niwre37 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Witam , Jak w temacie mam problem z nierówna praca pompy DCP 5000 . Pompę posiadam od stycznia tego roku to już prawie 4 msc,na początku myślałem ze pompa musi się" dotrzeć" ,niestety minęło 4 msc i jest bez zmian tzn muszę co najmniej raz dziennie zmieniać ustawienia sterownika bo pompa albo za mocno albo za słabo pompuje wodę przez co nie mogę zamontować automatycznej dolewki ponieważ poziom wody w komorze pompy jest zmienny ... Dostałem ze sklepu nowy zasilacz bo podejrzewali ze to może być przyczyna ,generalnie bez zmian może pompa jest nieco mocniejsza ale nierówna praca pozostaje bez zmian.Pompa jest czysta ,niestety żeby sprawdzić czy faktycznie pompa jest wadliwa to muszę ja odesłać do sklepu a to potrwa kilkanaście dni ,gdybym miał druga na zamianę to nie było by tematu ale nie mam I teraz mam pytanie : czy zła praca pompy może być spowodowana skokami napięcia w sieci ? jeżeli tak to czy zasilacz nie działa jako stabilizator ? Jezeli nie działa jak stabilizator to czy gdy kupie stabilizator napięcia to może to załatwić sprawę ? jak zdecyduje się wysłać pompe do sklepu to muszę kupić druga pompę na zamianę i to mi się nie uśmiecha ,gdy kupie stabilizator napięcia a okaże się ze to wina pompy to tez będę stratny kase ... czy mogę jakoś w sposób prosty sprawdzić czy to jest wina skoków napięcia w sieci? a moze jest inny sposob zeby zaradzic problemowi ? Moze ktos cos podpowie ? Nie wiem czy napisalem to w jasny sposob ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 A nie masz możliwości od kogoś pożyczyć upsa??? Wyeliminuje to skoki napięcia więc da Ci możliwość zdiagnozowania problemu. Ogólnie może to wpływać na stabilność, ale zwykle są to skoki "delikatne" na zasadzie ciągłego drobnego falowania , a nie dużych zmian w przeciągu tygodnia. Ewentualnie wymiana pompy w sklepie, a na czas realizacji reklamacji kup jakiegoś małego potworka i też kilka dni pociagnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 własnie ze nie mam gdzie pożyczyć ,te skoki nie sa tygodniowe tylko dzienne .Gdyby to było tygodniowe to bym nie zawracał sobie głowy .Co masz na myśli mówiąc "małego potworka " ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Ja też mam Dcp-5000 od dwóch tygodni i nie ma problemu z pracą. Chodzi rowno i cicho.Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Może kup miernik napięcia AC i zrób kilka pomiarów w dzień i kilka w nocy przez tydzień i zobaczysz czy masz zmiany napięcia w sieci. Czasami jest słaby transformator na sieci zasilającej i są skoki napięcia gdy ludzie idą spać i nie korzystają z urządzeń. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj85 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Ta pompa ma zasilacz 24v skoki mapiecia nie powinny wpływać na pracę może masz uszkodzony regulator napiecia sterownik oddaj ją na gwarancjęWysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka Cytuj http://212.182.113.4:83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2017 Godzinę temu, mikolaj85 napisał: Ta pompa ma zasilacz 24v skoki mapiecia nie powinny wpływać na pracę może masz uszkodzony regulator napiecia sterownik oddaj ją na gwarancję Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka no własnie tez tak słyszałem ale trochę mnie zastanawia to ze np."migaja" mi żarówki tak jakby były spadki napięcia no i najczęściej te "migania" zdążają się wieczorem , nie wiem jak jest w ciągu dnia bo jestem cały dzień w pracy .W każdym bądź razie wieczorem/nocy muszę podnieść o 2 pkt sterownik a rano zazwyczaj obniżyć .. Lebcio - jeśli chodzi o miernik i posługiwanie się nim to kiepsko mi to wychodzi (albo mam "gowniany" miernik .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Wystarczy taki miernik za 30 zł. Ustawiasz na 750V AC i tyle. Notujesz to co pokazuje w dzień i w nocy i po mruganiu żarówek. Jeśli są duże wahania to dzwonisz do zakładu energetycznego. Jeśli się nie mylę to powinno to być 230 V - /+ 10 % : 207 V - 253 V Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 no mam podobny teraz jak mierze to mi cały czas skacze od 218 do 224 ,nie mam stałej wartości na dłuższa chwile ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Większość dobrych zasilaczy działa poprawnie w przedziale 80 v - 250 V , i to nie ma wpływu na napięcie na wyjściu .Może cos w samej pompie , albo uszkodzony sterownik . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Mały potworek to pompka która na jakiś czas jest w stanie utrzymać obieg. Polecam atmana itp. Nie zapewni jakiejś superowej cyrkulacji ale pociągnie w sumpie złoże biologiczne na czas reklamacji. A taka pompka zawsze się gdzieś przydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 dzięki za pomoc tak tez mi się wydawało ze trzeba ja odesłać .. mam pompę odpieniacza NevaJet 2500 ,podłącze ja na probe(troche slaba moim zdaniem) ale zobaczę jak hula woda ,jeśli będzie w miarę to tamta będę reklamował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach