gregoreef Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Siemanko. Zakupiłem nowe pienidlo. Sump w trakcie przemyśleń. Składam wszystko w jedną całość, włączam odpieniacz w misce i zdziwienie. Wielkie bable nie przypominające piany lub powiedzmy nasycone pecherzykami wody. Co jest? Zapowietrzenie? Majtalem pompą na wszystkie strony. Za płytko? W misce nie było wymaganych 25cm. To raczej mało prawdopodobne bo odpieniacz może pracować poza sumpem lub opcjonalnie z boku akwa. Może powód to słodkie RO? Wirnik igiełkowy. Pompa siłę ma konkretną. Solo wywala z michy wodę. Wszystko pachnie nowością. Pomożecie. Edytowane 26 Marca 2017 przez gregoreef (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 A czy ten odpieniacz czasami nie ma dyszy Venturiego? Moj starszy Berlin mial..... wtedy nie potrzebujesz pompy z igłą... wręcz przeciwnie. Dysza Venturi musi zasysać powietrze rurką.... Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Pocz. już ładuje foty... https://zapodaj.net/a31ff33130b92.jpg.html https://zapodaj.net/6abfc5e2eacb8.jpg.html https://zapodaj.net/5346047c929c6.jpg.html https://zapodaj.net/feb644fdb22dc.jpg.html Tak połączyłem, filozofii nie ma. Z pudła soatał mi jeszcze jeden taki gumowy wężyk, przypuszczam ze do odprowadzenia syfu z kubełka bo jest spust. https://zapodaj.net/130519c802087.jpg.html Edytowane 26 Marca 2017 przez gregoreef (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) OK, poczytalem na necie....wersja TURBO ma igiełkę firmowo.... czyli nie venturi. No to nie bardzo pomogę boz tak ''nowoczesnym'' Berlinem nie mialem do czynienia. Ale ten starszy był bardzo wymagający jeśli chodzi o obsługę... tam ważne były wszystkie rurki.... te cinkie też. Widze ze z pompy wychodzi rurka nad wode....czyli ok ale tam jeszcze przy wylocie wody jest taki dyngs do podlaczenia rurki, masz tam rurke? Moj starszy na venturi pracowal przy 14 cm poziomu wody. Edytowane 27 Marca 2017 przez zegeye (wyświetl historię edycji) Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Duże prawdopodobieństwo problemu to słodka woda. Odpieniacz jest przeznaczony do akwarium morskiego, a nie slodkowodnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Looknij ostatni link. Na ten dynks naciągnąłem kawałek z zaworkiem regulacyjnym. Krece nim i woda sie podności wyżej (sucha/mokra piana) Są na wylotach dwa eliptyczne króćce ale to na moje oko sa odpowietrzniki. Maćku, tak właśnie obstawiam. Gdyby pompa była sieknięta albo igiełki w wirniku powyłamywane to zgoda ale wszystko z pudełka. Spodziewałem się takiego efektu ale zobaczymy jak będzie na solance. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 musisz posolić wodę Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 11 godzin temu, maciej01 napisał: Duże prawdopodobieństwo problemu to słodka woda. Odpieniacz jest przeznaczony do akwarium morskiego, a nie slodkowodnego. nie prawdopodobieństwo a PEWNOŚĆ (ps. na świeżej solance też nie będzie dobrze pienił) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 28 Marca 2017 Przy okazji tematu. Zrezygnowałem z umieszczania odpieniacza nad sumpem. Straty na wysokości podnoszenia w tak niewielkiej szafce i tak nie zyskałbym więcej miejsca. Pakuje do sumpa. Całkowita jego długość nie może przekraczać 47cm. Szerokość 30cm. Wysokość bez znaczenia. Ale więcej jak 40 chyba nie ma sensu. Posłuże się zdjęciem z instrukcji bo wydaje mi się ta konfiguracja całkiem nieglupia. Odpieniacz w pierwszej komorze z około 2cm zapasem zajmie z długości sumpa 27 max 28cm. Panowie co dalej żeby to miało sens? Ile nad dnem przegrode? Jedna? Na 25cm? Użyje pompy newa Jet 2300. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Marca 2017 Jesli wydajnosc pompy odpieniacza bedzie wieksza niz obiegowej, to sie zatrze. Rowniez, gdy z jakiegos powodu bedziesz musial "na chwile" wylaczyc obieg. Dlatego pewniejszym rzwiazaniem jest powrot wody odpieniacza skierowac kolankiem do komory odpieniacza lub w ogole nie stosowac przegrod w sumpie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregoreef Zgłoś Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) W moim przypadku wydajność pompy obiegowej 900 - 2300 l/h, odpieniacza 1600l/h. Powrót wody z odpieniacza do komory odpieniacza ? Jest sens rozcieńczać czystą wodą tę brudną która zlatuje ? Edytowane 28 Marca 2017 przez gregoreef (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 29 Marca 2017 Dnia 27.03.2017 o 02:21, gregoreef napisał: Looknij ostatni link. Na ten dynks naciągnąłem kawałek z zaworkiem regulacyjnym. Krece nim i woda sie podności wyżej (sucha/mokra piana) Są na wylotach dwa eliptyczne króćce ale to na moje oko sa odpowietrzniki. Te ''odpowietrzniki'' w moim przypadku trzeba bylo ''zaślepić'' ale nie wim jak w twoim przypadku będzie.... to jednak sporo nowocześniejszy model.... Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach