dari_a Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Na co to Wam wygląda? Infekcja bakteryjna, czy raczej sprawka L. kuekenthali? Wcześniej bardzo podobnie zdarzyło się z Stylophorą. Traciła tkankę powoli. W końcu, obawiając się, że to infekcja, usunąłem ją z akwarium. Wtedy zaczęło się z Montiporą, krewetka przerzuciła się na innego korala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 ta część raczej nie wygląda na robotę krewetki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Gdzie wedlug Was szukac przyczyny? 11 minut temu, silvia napisał: ta część raczej nie wygląda na robotę krewetki Ta czesc to "plastelina", ktora jest przyklejony koral. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 a ta niebieska montipora jej nie dotyka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Teraz, fresz33 napisał: a ta niebieska montipora jej nie dotyka? Nie. Jest tam okolo cm przerwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Poszukaj ślimaków nagoskrzelnych..... Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 14 minut temu, zegeye napisał: Poszukaj ślimaków nagoskrzelnych..... specjalnie nic nie widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 Miałem to samo, poleciały mi 2 monti zielone w kilka dni. Co ciekawe inne monti zdrowe. Kuekenthali też mam. Sądzę jednak że u mnie powodem był wzrost NO3 lub spalenie przez LED - przesadziłem z kanałem UV. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 A czy mozliwe jest, ze niebieska monti zaatakowala toksynami rozowa, nawet bez bezposredniego kontaktu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 te monti raczej sie tak nie poparza.... mozesz zrobic foto z innej strony? Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 29 minut temu, zegeye napisał: te monti raczej sie tak nie poparza.... mozesz zrobic foto z innej strony? z każdej innej wygląda normalnie, zero ubytków...zobaczymy co będzie rano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2017 odetnij kawalek galązki niebieskiej monti ktory jest najbliżej tej różowej. Zobaczysz czy sie poprawi. Jeśłi tak to wniosek prosty że jednak się nie lubią. Jeśli nie inna przyczyna. Pisząc o fotce z innej strony miałem nadzieję na zobaczenie otoczenia tych korali.... Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Józef Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 Witam , po prawej stronie fotki widać jakieś bąble na skałach (bardzo niewyraźnie ale tak mi się wydaje). Na dolnej części montipory różowej także są brązowe przebarwienia. Przy ostrej inwazji okrzemek potrafią one "udusić" korala. W takiej sytuacji trzeba dość regularnie przedmuchiwać zwierzaki no i oczywiście powalczyć z przyczyną glonów. Jeśli nie widzisz pasożytów to brał bym pod uwagę glony. Bliskość innej montipory (szczególnie gdy się nie dotykają) moim zdaniem nie jest przyczyną. Cytuj Start: 10.01.2016 r. Akwarium: IM Fusion 30L, odpieniacz: Tunze 9004, lampa: Nanobox Quad, cyrkulacja: Vor-Tech MP10w, i trochę drobiazgów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 7 godzin temu, Józef napisał: Witam , po prawej stronie fotki widać jakieś bąble na skałach (bardzo niewyraźnie ale tak mi się wydaje). Na dolnej części montipory różowej także są brązowe przebarwienia. Przy ostrej inwazji okrzemek potrafią one "udusić" korala. W takiej sytuacji trzeba dość regularnie przedmuchiwać zwierzaki no i oczywiście powalczyć z przyczyną glonów. Jeśli nie widzisz pasożytów to brał bym pod uwagę glony. Bliskość innej montipory (szczególnie gdy się nie dotykają) moim zdaniem nie jest przyczyną. Józef, spostrzegawczy jesteś :-) Tak, na skałach są bąbelki powietrza i trochę dino. Nie jest to na pewno plaga, raczej utrzymują się w ryzach, piasek czysty. Okrzemek też nie za dużo. Monti miała zbrązowiałą gałąź odkąd pamiętam, może już taką nawet kupiłem. Wiesz może od czego? Nie są to glony. A tak w ogóle to dalej nie wiem, skąd te łyse miejsce na montiporze. Pojawiło się i jak do dziś dalej nie postępuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Minęły dwa tygodnie. Różowej Monti nic się nie pogorszyło. Stalowa rośnie wyraźnie w jej stronę, z centymetra, który je dzielił został już milimetr. Obstawiam, że problem wynikał z walki obu korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach