Skocz do zawartości
Jorgen

Montipora kolor

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego moja Monti digi jest cały czas brązowa . Ma duże polipy ale brązowe inne korale wyglądają dużo lepiej 756c94de4369c540964253e396024496.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze taka odmiana kolorystyczna.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja kupiłem była taka jak końcówki czyli fioletowa i polipy miał dużo mniejsze. Np jak krab przejdzie po niej i polipy się schowają to kolor jest fioletowy tzn ze polipy są brązowe ale pod nimi jest fioletowa.

Wczesniej była pod t5 ja mam ledy i to może jest przyczyna tylko nie wiem czy za mało światła czy za dużo obok stoi s i Monti talerzowa - wsztko jest Ok. Parametry są Ok po4 nie wykrywalne (salifert) no3 -2

KH-10.5 ca -440

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stałe parametry, niskie no3 i po4 + dużo światła z t5 to nabierze kolorów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie mam t5 i tu jest problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak myślicie są prześwietlone czy za mało światła bo tak jak wspomniałem polipy są duże i brązowe ale pod nimi jest lady fioletowy kolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prześwietlony koral robi się jasny lub wręcz popalony na końcach. Jeżeli jest brązowy oznacza to że albo ma za mało światła, lub nie odpowiednie światło albo woda jest za bardzo żyzna przez co ma za dużo jedzenia. Równie ważna jest stosunkowo silna  cyrkulacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym dokładnie świecisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kessil a160w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie myśle o tym żeby kupić ale tylko mi się zmieści panel z dwiema świetlówkami każda 24w
Tylko nie mam pojęcia jakie kolory w orginałów jest jedna niebieska i jedna 10000k ale miskę ze może być za jano tzn biało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz ze PO4 masz zerowe a NO3 2.  No patrzac na te acropory stojace obok tej monti to ja nie wierzę w te zerowe PO4.  Okrzemki czy inne porosty na dnie i  zagloniona tylna szyba..(nie myślę tu o wapiennych tylko tych brązowych)...  to wszystko wskazuje na fakt ze Salifert nie pokazuje ci rzeczywistych wynikow. Zmierz PO4 na ''Hance'' będziesz wiedział.  Jak widze te glebokie brązy na akrach to jestem pewien że twoje PO4 jest dosc wysokie. W takich warunkach to i monti bedzie brązowa. Rodzaj światła tu nie ma nic do rzeczy, chyba że jest go za mało, ale to raczej nie możliwe przy tej lampie.

Edytowane przez zegeye (wyświetl historię edycji)

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z zegeye oprucz tego że rodzaj światła nie ma nic do rzeczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś przedawkowałeś amino lub inne dodatki a jaką masz filtrację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do końca jestem przekonany że światło nie ma tu nic do rzeczy. Nie jestem fanem montipor, ale akurat monti fioletowa nie jest za łatwa do wybarwienia. Kessila masz 1 sztuke? 160we ma 40W i z tego co pamiętam max 150 par i to tuż poniżej powierzchni wody. Dla montipor średnie wymagane oświetlenie wynosi powyżej 200. Jest to oczywiście pewne uproszczenie ale nie do końca jestem przekonany że problem w 100% leży gdzie indziej. Ogólnie spsy masz bardzo ciemne. Sam używam 160we ale tylko do doświetlenia boków zbiornika i raczej bym się nie porwał do oparcia na nich oświetlenia. Może na 360 ale ogólnie jestem mało przekonany do punktowych ledów nad zbiornikami z spsami.

Link z PAR przez spsy 

http://answers.seneye.com/index.php?title=en/Aquarium_help/What_is_PAR_%26_PUR_%3F/marine_coral_reef_PAR_levels

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie rady zacznę od dołożenia t5 potem sprawdzę gdzieś po4.

Poza sps inne wyglądają tak:

Tank mam 3mc od powiększenia z 55l na 160l

9d60d24c4fb1e1cda48d4cf651bf7340.jpg1bf2e7f1ba6ed48e201baa8ef995951f.jpg208e714103f21fcf48934b2ec4ea3df7.jpg

a69f28594995fffd8d0df90a4abc2bf5.jpg281a589c4d56899bf250eefa376a71f1.jpg8e3b63eb4f83c8fe26ddafe9806ec087.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.