Charzun Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2017 Witam. Z racji iz rezygnuje z DSB i refugium postanowilem zostawic tylko sam siporax i odpieniacz. Niestety w tym wypadku musialbym przerobic sumpa a z tym juz nie tak prosto jak wszystko woda zalane chyba ze mogloby byc to w takiej kolejnosci: Spływ-> siporax -> odpieniacz -> pompa powrotu. Moze tak byc? Czy przerabiac sumpa aby najpierw byl odpieniacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2017 Jeżeli siporax będzie przed odpieniacza to będzie się szybciej zasyfial.Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2017 ja mam za odpieniaczem i i tak po jednym dniu od czyszczenia jest zasyfiony. Fakt że mam wrzucony luzem a nie ułożony i działa jak filtr mechaniczny Ale za to można przy podmiance ładnie wpłukać syf. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 Ma to sens czy lepiej przerobic sumpa aby woda lepiej przeplywala przez siporax? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 Ma to sens czy lepiej przerobic sumpa aby woda lepiej przeplywala przez siporax? Przecież teraz wcale nie przepływa patrząc na to co narysowane na zdjęciu Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) 6 minut temu, DarekB30 napisał: Przecież teraz wcale nie przepływa patrząc na to co narysowane na zdjęciu Dariusz Barcikowski Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Wiec rozumiem przerobic.. Chyba ze wlozenie cyrkulatora zalatwi sprawe? Jezeli chodzi o przerobke to w ktorym miejscu zrobic przegrode? Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Charzun (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blizzard2009 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 Masz tego siporaxu malutko, więc spokojnie zmiescisz go w tej wąskiej przegrodzie przez którą woda przelatuje od dołu. Na większą ilość taki sump nie bardzo się nadaje. Możesz ewentualnie spróbować dać kratkę w połowie wysokości tej szerokiej komory, na kratce siporax, a na dole komory, pod kratką, wstawić cyrkulacie - ale przy takim rozwiązaniu nie wiem czy to wogole bedzie funkcjonowało tak jak powinno... Cytuj POPRZEDNIE SZKŁO: tutaj OBECNE SZKŁO: tutaj * 150x55x55cm, sump120x40x43cm * * ATI Sunpower 8x54W * * odpieniacz DIY by Erni na pompie DC3000 " * start na 20kg suchej Marco Rocks + 15l Siporax * * refugium * Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 Heja,wlozenie cyrkulatora raczej niewiele da...Mialo by to sens,jezeli siporax byl by w drugiej komorze od prawej,jednak jest ona za mala... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Widzę dwa rozwiązania Szyba w środek komory , 2 cm od dna , uzyskasz dwie komory do zasypu siporax .Ale nadal będzie się zbierał syf. Lub teraz bez zmian w budowie ,siporax w kosze wieszasz na wpływie i wypływie . A i jeszcze zostaje miejsce na dsb (refugium) poniżej . Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 37 minut temu, SU1 napisał: Widzę dwa rozwiązania Szyba w środek komory , 2 cm od dna , uzyskasz dwie komory do zasypu siporax .Ale nadal będzie się zbierał syf. Lub teraz bez zmian w budowie ,siporax w kosze wieszasz na wpływie i wypływie . A i jeszcze zostaje miejsce na dsb (refugium) poniżej . Gdzie kupic takie kosze? Siporaxu bedzie 3 razy tyle (czekam na dostawe) Molgbym sie pokusic i przerobic sumpa, przez 24h chyba nic bez sumpa zlego sie nie stanie w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2017 Koszyki dostałem , to kotniki dla rybek . Kleiłem nie raz szyby w działających systemach , dobry klej po godzinie juz trzyma i zalewałem wodą . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach