Skocz do zawartości
gregoreef

Duże pęcherzyki w Red Sea Berlin X2 Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko. 

Zakupiłem nowe pienidlo. Sump w trakcie przemyśleń. Składam wszystko w jedną całość, włączam odpieniacz w misce i zdziwienie. Wielkie bable nie przypominające piany lub powiedzmy nasycone pecherzykami wody. Co jest? Zapowietrzenie? Majtalem pompą na wszystkie strony. Za płytko? W misce nie było wymaganych 25cm. To raczej mało prawdopodobne bo odpieniacz może pracować poza sumpem lub opcjonalnie z boku akwa. Może powód to słodkie RO? Wirnik igiełkowy. Pompa siłę ma konkretną. Solo wywala z michy wodę. Wszystko pachnie nowością. Pomożecie. 

piana.png

Edytowane przez gregoreef (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten odpieniacz czasami nie ma dyszy Venturiego?   Moj starszy Berlin mial..... wtedy nie potrzebujesz pompy z igłą... wręcz przeciwnie. Dysza Venturi musi zasysać powietrze rurką....

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pocz. już ładuje foty...

https://zapodaj.net/a31ff33130b92.jpg.html

https://zapodaj.net/6abfc5e2eacb8.jpg.html

https://zapodaj.net/5346047c929c6.jpg.html

https://zapodaj.net/feb644fdb22dc.jpg.html

Tak połączyłem, filozofii nie ma. Z pudła soatał mi jeszcze jeden taki gumowy wężyk, przypuszczam ze do odprowadzenia syfu z kubełka bo jest spust.

https://zapodaj.net/130519c802087.jpg.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK,  poczytalem na necie....wersja TURBO ma igiełkę firmowo....  czyli nie venturi.  No to nie bardzo pomogę boz tak  ''nowoczesnym'' Berlinem nie mialem do czynienia. Ale ten starszy był bardzo wymagający jeśli chodzi o obsługę...  tam ważne były wszystkie rurki.... te cinkie też. Widze ze z pompy wychodzi rurka nad wode....czyli ok ale tam jeszcze przy wylocie wody jest taki dyngs  do podlaczenia rurki,  masz tam rurke?  Moj starszy na venturi pracowal przy 14 cm poziomu wody.

Edytowane przez zegeye (wyświetl historię edycji)

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże prawdopodobieństwo problemu to słodka woda. Odpieniacz jest przeznaczony do akwarium morskiego, a nie slodkowodnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looknij ostatni link. Na ten dynks naciągnąłem kawałek z zaworkiem regulacyjnym. Krece nim i woda sie podności wyżej (sucha/mokra piana) Są na wylotach dwa eliptyczne króćce ale to na moje oko sa odpowietrzniki.

Maćku, tak właśnie obstawiam. Gdyby pompa była sieknięta albo igiełki w wirniku powyłamywane to zgoda ale wszystko z pudełka.

Spodziewałem się takiego efektu ale zobaczymy jak będzie na solance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz posolić wodę

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
11 godzin temu, maciej01 napisał:

Duże prawdopodobieństwo problemu to słodka woda. Odpieniacz jest przeznaczony do akwarium morskiego, a nie slodkowodnego.

nie prawdopodobieństwo a PEWNOŚĆ :D 

(ps. na świeżej solance też nie będzie dobrze pienił)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji tematu. Zrezygnowałem z umieszczania odpieniacza nad sumpem. Straty na wysokości podnoszenia w tak niewielkiej szafce i tak nie zyskałbym więcej miejsca. Pakuje do sumpa. Całkowita jego długość nie może przekraczać 47cm. Szerokość 30cm. Wysokość bez znaczenia. Ale więcej jak 40 chyba nie ma sensu. Posłuże się zdjęciem z instrukcji bo wydaje mi się ta konfiguracja całkiem nieglupia. Odpieniacz w pierwszej komorze z około 2cm zapasem zajmie z długości sumpa 27 max 28cm. Panowie co dalej żeby to miało sens? Ile nad dnem przegrode? Jedna? Na 25cm? Użyje pompy newa Jet 2300. Z góry dzięki. 

IMG_20170328_021601.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wydajnosc pompy odpieniacza bedzie wieksza niz obiegowej, to sie zatrze. Rowniez, gdy z jakiegos powodu bedziesz musial "na chwile" wylaczyc obieg. Dlatego pewniejszym rzwiazaniem jest powrot wody odpieniacza skierowac kolankiem do komory odpieniacza lub w ogole nie stosowac przegrod w sumpie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku wydajność pompy obiegowej 900 - 2300 l/h, odpieniacza 1600l/h.
 Powrót wody z odpieniacza do komory odpieniacza ? Jest sens rozcieńczać czystą wodą tę brudną która zlatuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.03.2017 o 02:21, gregoreef napisał:

Looknij ostatni link. Na ten dynks naciągnąłem kawałek z zaworkiem regulacyjnym. Krece nim i woda sie podności wyżej (sucha/mokra piana) Są na wylotach dwa eliptyczne króćce ale to na moje oko sa odpowietrzniki.

Te ''odpowietrzniki'' w moim przypadku trzeba bylo ''zaślepić'' ale nie wim jak w twoim przypadku będzie.... to jednak sporo nowocześniejszy model....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.