sky Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) potrzebuje kupić jakiś w miare nie drogi refraktometr, bo ze spławikiem to różnie bywa, jakiej firmy brać najlepiej ? czy ewentualnie coś takiego może być ? http://allegro.pl/refraktometr-lunetkowy-tester-zasolenia-wody-0-10-i6711943030.html Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez sky (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 16 minut temu, sky napisał: potrzebuje kupić jakiś w miare nie drogi refraktometr, bo ze spławikiem to różnie bywa, jakiej firmy brać najlepiej ? czy ewentualnie coś takiego może być ? http://allegro.pl/refraktometr-lunetkowy-tester-zasolenia-wody-0-10-i6711943030.html Mam dokładnie taki, jest OK. Chyba wszystkie w tym przedziale cenowym to ten sam sprzęt z różną naklejką na pudełku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 Jeśli nie zależy Ci na czasie, to na ebayu kupisz go za 15$Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 a o co chodzi z tym " ZASOLENIA WODY 0-10% "? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz19 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 Od razu kup płyn do kalibracji saliferta.Tak jak kolega pisał u chinczyka 15 $. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) A po co płyn wystarczy woda demineralizowana i już masz płyn kalibracyjny btw. po RO+DI 000 też już wystarcza woda do kalibracji. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez Jimbim (wyświetl historię edycji) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 A po co płyn wystarczy woda demineralizowana i już masz płyn kalibracyjny btw. po RO+DI 000 też już wystarcza woda do kalibracji. To nie jest dobre kalibrowanie. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 W moim refraktometrze przy kalibracji na wodę RO pokazywał o 2 kreski za wysoko. Po kalibracji płynem saliferta było OK. Sprawdzałem to potem na wodzie ze sklepów pytając się jakie mają zasolenie. Może niektóre refraktometry są przystosowane do kalibracji wodą RO ale na pewno nie wszystkie. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 zrobilem dokladnie tak samo. Kupilem refraktometr i plyn do kalibracji saliferta. Sprawdzilem poprawnosc dzialania w zaprzyjaznionym sklepie i wszystko jest ok. Kalibrowanie na wodzie RODI nie jest dokladne i miarodajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 Zawsze powinno się kalibrować w założonym przedziale pracy. Po co kalibrować na 0,0 jak używać urządzenia będziemy w zupełnie innym zakresie. Drogie urządzenia błąd pomiarowy będą miały na bardzo niskim poziomie ale już kupowanie "chińczyków" nie daje takiej pewności. Odchyłki są różne począwszy od tych mocno skrajnych do idealnego pomiaru bez względu na sposób kalibracji. Wysłane z NOKIA 3310 Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 a ja kalibruję RODI, 2 razy porównywałem ze sprzętem kalibrowanym płynem, pomiar był ten sam, kalibracja raz na miesiąc ewentualnie 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 Ja w sumie nie posiadam chińczyka tylko firmówkę Vertexa alemoże faktycznie zakupie płyn i sprawdze go czy jest róznica znacząca miedzy płynem a RODI. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 Na reefhub.pl jest opisane jak zrobić samemu płyn kalibracyjny - dużo dużo tańszy. Polecam sprawdzić może się okazać że nie będzie różnicy i problem rozwiązany. Wysłane z NOKIA 3310 Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 Mam zdobiony taki płyn wg przepisu z neta, sól ważyłem w aptece dla pewności kalibruje płynem i sprawdzam RO czy jest zero. Również uważam, że kalibracja powinna się odbywać jak najbliżej przewidywanych wyników, zresztą tak kalibrujemy też mierniki ph. Raczej nie w granicach 4 i 7 jak w słodkim tylko 7 i 9 żeby mieć bardziej wiarygodny wynik.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 4-7 też się kalibruje sondę pH jeśli używasz jej w reaktorze. Wysłane z NOKIA 3310 Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2017 Co nie znaczy, że kalibrujesz ją poza spodziewanym wynikiem pomiaru. Wiadomo o co chodzi.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach