Dnia 3.10.2017 o 17:37, katani napisał:Święte słowa...
Hehehe. No cóż czasem plany ścierają się z rzeczywistością i wychodzi brak czasu. Poza tym niewiele się działo we wakacje. Chciałem przeczekać czas urlopowy żeby nie zaryzykować utraty obsady pod moja nieobecność. No nic do żeczy, od ostatniej aktualizacji chronologicznie. Czas wakacji lipiec sierpień postanowiłem że nie będę dokopywał żadnego życia i poświęcę go na uruchomienie i ustawienie pracy reaktora wapnia. Plan został zrealizowany i na początku września mogłem się cieszyć w miarę stabilna praca sprzętu praktycznie bezobsługowa. Niestety zaliczyłem kilka skoków kh i odczuła to dosyć mocno Seriatopora hystrix. Musiałem ja ratować sporym połamaniem. No ale teraz jest już stabilnie i można było wpuścić nowych domowników. W takim razie namówiłem żonę na wyjazd do Ikei w Krakowie a przy okazji wstąpiłem do Oliviera z akwamarin. Do aktualnej obsady zawitały:
Acanthurus leucosternon 1szr
Acanthurus pyroferus 1szt
Chromis viridis 8szt
Halichoeres chrysus 1szt
Siganus vulpinus M
Valenciennea sexgutta 2szt
Lysmata amboinensis 3szt
Cała Nowa obsada ładnie sie zadomowiła Babki się dobraly w parę i ciągle ze sobą pływały. Zbiornik przyjął te zmiane bardzo dobrze parametry nawet nie drgnęły. Idąc za ciosem w kolejnym tygodniu również postanowiliśmy wyskoczyc do Krakowa. Jako ze już od dłuższego czasu byłem umówiony z @Jacek56 na zakup szczepek a nie ma połączenia PKP z Gdyni do Tarnowa wiec przesyłke konduktorska mogłem odebrać w Krakowie. Od Jacka odebrałem 14 szczepek korali głównie acropora i monitory.
Przy okazji skoczyłem też do Oliviera po kolejne zamówienie
Chrysiptera parasema -5 szt
Pomacanthus imperator
Pomacanthus semicirculatus
Skusiłem sie też na rogatnice czerwonozębna Odonus Niger może trochę pochopnie ale jak zacznie wojować to ktoś na pewno chętnie ja kupi w promocji.
W kolejną niedzielę dostałem paczuche od @Chmiel30 ze szczepkami. Same akropory plus kilka gratisowych Monti i jeden lps. Razem 15 szczepek. Muszę powiedzieć że teraz po tych wszystkich inwestycjach zbiornik prezentuje się obiecująco. Po tygodniu od sadzenia korali nie zauważam ubytków tkanki Ani zeby źle się u mnie czuły więc jest duże prawdopodobieństwo że się przyjmą :-)
Co w planach na przyszłość.
1. Założyć fronty na stelaż termin "do świat" - dodam że celowo to opóźniam żeby mieć dobrą kontrolę i ciągle oko na reaktor z którym wcześniej nie miałem do czynienia.
2. Do obsady planuje jeszcze jakieś Zebrasomy i dwie sztuki Naso. Może coś z drobnicy.
3. Chciałbym zrobić automatyczna podmianę wody. Tj. Mam beczkę 120l w ktorej raz w tygodniu robię solankę. Chciałbym zeby raz na dzień najpierw odlała się do kanału 12l wody a następnie 12l świeżej solanki z beczki wlało się do sumpa. Odlanie 12 l wody nie spowoduje że zabraknie wody w sumpie jedyne co to może załączyć dolewke. Może macie na to jakiś pomysł?
Zapraszam do oglądnięcia pierwszego filmiku ;-)