Gość Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 Silvia te soczewki to są rozpraszające? Jakie konkretnie, może masz link do allegro? Tą płytkę do driverów sam zrobiłeś? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2017 płytka to "zwykła" płytka uniwersalna - i płytki (różne rozmiary, jedno i dwustronne) i soczewki - pełno tego na allegro https://allegro.pl/elektronika-elektronika-67194?string=płytka uniwersalna&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-1-0403 https://allegro.pl/diody-led-67252?string=KOLIMATOR SOCZEWKA&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-1-0403 (soczewki jak pisałem wczesniej 120 i 90 stopni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczor4011 Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Dnia 29.04.2017 o 15:37, silvia napisał: płytka to "zwykła" płytka uniwersalna - i płytki (różne rozmiary, jedno i dwustronne) i soczewki - pełno tego na allegro https://allegro.pl/elektronika-elektronika-67194?string=płytka uniwersalna&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-1-0403 https://allegro.pl/diody-led-67252?string=KOLIMATOR SOCZEWKA&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-1-0403 (soczewki jak pisałem wczesniej 120 i 90 stopni) Silvia mam pytanko. W opisie darelteka jest ze nie mozna laczyc driverow rownolegle. Ty widze masz je tak podlaczone. Ja przez takie polaczenie spalilem drivery. Jakis patent? Teraz mam do kazdego drivera osobne zasilanie i zajmuje to sporo miejsca... a rozwiazanie z plytka bardzo by mi pomoglo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Nie można łączyć wyjść , ale zasilanie łączysz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczor4011 Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Laczylem tylko wejscia, tzn od plusa do plusa i minusy tak samo. Bez podlaczonego arduino bylo ok. Po podlaczeniu pwm spalily sie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 26 minut temu, kaczor4011 napisał: Laczylem tylko wejscia, tzn od plusa do plusa i minusy tak samo. Bez podlaczonego arduino bylo ok. Po podlaczeniu pwm spalily sie... znaczy coś nie tak podłączyłeś bo niby do każdego drivera miałbym dawać osobny zasilacz ? bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 47 minut temu, kaczor4011 napisał: Laczylem tylko wejscia, tzn od plusa do plusa i minusy tak samo. Bez podlaczonego arduino bylo ok. Po podlaczeniu pwm spalily sie... To nie w tym przyczyna . Ale że nikt tu z fusów nie wróży to bez foto nie dojdziemy . A nie miałeś czasem innych źródeł zasilania do arduino i driverów i np: brak połączonej masy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 A przed arduino dałeś "step down" na 9v? Podłączasz dajesz przez miernik i śrubką ustawiasz 9v na arduino. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6629621604 Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 41 minut temu, fresz33 napisał: A przed arduino dałeś "step down" na 9v? Podłączasz dajesz przez miernik i śrubką ustawiasz 9v na arduino. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6629621604 Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka chyba raczej np. LM2596 1,5-35V za 4-5zł a nie za 16 https://allegro.pl/plytki-drukowane-moduly-moduly-67363?string=LM2596&order=d&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-ele-1-1-0403 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczor4011 Zgłoś Napisano 1 Maja 2017 Sorry ze tak pozno odpisuje... praca... Na poczatku bylo tak: I przy takim polaczeniu bylo ok, dopuki noe podlaczylem pwm z arduino. Wtedy spalily sie drivery Teraz mam tak Wszystko smiga ok, ale masak kabli i ciezko to upchac... Wszystko bylo zasilane z jednego zasilacza 30v. Arduino bylo zasilane poprzez przetwornice step down. Nie wiem, moze mialem pecha i cos poszlo nie tak, ale nie chce ryzykowac po raz kolejny ( mieszkam w Londynie i musialbym czekac tydzien na nowe drivery... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 No tak jak teraz masz jest dobrze i dlatego się nie palą.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 26 minut temu, fresz33 napisał: No tak jak teraz masz jest dobrze i dlatego się nie palą. A czym się różnią te dwa rodzaje połączeń? IMHO to na jedno wychodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 W pierwszym prąd płynie przez driver do kolejnego a w drugim prąd płynie do każdego bezpośrednio z zasilania.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 13 minut temu, fresz33 napisał: W pierwszym prąd płynie przez driver do kolejnego a w drugim prąd płynie do każdego bezpośrednio z zasilania. no niekoniecznie - różnica jest tylko w .. długości kabla - przecież oba połączenia są równoległe jak na 1rys przyłożysz napięcie w środku - będzie dokładnie to samo bardziej bym się zastanowił nad tym zasilaczem 30V - ja zasilam 24V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) Przy odpowiedniej grubości przewodu i jakości kondensatorów ( a z tym problem ) to nic nie zmienia , można i pierwszy i drugi sposób .Choć podłączenie drugie jest bardziej "poprawne" .W pierwszej wersji ważne są i przewody ,trzeba zwrócić uwagę na poprawne lutowanie . Przy zużytych /wadliwych kondensatorach na wejściu drajwerów prądy w piku mogą dochodzić do 4 A ,a to przy kilku sztukach już robi "robotę" . Sam mam 8 sztuk połączonych po sobie , ale przy pierwszym uruchomieniu sprawdziłem spadki względem różnych punktów ,i różnicę masy układu sterującego względem zasilacza .Ogólna zasada zasilania różnych odbiorników w układzie mówi o zasilaniu wszystkich z punktu , w/w może być zasilacz lub kondensator na końcu linii od zasilacza . silvia Po co dałeś soczewki 120 do led 120 ? . ( pomijam że soczewki z opisem 120 ni kuku nie mają 120 stu ) Edytowane 2 Maja 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Maja 2017 2 godziny temu, SU1 napisał: silvia Po co dałeś soczewki 120 do led 120 ? . ( pomijam że soczewki z opisem 120 ni kuku nie mają 120 stu ) bo mają czarne osłonki i nie świeci mi po oczach - lampa jest "slim" i sama obudowa nie zasłania odpowiednio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach