Skocz do zawartości
dari_a

czy mandaryn zjadł L. kuekenthali?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kilka sztuk bardzo małych Lysmata kuekenthali, po kilku dniach nie widzę żadnej, nawet w nocy. Z ryb mam mandaryna oraz błazenki, czy możliwe, że mandaryn zajął się krewetkami? W ogóle ostatnio mam jakiś tajemnicze zniknięcia w akwarium, nagle zniknął jeden błazenek, nie mogę go znaleźć wokół akwarium, ani w środku, ani w panelu. Chwilę wcześniej od skały odkleił się nowo przyniesiony Rico i również nigdzie go nie ma :( Bałem się, że błazenek lub koral zdechły i gniją gdzieś w zakamarkach skały i trząchałem całą skałą w akwarium...pusto, czary jakieś.

Edytowane przez dari_a (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Bardzo małych to pojecie względne ... jeśli padły to wieloszczety itp. się nimi zajęły

a może zrzuciły wylinkę (ale raczej nie wszystkie na raz)  i się schowały - wtedy kilka dni nich nie widać

co do błazenka to jeżeli wyskoczył a masz kota ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, silvia napisał:

Bardzo małych to pojecie względne ... jeśli padły to wieloszczety itp. się nimi zajęły

a może zrzuciły wylinkę (ale raczej nie wszystkie na raz)  i się schowały - wtedy kilka dni nich nie widać

co do błazenka to jeżeli wyskoczył a masz kota ...

Ok, krewetki miały około 1,5cm długości. Wieloszczetów nie mam w akwarium. Kota też nie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W naturze nic nie "znika". O ile na siłę można by mandaryna oskarżyć o atak na malutkie krewetki, to na pewno nie pożarł błazenka. Jeśli nie znalazłeś zwłok błazenka to jednak coś go wszamało. A być może wcześniej upolowało. I być może jednak w akwarium masz cośo czym nie wiesz.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryn nie zje 1,5cm krewetki, nie ma takiej możliwości. Krewetki może dobrze ukrywają się i ciężko Ci je zauważyć, tym bardziej że są takie małe. 

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, maciej01 napisał:

Mandaryn nie zje 1,5cm krewetki, nie ma takiej możliwości. Krewetki może dobrze ukrywają się i ciężko Ci je zauważyć, tym bardziej że są takie małe. 

Też tak myślałem kupując krewetki. Po wpuszczeniu mandaryn ganiał je jak głupi, ewidentnie na nie polował, stąd moje podejrzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że mandaryn jest dość duży, głodny (nie wiem, czy masz wystarczająco "życia" w skale, żeby wykarmić mandaryna i czy je pokarmy zastępcze), a krewetki mega małe mógł je potraktować jako wyrośniętego kiełża; jednocześnie może być też tak, że ganiane krewety, mocno pochowały się po dziurach, gdzie mandaryn ich nie sięga i wyłażą, np. nocą - może "zapoluj" z latarką;

błazenek wyskoczył lub padł i pochowane krewetki "wciągnęły" go jako kolację

Edytowane przez pooh (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pooh napisał:

Zakładając, że mandaryn jest dość duży, głodny (nie wiem, czy masz wystarczająco "życia" w skale, żeby wykarmić mandaryna i czy je pokarmy zastępcze), a krewetki mega małe mógł je potraktować jako wyrośniętego kiełża; jednocześnie może być też tak, że ganiane krewety, mocno pochowały się po dziurach, gdzie mandaryn ich nie sięga i wyłażą, np. nocą - może "zapoluj" z latarką;

błazenek wyskoczył lub padł i pochowane krewetki "wciągnęły" go jako kolację

Moj mandaryn je mrożonki, ale patrząc na jego zachowanie mógł zjeść lub zabić krewetki.

3 małe krewetki na pewno nie zjadły mi błazenka w jedną noc, na podłodze też go nie ma, wcięło też Rico...zgłupiałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ricordee niestety trudno przykleić, może odpadła a prąd wody zabrał je gdzieś pod skałę, wiem to z własnego doświadczenia kiedyś kilkukrotnie próbowałem przykleić rico i nic z tego nie wyszło, też zaginęła mi szczepka.

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, andzior70 napisał:

Ricordee niestety trudno przykleić, może odpadła a prąd wody zabrał je gdzieś pod skałę, wiem to z własnego doświadczenia kiedyś kilkukrotnie próbowałem przykleić rico i nic z tego nie wyszło, też zaginęła mi szczepka.

Całą skałę praktycznie wyjąłem z akwarium na moment, nie ma ani Rico, ani błazenka, ani krewetek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetki może pochowane są w szczelinach w skale i dlatego jak wyjąłeś skałę to ich nie widziałeś. Po jakim czasie od zaginięcia błazenka i rico rozpocząłeś poszukiwania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, maciej01 napisał:

Krewetki może pochowane są w szczelinach w skale i dlatego jak wyjąłeś skałę to ich nie widziałeś. Po jakim czasie od zaginięcia błazenka i rico rozpocząłeś poszukiwania?

Kilka godzin po zaginięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może masz ukrytego kilera i o tym nie wiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, maciej01 napisał:

To może masz ukrytego kilera i o tym nie wiesz?

Nie sądzę, startowałem na suchej skale, korale zawsze płukane w dipie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Widzę 2 możliwości : teleportacja lub szukasz nie w tym zbiorniku :)

a na poważnie ... krewetki małe to można przeoczyć / wlezą w skały , ale błazen wyparować nie mógł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam teleportację, bo już nie wiem gdzie szukać :-)

Edytowane przez dari_a (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krewety Ci pewnie wyjdą za kilka dni, ale błazenek - może jakieś efektowne salto mortale za biurko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Luz napisał:

krewety Ci pewnie wyjdą za kilka dni, ale błazenek - może jakieś efektowne salto mortale za biurko?

Z jego strata juz sie pogodzilem, boje sie tylko ze gnije gdzies w zakamarku skaly. 

Godzinę temu, czupacabra napisał:

Krewetki potrafią też wyskakiwać z otwartego zbiornika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest to mozliwe, jak mandaryn je gonil do uciekaly praktycznie pod krawedz akwarium. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.