyczną sinularie i faktycznie ma troszke wiecej zieleni i jakby lekko opalizująco-fluo. A próbowałas zrobic komplet testów na wszystkie pierwiastki? Warto raz na czas zrobic, zeby wiedzieć, czego brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Niektóre pierwiastki mogą być tak szybko absorbowane przez życie w zbiorniku że zbadanie składu chemicznego wody nie da odpowiedzi czy danego pierwiastka brakuje. Przykładem takiego pierwiastka jest właśnie żelazo... Nawet w naturalnej wodzie morskiej stężenie tego pierwiastka bardzo się zmienia i to nie tylko wraz z położeniem geograficznym, układem prądów ale także z głębokością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 To co bys poradził, zamiast wysylania wody do badania? Jak ustalić, czego koralom brak lub czego jest za dużo, że zieleń ustapila miejsca brązowi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 40 minut temu, nanokaczor napisał: Niektóre pierwiastki mogą być tak szybko absorbowane przez życie w zbiorniku że zbadanie składu chemicznego wody nie da odpowiedzi czy danego pierwiastka brakuje. Przykładem takiego pierwiastka jest właśnie żelazo... Nawet w naturalnej wodzie morskiej stężenie tego pierwiastka bardzo się zmienia i to nie tylko wraz z położeniem geograficznym, układem prądów ale także z głębokością. I do tego właśnie służą testy żeby to zbadać. Robiąc serię testów jesteś w stanie stwierdzić ile mniej więcej "ubywa" Ci danego pierwiastka w skali np dnia/ tygodnia/miesiąca i na podstawie takich wyników jesteś w stanie dobrać odpowiednią suplementacje, dlatego Konrad proszę Cię nie mieszaj i nie kombinuj. Położenie geograficzne i układ prądów nie mają wpływu na nasze akwaria ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Nie jesteś. Bo jeśli dolejesz żelaza to za 15 minut stężenie może być 10 razy mniejsze. Jak przedozujesz żelazo to wtedy być może coś tam wykryjesz tylko że wtedy cześć korali może ci zgnić... Problem polega właśnie na tym że część pierwiastków i związków może być absorbowana przez życie i dopiero wtedy gdy jest nadmiar to zaczynają się gromadzić. Tak jest na przykład z azotanami - o czym jak mi się zdaje sam mi kiedyś mówiłeś a ja potem zauważyłem to samo. Niestety mikroelementy dodajemy nie tylko roztworów ale tez razem z pokarmem w podmianach... Trudno więc czasem ocenić ile i jakich mikroelementów dodajemy. W dodatku wiele materiałów filtracyjnych/ sposobów filtracji przyczynia się do usuwania różnych mikroelementów i to w różnym stopniu. Nawet różne rodzaje węgla aktywnego mają inne zdolności adsorpcyjne. Trudno więc nad tym wszystkim zapanować. Układ prądów morskich ma bardzo istotne znaczenie dla raf koralowych, które w naturalnym środowisku rozwijają się tylko w niektórych miejscach. Większość oceanów to pustynie - dlatego właśnie, że w wielu miejscach brakuje bardzo ważnych dla życia pierwiastków [potrzebnych do fotosyntezy]. Akwaria to jest jedynie próba stworzenia namiastki naturalnego środowiska. My naśladujemy naturalne środowisko. Edytowane 16 Marca 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Konrad, owszem, staramy sie nasladowac, ale go nigdy nie odtworzymy tak, jak w naturze. Koral w naszym akwarium zyje zawsze na tej samej glebokosci, w tym samym polozeniu geograficznym i jak bys nie ustawil cyrkulacji, to i tak będzie z niej dmuchac ta samą wodą. Zakladam, ze nic nie zmieniam w suplementacji w oczekiwaniu na wyniki, ani cyklon czy trzesienie ziemi tysiace kilometrow od mojego akwarium na nic nie wplynie. Na co Twoim zdaniem cierpi akwarium Tamary i jak to naprawic, jesli uznamy, ze testy niczego nie wniosa? Przyjmijmy tez zalozenie, ze wode do badania pobieramy tuz przed zwykla porą dodawania suplementow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Konrad naprawdę jesteś mistrzem komplikowania spraw w istocie prostych ;-). Gwarantuje Ci że prądy morskie nie mają najmniejszego wpływu na nasze akwaria. Proszę Cię czytaj ze zrozumieniem. A na podstawie serii testów jesteś w stanie określić wahania każdego pierwiastka (do tego służą np wykresy) mało tego jesteś w stanie również określić opisowo okoliczności zaobserwowano zmian i wyciągnąć wnioski ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lolek Zgłoś Napisano 16 Marca 2017 Uzywalem Stability,calkiem dobre dzialanie aczkolwiek trzeba troche poczekac na efekty-te bakterie dosc wolno startuja w morskim,najlepsze bakterie moim zdaniem to microbe lift special blend i therap,mikroelementy z seachema rowniez dobre,Tmk u Ciebie zaczalbym podmieniac wiecej wody jak rowniez dodawalbym jod i mikroelementy,grzybkom czegos brakuje dlatego sie odklejaja. Cytuj 350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Zgadzam się z odpowiedzią Nanokaczora.Zanim doczytałem do postu gdzie odpowiedział dlaczego testy mogą być niemiarodajne pomyslalem o tym samym. nie jestem chemikiem ale już kilka razy miałem podobne sytuacje właśnie z żelazem,że godzine po podaniu na testach nic nie wychodzilo. Jeżeli Tamara wyśle wodę do badania to dostanie być może wynik o zerowym poziomie i zacznie dozować aby to zniwelować a jak już podniesie tę wartość to może się okazać,że już przedawkowane. Nanokaczor pisząc o szerokościach geograficznych i prądach morskich prawdopodobnie chciał lepiej zobrazować calość bo woda niby ta sama a rafa ma swoje granice i ich nie przekracza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Tamara, a co tam sie dzieje z NO3 i PO4, moze na przestrzeni "wiekow" sie wiecznie zmniejszaly ? Moze kilka nowych rybek by poprawilo sytuacje ? Przyszlo mi to na mysl po przeczytaniu, ze i glony slabiej rosna. Byc moze, poza ewentualnym brakiem zelaza, brakuje po trochu wszystkiego ? Czasami kilka duzych podmian odmladza zbiornik... No i jesli to juz 7 lat minelo, to moze najprostsza sprawa: warto sprawdzic swoj przyzad do mierzenia zasolenia. Edytowane 17 Marca 2017 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Też się zgadzam z Konradem i Kruszyną. Na przykładzie żelaza. Mąż zamówił komplet testów i właśnie wyszedł w nich brak żelaza. Podaję do obu zbiorników, do niego normalnie, do siebie podwójną dawkę. Żelazo jest w przeciągu kilku godzin konsumowane i w testach woda nadal się nie zabarwia. Zabarwiła się nieznacznie raz u mnie, ale przy następnym teście nadal nie. Wnioskuję więc, że w moim zbiorniku żelazo nadal jest w całości natychmiast zużywane i go brakuje. Ale zielony stał się zieleńszy (być może jest to odczucie subiektywne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Wyjątkowo zgadzam się z Nanokaczorem, przynajmnie teoretycznie. Testy pokazują nam nie ile mamy czegoś, a różnicę miedzy wytwarzaniem a konsumpcją. Czyli stan dynamiczny. Więc nawet popularne testy NO3 i PO4 mogą pokazywać niespodziewane rzeczy. Niemniej jednak dają jakąś wskazówkę. Stani, co do zasolenia to już to przeszłam. Miałam urządzenie uchylne . Od tego czasu tak co pół roku robie testy w Akwamarin. Po prostu jak ktoś inny zrobi test świeżymi testami i wyjdzie mniej więcej to samo co mi to wiem, że dobrze mierzę. Pewnie brakuje wszystkiego, stad myśl o dodawaniu mikroelementów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Hej, A czym Ty tam świecisz ? Kiedyś gdy świeciłem ledami "za mocno" to grzybowieńce wyglądały jak Twoje. T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) To po kolei Leję bakterie Stability.1/3 zalecanej dawki. Z mikroelementami poczekam na testy (dzięki Nik@) Stani dodałam 2 pterapogony, najchętniej dodałabym jakieś korale, bo mam wrażenie,że jest ich tak mało, że nie będzie miał kto jeść tych mikro i ewentualnego karmienia. Ale jak tu dodawać jak akwarium w kiepskim stanie i mogą paść? Co do światła to jest raczej kiepsko, czy też dziwnie. Mam 4 świetlówki 54W i pasek białych ledów. Ale czarne tło i czarny piasek. więc o ile na szczytach skałek jest ok, to dół jest niedoswietlony i nie odbija światła. Kolejne punkty do obserwacji 4 Glon Rhodymenia - wyrostki plechy są mocno wyciągniete i białawe w środku. Zdecydownie nie powinien tak wyglądać, tylko tak. 5 Szczepka oddechy smoka. Rozmnaża się pobierając kallus którym glon oblewa skałkę- zbaczymy jak będzie rósł. ma ok 5 mm Edytowane 18 Marca 2017 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 18 Marca 2017 Gdyby światła było za mało to na 100% grzybowieńce wyciągały by się do góry, widziałabyś wyraźnie długie nogi, a talerzyki miałyby kształt lejka. T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 No coś się ruszyło, tylko póki co nie w tę stronę... chyba. Azotany wzrosły jest 20-30. Fosforany spadły do zupełnego zera. Na szybach pojwaia się lekki bakteryjny nalot. pojawiły się również cyjano, a zielony mchowaty glon który występował w kilku punktach pada. Jakieś sugestie i komentarze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) Mam analizę I kilka rzeczy nie zgadza się z moimi pomiarami, kilka mnie zdziwiło. zasolenie 1.024 mierzone refraktometrem tu 0,31 fosforany robione hanka i jeszcze testem ROWY 0,00 tu 0,04 , Kh 8,4 salifert tu 7.8. Ca 410 tu 389. i Mg 1190 salitert i test lab 1161. ilość Na chyba zgadza się z tym niskim zasoleniem, więc sie zastanawim czy nie wpływa to na wyniki innych rzeczy (wpływa w sensie istotnie).Myślałam że baniak ma niedobory a tu żelazo w normie. Edytowane 27 Marca 2017 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Jeśli chodzi o Po4 to ja na małej Hance 0,00 , Salifert 0,00 , duża Hanka 0,03 , 0,04 , Marinlab 0,04 . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Syndrom starego zbiornika W takich zbiornikach często skaczą azotany, bo skała powoli przestaje być tak dobrym substratem dla bakterii, jak była kiedyś. Generalnie w takich sytuacjach pomaga wymiana części skały i piasku na świerze, oczywiście nie np. połowę na raz Innym zjawiskiem które zachodzi w takich starych akwariach jest często nagromadzenie jonów pewnych szkodliwych pierwiastków, w twoim przypadku miedzi. Zrobiłbym kilka razy większą podmianę, powinno pomóc. Co do bakterii, mam dobre doświadczenia z Microbe Lift Special Blend. Niedawno zauważyłem w jednym ze swoich akwariów pierwsze objawy Syndromu Starego Zbiornika, niektóre kawałki skały miały też po 7 lat... Wymiana około 30-40% skały, piasku, podmiany oraz stosowanie Special Blend szybko wyciągnęly zbiornik na prostą. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Azotany trzymają się dobrze 5-15 w końcu to zbiornik z miękkimi i rybami. To raczej fosforanów mam za mało. Chyba jednak większa podmiana mnie nie ominie. bo jesli włożę węgiel to pewnie wyłapie nie tylko miedź, ale inne rzeczy. No i nie wiem czy miedź jest moim największym problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Na pewno jest sporym problemem. Kolejnym z problemów takiego starego zbiornika jest nagromadzenie się substancji organicznych, ktrórych nie jesteśmy w stanie zmierzyć, a działania nie jesteśmy w stanie przewidzieć... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2017 Kupiłam Cuprisorb. Polecam Salarias.pl bo preparaty jest rozważany na mniejsze porcje. Z tego co policzyłam to mam w baniaku 2 mg, czyli nawet najmniejsze opakowanie jest duzo za duże. umiesciłam w sumpie i zobaczymy co będzie. Wiem, że też wyłapuje inne metale , ale które i w jakiej ilosci nie mam pojęcia niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach