Skocz do zawartości
Stani

TDS- i co z tego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniewaz ostatnio pojawilo sie sporo wypowiedzi w ktorych pojawilo sie slowo TDS postanowilem, ze tez sobie to sprawie. Fajnie by bylo, gdybyscie napisali czy TDS jest w czymkolwiek pomocny. :D

Alex np. ostatnio gdzies napisal, ze musi pilnowac zmian zywicy mimo, ze TDS pokazuje 1 lub 2. Z tego moglem wywnioskowac, ze TDS powinien pokazywac zero (albo jak "3" to juz za duzo) i ze sie go podlacza za DI.:D

O czym to swiadczy, ze TDS = np.1 ?

A co jak go podlacze za RO i przed DI?

Po co mi to?

Moze mnie ktos w koncu uswiadomic?:D

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

latwiej zdiagnozowac uszkodzenie filtrow np: membramy, jak na wyjsciu bedzie z 30 to wiadomo - nie lac, a tak przekonujesz sie na podstwienie sinic, okrzemkow i innych plag w baniaku :D

pozatym mozna kontrolowac jakosc wody za samym RO i DI, wybierajac odpowiedni moment na zmiane prefiltrow DI i membramy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani,

np. taki TDS firmy Aquafilter mozesz podlaczyc rownoczesnie za RO (przed DI), jak i po DI. Przelacznikiem sterujesz wyswietlacz ktory pomiar ma pokazac.

Co to daje? Informacje kiedy trzeba wymienic wklady.

Dajmy na to zwykle po RO masz wartosc 5-6 ppm:yes a tu nagle czytasz ze jest 30 ppm :D. Masz sygnal zeby sie zainteresowac wkladami... A jak np. po RO masz 5-6 ppm, a po DI jest 1-2 ppm to interesujesz sie zywica :D

/320l zalane na poczštku 2007r. 46 kg skałki, OR3500, nano 6045, 6025, Beast 1200P, HQI 150W + 4x39W T5 ATI plus sump ok 100l 10 miękasów, 1 lps, 1 sps, ocellarisy, chromisy, żółtek, hepcio, lysmaty, krabiki, rozgwiazdy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani,

TDS przydaje się żeby ocenić jak sprawuje się konkretny moduł mierząc jakośc wody przed i za. Zazwyczaj najszybciej pada żywica i to na nią trzeba najbardziej uważać, bo na początku wiadomo spełnia swoją funkcję bardzo dobrze, ale z czasem zaczyna oddawać do wody wszystko co zmagazynowała, a ten moment łatwo przeoczyć mimo, że TDS może pokazywać nadal 0 - powiem ci szczerze, że stan całego systemu filtracyjnego RO+DI oceniam i tak na podstawie obserwacji zbiornika, aczkolwiek zawsze zamoczę TDSa po przygotowaniu odcieku :D

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alex- dobrze ze jestes!:D

Jezeli zmieniasz zywice pomimo zerowych wskazan TDS-a to po co TDS? To z wynikiem 30 do mnie dociera ale reszta:no

Poza tym mysle, ze prefiltry sluza do ochrony membrany i jezeli za membrana TDS pokaze 30 to juz jest za pozno. Trzeba bedzie kupic nowa. Czy to oznacza, ze TDS-em powinno sie mierzyc wode za kazdym prefiltrem? I co TDS powinien pokazywac np.po filtrze z weglem? A co za nastepnym? Troche mnie to irytuje.

Dotychczas nic nie zmienialem (prefiltry) ani nie mierzylem po RO! A zywice wymienialem jezeli test na Si (Salifert) juz chociaz odrobinke sie zabarwial.

Takie rozwiazanie jakie opial Shczwany wyglada komfortowo. Przynajmniej nie trzeba przelaczac tych wezykow. Wszystko byloby pieknie gdybys (Alex) nie namacil z tym zmienianiem zywicy mimo "0" na TDS-sie.:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem sobie TDSa bo pomyślałem że on mi odpowie na pytanie kiedy wymienić żywicę żeby wszystko było na czas, a tu okazało się że baniak potrafi szybciej zareagować na zanieczyszczoną wodę niż TDS - serio, oczywiście nie mam na myśli jakiś hord glonów wszelkiej maści ale subtelne zmiany jestem w stanie już zauważyć, myślę że większość z nas spędza dużo czasu z nosem przy szybie :D i z czasem zuważa coraz to więcej.

W przypadku prefiltrów i membrany sprawa jest łatwiejsza, najgorzej IMHO jest z DI, dużo też zależy od tego co ci leci z kranu przed filtracją. Stani mimo tego co napisałem warto mieć TDSa kup sobie i sprawdź sobie wodę na każdym etapie filtracji. Zapisuj sobie wyniki, a z czasem sam dojdziesz do wniosków co i kiedy wymieniać.

PS Ten test na Si to se możesz..... wiesz co :D Coś mi się wydaje że walczysz troszkę z glonami przy takim podejściu do osmozy? Mam rację czy się mylę (obym się mylił bo wcale ci nie życzę palg egipskich :D)

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bryopsis

NO3 -dozuje

PO4 -dozuje:)

Jak nie dozuje to tez Bryopsis.

"TDSa kup sobie i sprawdź sobie wodę na każdym etapie filtracji. Zapisuj sobie wyniki, a z czasem sam dojdziesz do wniosków co i kiedy wymieniać."

Chyba rozumiem:)

Dzieki wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

A ja mam z kolei taki problem , że na wejsciu do RO przemierzylem kranowke TDS i wskazywal cos w okolicach 320 ppm a za RO bylo raz 0,02 a raz 0,05 ale juz za DI ktore dolozylem wczoraj bylo 0,09 czy to normalne ??? Zywice mam świeżo zasypaną tą MB400 i nie wiem co jest ze za DI pokazuje wiecej jak przed ... Czy moze byc przyczyną Kubelek do DI , który ma gwinty tzn wlot i wylot z mosiądzu ???? Przecież i tak wyjscia na wąż są plastikowe czy tam z tworzywa i chyba jest dosc niewielki lub nawet wcale nie ma kontaktu z wodą ! więc co jest nie tak moze miernik TDS choc mało prawdopodobne jest praktycznie nowy

Pozdrawiam

Akw 840L (200x70x60h) + sump 300L Odp :DELTEC AP851 ,obieg Deltec 4745; cyrk. 2 x Koralia 8 ; 3 x 150HQI +4x80W + 2x54W + Deltec KM500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie!!!! nie popadajcie w paranoje.to ze dts pokazuje 30 jednostek nie musi oznaczac ze membranba jest do wymiany,umnie na kazdje nowej memmbranie mam 30,a azotany i fosforany sa zerowe.poprostu woda w miom miescie jest tak twarda i ma tyle zelaza ze zawsze beda jakies jony.tds nie mierzy pozomu zanieczyszczen!!!!! tylko ilosc ronych jonow.nie odroznia zanieczysczen od mineralow!!!mam akwa od 2 lat tds pokazuje 30 i zero glonow i okrzemek.trzeba zachowac zdrowy rozsadek anie slepo wierzyc urzadzeniom,to tylko narzedzia,a nie ze pokauje 20-30 i siac panike,akwarium trzeba obsrerwowac i sie uczyc z obserwcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie kupiłem, i powiem wam że fajna zabawka. Narazie miałem czas na pomiar wody w kranie i pokazał mi 750 jednostek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to niezly masz w krani sciek,kamica nerkowa murowana-w mojej okolicy jest zaglebie kamicy z powodu naszej kranowy[woda 350 jednostek]

ale twardosc wody 22 stopnie i mase żelaza.nie ma dyzuru zeby ktos sie z kolka nerkowa nie zgłosił do szpitala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bibik, kamienica to jedno, ale smak takiej wody to pewnie do kitu - pewnie prawie jak w Warszawie.

Zamiast latac z kanisterkami po oligocenska, to kupilem RO spozywcze z mineralizatorem.

Smacznie i wygodnie.

@Stani, a co do TDS to tak jak ze wszstkim - oko doswiadczonego akwarysty po wygladzie baniaka wychwyci wszelkie nieprawidlowosci, ale nie kazdy jest doswiadczony. I czasem dobrze jest wlasne przypuszczenia potwierdzic wskazaniami maszynki.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@shczwany

Czy to jest to urzadzenie? TDS ? Fajne urzadzonko, cena bardzo zachecajaca, kupie sobie te zabawke :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to:).Rok temu udało mi się kupić takiego TDS-a za 70 pln na allegro.Bardzo proste w obsłudze i przydatne urządzenie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aquamaniac, tak jak pisze Wlodzimierz Bies, to dokładnie ta zabawka. Raz łączysz między wężykami i czytasz pomiar kiedy chcesz.

Jedyne czego żałuje przy instalacji to tego że zapomniałem wziąć pomiar kranówy :)

a teraz jak wszystko ładnie sobie podłączyłem zwyczajnie mi się nie chce:D

/320l zalane na poczštku 2007r. 46 kg skałki, OR3500, nano 6045, 6025, Beast 1200P, HQI 150W + 4x39W T5 ATI plus sump ok 100l 10 miękasów, 1 lps, 1 sps, ocellarisy, chromisy, żółtek, hepcio, lysmaty, krabiki, rozgwiazdy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac

To ja sobie kupuje TDS-a, a nie Ty!:)

Wlasnie o takim mysle i jak mozna wywnioskowac ze zdjecia, mozna go podlaczyc w dwoch miejscach jednoczesnie (np:za RO i za DI).

Rozumiem, ze TDS za dobrym RO powinien pokazywac ok.85% jednostek mniej niz za kranowa? A za DI "zero"?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stani,

z tymi % ta akurat ja sie nie orientuje. Mi sie wydaje, ze jak bedzie za RO kilka jednostek to w miare ok, no a po DI oczywiscie 0.

Ja mieszkam w Warszawie, a wiadomo jaka tu jest woda (syf). Moje pomiary na nowym filtrze to za RO jest 4-5 ppm, za DI 0.

Wydaje mi sie, ze tu bardziej chodzi o zmiane wartosci. Np. jak masz pewnosc ze wklady i membrana jest ok, masz swoj pomiar X (kazdy przeciez ma w zasadzie inna wode w kranie) to sie martwisz jak po jakims czasie masz X+Y. Jak wartosci sa stale to wszystko ok. No chyba ze te wartosci sa np 250 ppm :)

Ja mam taki poglad ogolny na przydatnosc tego urzadzenia - z tym ze ja zoltodziob jestem, wiec wez na to poprawke :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi z 275 po RO jest 9, po DI 0

w drugim baniaku (inne mijsce)

z 165 po RO jest 1-2, DI na razie nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani tu nie ma co myslec tylko od razu kupowac, rewelacyjna sprawa taki podwojny pomiar, wiem od razu jak sie czuje membrana i zywica, to powinno byc obowiazkowe wyposazenie akwarium morskiego.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Shczwany

Dziekuje za wyjasnienia. Potwierdzasz moje domysly.:)

@ZiZi

Te podane liczby zgadzaja sie z wydajnoscia osmozy - jasna sprawa.:lampka

@AquaManiac

Powoli zaczynam sie z Toba zgadzac.:D

Kupuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.