Skocz do zawartości
Marqo

Badanie zasolenia

Rekomendowane odpowiedzi

Spławik pokazuje 1,022. Reflektometr 1,024. Przebadalem wodę ze sklepu i wyszło 1,03. Sprzedawca twierdzi ze wynik u niego 1,023 jest na pewno poprawny. Daje to nam 0,007 różnicy

. Sprawdziłem jeszcze ro i pokazuje 1,00. Czyli chyba sprzęt mam jednak sprawny. Który wynik jest poprawny? Jak inaczej sprawdzić poprawność pomiaru?

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyn kalibracyjny np.saliferta ,poza tym jak to reflktometr za 200 zł to popatrz  jaką ma dokładność 

Edytowane przez krzlew (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, silvia napisał:

RO powinno pokazać zero

Niekoniecznie, w moim BLAU zero ustawione na płynie Saliferta nie pokrywa się z zerem ustawionym na RO/DI. I choć w instrukcji zalecają kalibrowanie na RO/DI, robię to na Salifercie :strutin.

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, elespero napisał:

A  że ten za 200zł to zły?

mało  precyzyjny może być tak ze 1,022 -1,024 mieści się "widełkach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
24 minuty temu, krzlew napisał:

płyn kalibracyjny np.saliferta ,poza tym jak to reflktometr za 200 zł to popatrz  jaką ma dokładność 

ja mam chińczyka z ebaya za 80zł (na allegro są te same tylko droższe) i pokazuje 0 na RO i 35 na Salifercie

21 minut temu, baszurek napisał:

Niekoniecznie, w moim BLAU zero ustawione na płynie Saliferta nie pokrywa się z zerem ustawionym na RO/DI. I choć w instrukcji zalecają kalibrowanie na RO/DI, robię to na Salifercie :strutin.

zgoda :) "firmowe" mają różne wariacje skali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to żadna firmowka lecz chińczyk. 0 pokazuje poprawnie. Dziwi mnie ten wynik z wody sklepowej 1,03. Korale pięknie napompane. Trzyma ktoś taki wynik u siebie. Pomiar jest wiarygodny?

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

kup płyn kalibracyjny saliferta (albo zrób sobie - jest gdzieś na forum przepis) - wyskaluj na płynie i będzie wiarygodny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasolenie jak w morzu czerwonym:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.