Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Witam serdecznie a oto 7 dzień mojej kropli oceanu,jest to zestaw Juwela M60 91 l .Wymieniłem tylko odpieniacz na Tunze 9004. Akwarium wystartowało na suchej skale około 16 kg i 2kg piasku zobaczymy jak sie rozwinie dalej 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Heja,jak dla mnie to za duzo skaly,no chyba ze tak lubisz,jak poprzyklejasz korale to nie beda mialy miejsca rosnac,poza tym dotykaja szyb i nie zmiescisz tam czyscika... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Dzis jeszcze poprzestawiam skaly aby nie dotykały szyb a filtracji nigdy nie za dużo moze wyciągnę jedna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Póki "świeżynka" rozbij na kilka mniejszych i posklejaj coś ciekawego - taki układ szybko Ci się znudzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Ta skała po lewej z doświadczenia wiem, ze mało będziesz mógł tam dać bo z góry korale zaslonią swiatło. Chyba że grzybki. Co do czyszczenia bocznych szyb, ja np. tego nie robie, ani bocznych ani tylnej. Kiedyś czyściłem przy dojrzewaniu obowiązkowo. Teraz robią to ślimaki rozgwiazdy i inne żyjątka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Ok z lewej skala dostanie eksmisje a dołożę małą jak po prawej wieczorkiem wstawię zdjęcie dzięki za podpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Co to za lampa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Belka led spektrum od 10k do 25k moc 25W do tego kompletu dokupiłem led tubę Sea 18 Wat 10k do 15 k białe z niebieskim na miękkie wydaje mi sie ze powinno wystarczyć Edytowane 25 Marca 2017 przez Uri (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Skałę rozbij na kilka mniejszych kawałków, tak jak pisze Marek. Na pewno będzie lepiej wyglądać i jak dobrze poukładasz to będzie więcej miejsca na korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 To jest ładna naturalnie wyoblona skała , potrzaskana na kawałki będzie wyglądać jak psia kupa na mrozie. Może wystarczy inaczej ułożyć, ja bym jej nie niszczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Niepotrzaskałem jej zostawiłem do większego akwarium jak mi sie uda z tym małym i żonie sie spodoba likwiduje akwarium słodkie 300l i to morskie a przyjdzie 400 litrów tylko czy podołam wyzwaniu Edytowane 25 Marca 2017 przez Uri (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Właśnie przed chwilą taką rozwalilem młotkiem i pokleiłem sobie coś nowego. A co do.tematu.mi sprzedali tez takie duze.kawalki a chcialem mniejsze. Póki masz świeży baniak to rozwal na.mniejsze. później będzie ci szkoda robić armagedonu w akwarium. Zobaczysz z czasem że bedziesz dumał że masz wszystko ale coś nie do końca tak jak planowałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Wody zyskałem dużo a i miejsca na szczepienie korali Szkoda że mieszkam od Was tak daleko tu na miejscu nie ma od kogo odkupić co kolwiek do morszczaka tylko sklepy a tam ceny jak z Marsa Edytowane 25 Marca 2017 przez Uri (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Moim zdaniem za bardzo płasko szybko zobaczysz jak detrytus i drobny poasek będzie zatykał wgłębienia w skale. A cyrkulacji nie ustawisz na full w każda szczeline. Fajnie jakbyś dał coś wyżej dla korali które lubią więcej światła. Wiem że chcesz miękkie. Ale niektóre rosna szybciej bliżej swiatla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 (edytowane) Dobra może tak ? Koniec z grzebaniem i tak pewnie na suchej skale i piasku to wieki bedzie trwało i litry bakteri Edytowane 25 Marca 2017 przez Uri (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Ja zaczynałem na suchej skale. Błąd robiłem że podmianki co tydzień, ale nie wiedziałem o forum ja wpuściłem pierwsze ślimaki po prawie 3 miesiącach. Jak zobaczyłem że z piachu wychodzą robaczki wieloszczety itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 17 minut temu, laszek napisał: Ja zaczynałem na suchej skale. Błąd robiłem że podmianki co tydzień, ale nie wiedziałem o forum ja wpuściłem pierwsze ślimaki po prawie 3 miesiącach. Jak zobaczyłem że z piachu wychodzą robaczki wieloszczety itd. ciekawe jak trafiły te wieloszczety i robaczki do zbiornika skoro skała była sucha niepokalane poczęcie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 Zapomniałem napisac, żywy piach miałem na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Marca 2017 3 minuty temu, laszek napisał: Zapomniałem napisac, żywy piach miałem na starcie. też startowałem na suchej skale i suchym piasku z dodatkiem około 2l piasku z działającego zbiornika - "robactwo" wylazło z niego już wieczorem - więc to żaden wyznacznik że coś dojrzało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 Podepnę się do tematu. Wystartowałem na sztucznej skale Real Reef Rock i żywym piasku plus 60% żywej wody. Leje bakterie raz na dwa tygodnie. Pytanie moje czy z samego żywego piasku rozwinie się coś poza bakteriami? Czy będę musiał czekać na pierwsze wieloszczety i inne robaczki przyniesione na szczepkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 Może nawet z wodą już coś przyniosłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 Darek,jezeli uzyles "zywego" piasku z worka to nic poza bakteriami w nim nie ma...Jezeli chcesz miec jakies robactwo to wieksza szansa ze przyniesiesz je na skalce korali,tez jest szansa ze przemyca sie na niej aitasie... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach