Marqo Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Spławik pokazuje 1,022. Reflektometr 1,024. Przebadalem wodę ze sklepu i wyszło 1,03. Sprzedawca twierdzi ze wynik u niego 1,023 jest na pewno poprawny. Daje to nam 0,007 różnicy . Sprawdziłem jeszcze ro i pokazuje 1,00. Czyli chyba sprzęt mam jednak sprawny. Który wynik jest poprawny? Jak inaczej sprawdzić poprawność pomiaru? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 RO powinno pokazać zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) płyn kalibracyjny np.saliferta ,poza tym jak to reflktometr za 200 zł to popatrz jaką ma dokładność Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez krzlew (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 A że ten za 200zł to zły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Godzinę temu, silvia napisał: RO powinno pokazać zero Niekoniecznie, w moim BLAU zero ustawione na płynie Saliferta nie pokrywa się z zerem ustawionym na RO/DI. I choć w instrukcji zalecają kalibrowanie na RO/DI, robię to na Salifercie . Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StefanTG Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, silvia napisał: RO powinno pokazać zero Na refraktomertrze z atc d 1.000 to 0 ‰ Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez StefanTG (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 7 minut temu, elespero napisał: A że ten za 200zł to zły? mało precyzyjny może być tak ze 1,022 -1,024 mieści się "widełkach" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 24 minuty temu, krzlew napisał: płyn kalibracyjny np.saliferta ,poza tym jak to reflktometr za 200 zł to popatrz jaką ma dokładność ja mam chińczyka z ebaya za 80zł (na allegro są te same tylko droższe) i pokazuje 0 na RO i 35 na Salifercie 21 minut temu, baszurek napisał: Niekoniecznie, w moim BLAU zero ustawione na płynie Saliferta nie pokrywa się z zerem ustawionym na RO/DI. I choć w instrukcji zalecają kalibrowanie na RO/DI, robię to na Salifercie . zgoda "firmowe" mają różne wariacje skali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Nie jest to żadna firmowka lecz chińczyk. 0 pokazuje poprawnie. Dziwi mnie ten wynik z wody sklepowej 1,03. Korale pięknie napompane. Trzyma ktoś taki wynik u siebie. Pomiar jest wiarygodny? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 kup płyn kalibracyjny saliferta (albo zrób sobie - jest gdzieś na forum przepis) - wyskaluj na płynie i będzie wiarygodny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foto Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2017 Zasolenie jak w morzu czerwonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach