Leel00 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Witajcie Zabieram się powoli za projekt lampy do nowego baniaka. Zbiornik 130x70x55h. Założenie jest takie, że lampa będzie oparta głównie na LED + 2xt5 54w. Trzon będzie stanowić 5x 50w RGB. I tu pytanie. Większość (ogromna) z nich ma wspólną anodę (wspólny +). Jak to sterować, zakładając, że chciałbym połączyć diody równolegle i regulować każdy kanał/kolor przez PWM. Może to jest banalne, ale troszkę zgłupiałem. Czy "rozcięcie" anody da w wyniku odseparowane "nitki"? Zdjęcie przykładowe: Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2017 Możesz połączyć jeszcze katody i masz równolegle. Możesz pociąć anody i masz każdą diodę osobno. Nie powinno być z tym większego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2017 Przemyśl te moduły 50W. Ja mam lampę 7x 30W na 90cm długości i właśnie robię nową o takiej samej mocy na diodach 10W bo jednak nie wszystko jest doświetlone tak jak bym chciał. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2017 posłuchaj mathoma...łatwiej taką lampę zaprojektować i zbudować, a masz pewność, że przynajmniej całe akwarium jest równomiernie oświetlone. Ja w swojej mam pomieszane 10W, 3W i 1W. Dzięki temu mam równomiernie oświetlone dno z kolorami jakie mi się tylko zamarzą bez kombinowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2017 @stefan85 - łączenie wszystkiego,to nie bardzo, bo stracę możliwość niezależnego sterowania kanałami @mathom @dadario - słuszna uwaga, choć obok tych "50" mają być jeszcze po 10w mixy RB i CW, ale nic nie szkodzi dać więcej 10wRGB. Zasilanie też się uprości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach