Toyo Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 Kupiłem na początku startu zbiornika (5 miesięcy temu) 6 trochusów. Nagle mam 80 a rozdałem już chyba drugie tyle. Siedzą mi na każdym skrawku skały i rosną. Czy to jest plaga ? Mam się przejmować? Chętnie bym się jakoś tego pozbył, ale zabijać szkoda...Oczywiście wszystkich znajomych już obdarowałem. Dodam, że konsumują mi sporo wapna z wody. Fakt - glony nie mają żadnych szans, ale obawiam się, że przy mojej obsadzie (13 ryb na 300 l. wody) te dodatkowe 80 ślimaków przeciąży mi akwarium. Co robić ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak masz chęci łapać, przyjmę tyle, ile wyślesz oczywiście za przesyłkę zapłacę Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Pirotechnic (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 Chętnie też kilka wezmę...przesyłka plus złoty napój w ramach podziękowań...jak coś pisz priv. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 Jesli wyslesz to zrobie przelew za przesylke i w podziekowaniu na jakis szeciopaczek Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Tym tempem to szybko będziesz na minusie z ślimakami Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toyo Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 A nie za zimno na przesyłkę...??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Toyo napisał: ... Dodam, że konsumują mi sporo wapna z wody ... Balling!~ No tego jeszcze nie słyszałem, żeby komuś ślimaki naruszały stabilność parametrów wody w baniaku. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Cergoth (wyświetl historię edycji) Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 Balling!~ No tego jeszcze nie słyszałem, żeby komuś ślimaki naruszały stabilność parametrów wody w baniaku. Parametrów ogolnych może zbyt mocno nie zaburzą ale konsumpcja Ca z pewnością wzrośnie przy takiej ilości ślimaków .Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toyo Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam mało koralow ... Sól powoli zmieniam na TM Pro a i tak walczę z niskim Ca. Czyli te ślimaczki czerpią z wody. Balinga nie przewiduje wcale... No i jeszcze jedno - jest pełno maleńkich poniżej 1mm ! Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Toyo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 To samo jest z turbo czy columbellami, tez się szybko mnożą. Niedobór wapnia zawsze można uzupełnić i cieszyć się czystym akwarium i brakiem glonów, bo te ślimaki je zjedzą. Moim zdaniem tylko się cieszyć z urodzaju, a nadmiar zawsze można wymienić na cos innego. Jak coś, to ja tez chętnie przyjmę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 Ewentualnie wprowadź kilka krabów pustelników, mogą trochę przetrzebić populację, tylko nie wiem czy takie małe też zjedzą. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 Dogadaj się z jakimś sklepem i nadmiar wymień na inne życie. Tylko się cieszyć, że się rozmnażają bo nie każdy ma tyle szczęścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toyo Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki za odzew. Zostawiając w tej chwili 20 ślimaków mam do wydania 30 o średnicy ok. 1 cm. Ponieważ to forum to nie targowisko to nie będę się rozpisywał. Po prostu raczej nie będę wysyłał ślimaczków - nie mam do tego głowy.... Kto chce to na na pv prześlę telefon, można się umawiać. Mogę też przy okazji komuś je zawieźć w okolicach Rybnika Gliwic, Katowic Oświęcimia, Bielska - Białej bo w tych granicach często bywam. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Toyo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) U nas to chyba mandaryn reguluje pogłowie ślimaków turbo. Przekonałam się o tym jak przez jakiś czas nie było mandaryna w akwa to miałam wysyp małych ślimaczków, bo tak to ich prawie nie ma, są tylko te zastane duże, których nie rusza. Columbelli i Collonistów to nie dotyczy, mnożą się na potęgę. Chociaż może byłoby ich jeszcze więcej? :-) Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Maelen (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach