Skocz do zawartości
StefanTG

Dino ? od 3 tygodni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie od około 3 tygodni borykam się z problemem dino ? brązowy nalot na piasku, w niektórych miejscach na piasku oraz na skale widoczne bąble, szyba tylna cała w bąblach i brązowym nalocie... akwarium ma około 2 miesięcy, start na żywej skale oraz wodzie, przez pierwsze 3 tygodnie akwarium dojrzewało bez żadnych oznak, później były okrzemki, dino ( bąblowanie piasku), później pojawiły się glony nitkowate zielone później wszystko znikło. A około od 4 tygodni zaczęło się na nowo okrzemki przez kilka dni a teraz dino... Zauważyłem, że rano gdy odpala się światło brązowego nalotu nie ma, pojawia się i nasila w miarę świecenia światła.

Parametry wody : zasolenie 1.024, no3 i po4 0, kh7. Nie podaje balinga, święce razorem 180w przez 8h 50% białym , 80% niebieskim. 

Poniżej fotki.

2lovau.jpg1496ssi.jpg15g35ol.jpg

Edytowane przez StefanTG (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, maciej01 napisał:

Fotki brak.

Już są :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis i widok na drugim zdjęciu wygląda jak dino. Ogranicz światło tylko do niebieskiego na 2-3 godziny dziennie przez 3-4 dni, a białe wyłącz całkowicie. Potem stopniowo co kilka dni zwiększaj długość święcenia o około godzinę. Jak dojdziesz do jakiś 8 godzin to zacznij tak sam z białym, aż dojdziesz do pełnego cyklu święcenia. U mnie taka metoda pomogła, ale jak wiadomo każde akwarium jest inne. Coś co pomogło u mnie, nie znaczy, że pomoże u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ustaw w razorze jakąś krzywą że np niebieskie rano i wieczorem bardziej świecą a w środku dnia białe się odpalają na 3 godziny albo 4 :) 

może być też problem że za dużo dajesz aminokwasów i mikroelementów, minimalnie zmniejsz - plus to światło na bardziej niebiesko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje ograniczyć światło, jak pisał Maciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio miałem okropne Dino przez zły filtr ro podałem dinox tylko proszę dobrze wyliczyć ilość wody zeszło pięknie bez żadnych problemow nigdy nie bylem zwolennikiem 

chemii . dziękuje bardzo Rafałowi od Jadwigi Morskiej za pomoc i szczegółowe doradztwo 

polecam konsultować się telefonicznie z Panem Rafałem super sklep super ludzie

Edytowane przez morski72 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Okrzemki też mogą mieć bąble. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P1otr masz rację .dziwię się że ludzie doradzają chemię nie wiedząc  przynajmniej na 99%  co to jest , przy tym świetle i takich zdjęciach nie zaryzykowałbym opini czy to np.dino . Równie dobrze mogą być okrzemki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy nie czasem jest tak że ma kolega za słabą cyrkulację? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy jest dino czy nie dino można wysłać szczegółowe fotki do pana Rafała od Jadwigi Morskiej bardzo jest pomocny i udzieli rady powstawanie każdej plagi jest zawsze popełnianie jakiegoś błędu kturego trzeba wyeliminować i rozpocząć skuteczna kuracjie lanie balteri i zaciemnienie nie zawsze jest skuteczne pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje końską dawkę bakterii. U mnie pomogło już dwa razy jak startowałem. Ja na ok 600l dałem 250ml special bend rozłożone na dwie dawki dzień po dniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.05.2017 o 15:45, Foto napisał:

A czy nie czasem jest tak że ma kolega za słabą cyrkulację? 

Cyrkulacja raczej jest ok, 2x Aquamedic ecodrift 4.0 puszczone na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.