kanio10 Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Witam. Zaczynają się upały i powracający problem z temperaturą w akwarium. O ile w zeszłym roku jakoś sobie z tym poradziłem teraz chciałbym żeby wyglądało to zupełnie inaczej. Proszę bardziej zorientowanych forumowiczów o pomoc w doborze wentylatora. Chciałbym jeden lub dwa wentylatory zamontować na jednej płytce i umieścić nad akwarium. Podłączyć pod jeden zasilacz najlepiej 12v czyli od kablówki bo taki posiadam :-) Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiks Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Też chętnie się podłącze. Zamówiłem właśnie 5 wentylatorów 60x60 do akwarium 42l. Podłącze do STC-1000. Mam nadzieję że tyle wentylatorków starczy - większe i więcej nie wejdzie Jak przyjdą i przetestuje to więcej będę mógł napisać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 W sumpie jest łatwiej, wystarczy jeden duży nad komorą centralnie. W przypadku małych też lepiej dać jeden większy po skosie pomiędzy bokiem akwarium a lampą. Z jednej strony zmniejsza promieniowanie ciepła od lampy a z drugiej zwiększa parowanie przez co spada temperatura wody...ważne też aby na czas upałów zwiększyć ruch powierzchni wody ponieważ rozpuszczalność tlenu spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 do tego wspomniany wyżej termostat STC 1000 i gotowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Silva opisz w jaki sposób i z czego zrobiona jest obudowa. I najważniejsze... jakie są zastosowane wentylatory? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 obudowa wentylatorów ? to projekt z sieci - spienione PCV , rozmiar i typ went. dobierasz w/g widzimisię (ja mam jakieś AAB a za "stojak" robi uchwyt od GPSa - z auta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Właśnie pytanie głównie kierowałem do osób które owe rozwiązanie mają u siebie i mogą mi polecić ilość i typ wentylatorów na 30l żeby był efekt. Jak możesz to wrzuć tez zdjęcie swojego rozwiązanie z uchwytem ;-) Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 stara fotka bo jeszcze nie założone - teraz dałem zasilacz rególowany (od anteny) went przyczepiony na 2 trytytki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Taki jeden myślisz ze wystarczy na 30l? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Zależy jaka będzie temp za oknem u mnie jest w 60l i przeważnie daje radę - ale jak za oknem jest ponad 30 .. to już nie jest tak cacy i wspomagam wtedy went. pokojowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Fajne są turbinki tylko że dużo głośniejsze ale i wydajniejsze bez porównania [emoji14] Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiks Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Dodatkowe pytanie ? Czy wentylatory muszą być z ukosa i czemu czy mogą być poziomo nad lustrem wody Łatwiej zrobić centralnie leżące nad taflą wody niż ukośne stąd moje pytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 ukośnie jest wydajniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 To moje:Sterowane automatycznie z histetezą, dają radę A mam w domu urlop latem. Tutaj możesz więcej poczytać o sterowaniu:http://nano-reef.pl/forums/topic/85405-korona-ze-sterownikiem-florida_sun-v-20/Masz jeszcze jedno wyjście za około 80 zł można kupić wentylator Aquaela poszukaj wygląda fajnie tuli ta cena...Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 (edytowane) Ważne jest ustawienie wentylatorów , mają przewiewać świeże powietrze . Nie mogą bełtać tego samego .Warto obieg sprawdzić np: kadzidełkiem Pomieszczenie też musi być dobrze wentylowane . Przy spełnieniu tych warunków wystarcza mała ilość wiatraczków . Na poddaszu (temp dochodzi do 36c w lato )200L akwarium chłodzi mi jeden 120mm , i w większości chodzi na 5- 7 V . A na 600 L wody w regale styka 6 wiatraczków . Edytowane 19 Maja 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 19 Maja 2017 Akwarium 120x50x60, wentylatory sterowane przez ARM. Temperatura w największe upały jest utrzymywana na poziomie 27 st. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach