Walker Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Nika masz rację ale też nie masz ;-). Jak zwalczyć dino kolega już dostał rady więc nie ma co się nad tym rozwodzić bo to przecież nie temat 100 sposobów na dino, wystarczy się zastosować o będzie dobrze (a przynajmniej powinno). Ale to przecież nie wszystko. Kolejną rzeczą jest stabilizacja zbiornika a to już widocznie nie jest tak łatwo osiągnąć i w takim wypadku (niestety i niesłusznie) większość akwarystow zwala winę na - chemię (bez względu na znaczki). Dlatego kluczem do sukcesu nie jest wcale dobranie marki produktów jakich będziemy używać i lanie bezmyślnie wszystkiego jak leci tylko trzeba zrozumieć nasze akwarium i reagować na jego potrzeby, obrać jedna drogę i jej się konsekwetnie trzymać. @dale, nie strasz nie strasz ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 A ja bym jeszcze zapytała, czy to na pewno dino? Domi według mnie to dino które zrobiło się z okrzemek. Początkowo wyraźny był wysyp okrzemek a potem porobiły się gluty bąble i tak to się ciągnie ponad rok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Trochę długo...Chyba trzeba by się do tego przyłożyć porządnie bo myślę że jest trochę czekanie aż samo zniknie. U nas codziennie było odsysanie, szczotkowanie skały i woda przez owatę do akwa. Trzy tygodnie i po zabiegu.Oczywiście parametrów też trzeba pilnować.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 A tak apropos. W akwarium kolegi w którym jest plaga nie są stosowane suple. Jedynie sól AF Reef Salt. W moim stosowalem do tej pory zarówno AF RS jak i suplementy oraz wegiel i PhosphorateMinus od AF i bylo wszystko ok ( od dwóch lat) i teraz zachodze w glowe czy problem lezy w filtracji, czy w tym co w filtrze siedzi czy tak naprawde w tej wodzie demineralizowanej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 17 Maja 2017 Bartek już napisał, w czym problem. Brak równowagi biologicznej. Czy to okrzemki czy dino rozpanoszyly się, bo nie ma dla nich konkurencji pokarmowej i na dodatek warunki jak w spa czeste podmiany i światło dostarczają energii, której nic im nie podbiera. Trzeba im odebrać ten luksus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 18 Maja 2017 Lapsiak84 a czy ty w swoim akwarium używasz tej samej wody co kolega w swoim? Jeżeli nie to chyba znasz już przyczynę wszystkiego zła. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś to zbadaj wodę kolegi na obecność krzemianów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach