Skocz do zawartości
Gość

Butelkowna woda morska ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Bardziej sklonny bylbym za dodawaniem soli pozostalej cieciowi po zimie niz tej zamknietej przez dwa miechy w butelkach.:D


120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Może nie morską ale można kupić wodę butelkowaną do hodowli krewetek ozdobnych. I jak już ktoś wcześniej napisał magazynował wodę w piwnicy i woda okazała się mieć 0 No3 a przy wlewaniu było wykrywalne :P

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek,

Woda morska też jest w butelkach np. http://erybka.pl/product-pol-14409-Fauna-Marin-Ocean-Seawater-20-litrow.html

Skoro jest klient, który chce za to zapłacić to dlaczego nie mieć tego w ofercie?

Na półkach - jeszcze nie w PL - znajdziesz świeże powietrze w puszce i też da się na tym biznes zrobić :)


Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fresz zlej wodę do butelki, zakręć ją wstaw do chłodnego pomieszczenia i startuj - udowodnisz że się da. Tylko po co?

Prościej tak jak doradza dzym nowa woda, docelowa sól oraz pewność parametrów startowych i pełna doza bakterii. Których bakterii? Ja stosuję przemiennie bo skoro jest różnica w zapachu, kolorze to może dozuję różne szczepy. Wydaje mi się iż przy utrzymaniu stałości i dozowaniu nieprzerwanie jednego produktu można doprowadzić do dominacji jednego szczepu bakterii. ( moje własne przemyślenie nie poparte badaniami)

Gdzie jest najwięcej bakterii woda, skała czy piasek?

Edytowane przez chwialek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, chwialek napisał:

Wydaje mi się iż przy utrzymaniu stałości i dozowaniu nieprzerwanie jednego produktu można doprowadzić do dominacji jednego szczepu bakterii. ( moje własne przemyślenie nie poparte badaniami)

.A mi się wydaje ,że co byśmy nie lali , w zbiorniku będą takie szczepy i w takiej ilości  jak dostępność pokarmu który  jest im potrzebny do życia .
I dlatego te bakterie które lejemy to tak naprawdę pożywki .

 

Co do wody , nie widze problemu po puszczeniu przez filtr ( 10 mikronów ) co wyeliminowało by z wody wszelkie stworzenia które mogą paść w trakcie przetrzymywania i spowodować "popsucie"  wody .

Edytowane przez SU1 (wyświetl historię edycji)

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.