Skocz do zawartości
MrTrulosek

Filtr RO/DI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam all

Nie wiem czy był o tym temat ale jak był to prosił bym o link do niego (sprawdzalem googla i nic na ten temat nie wychodzilo) ale przejdę do rzeczy:

Było tak że włączyłem sobię Ro do mojego akwa 30l na podmiankę oczywiście woda poszła zimna i tak od pół roku robię ale jakieś półtora tygodnia temu domownik podczas włączonej wody ją wyłączył i włączył cieplą szło tak okolo 10 min. Moja instalacja wyglada troche dziwnie ale działa najpierw opisze a za chwile wrzucę zdj. jest bateria od prysznica i wyjscie wody na wąż zostal on odkrecony i zastąpiony przedłużeniem wraz z bocznym gwintem na zaworek od RO (mysle ze wiadomo o co chodzi) i dalej wychodzi woda działa to jak trójnik

No ale gdy puszczona woda jest to wiadomo ze bedzie woda leciala prosto a nie w kranik wiec trzeba to na wprost czyms zaslepic wiec wymyslilem zaworek i do tego dopiero zaworka doczepiony jest wąż. Gdy np chce użyć wąż to muszę zakrecic kranik od RO i włączyc zaworek od węża a gdy chce ro to jest na odwrót, w przypadku mojego problemu domownik odkrecil 2 zaworki na raz i szła ciepla woda przez ro. Po wstawieniu zdj wszytko bd wiadome, nie przejmowalem sie do czasu az mi brazowe glony na podlozu wyskoczyly (podmienialem phosguard 3 mies temu ) zdj tez dodam. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

W tej chwili jest ro włączone oraz nalot na piasku w akwarium jeszcze powiem ze u korali nic niepokojacego nie widzę20170602_184811.thumb.jpg.e0a9146b63467e20170602_184901.thumb.jpg.071aee96352806

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szła Ciepła czy gorąca? Membrana ogólnie może pracować w jakimś tam zakresie temperatur ale pod wpływem gorąca na pewno jej wydajnść siada.

Pytanie czy sie uszkodziła czy nie, ale to z drugiej strony można łatwo sprawdzić TDSem 

Przez 10 miut aż tak dużo tej wody nie uzbierałeś żeby szukać tu powodu wystapienia glonów.

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Ja mam już podłączony filtr do Sieci ale tam gdzie  jest kranik od napełnienia spluczki Wc tam jest zawsze zimna woda i nie idzie się pomylić.moze warto pomyśleć o montażu w innym miejscu unikniesz na przyszłość problemu ^_^

8414172_20170602_193450.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana ro pracuje optymalnie w wodzie o temp. Ok 25 stopni.

Zimna woda ma wieksza gestosc, dlatego wydajnosc membrany spada.

Goraca woda powoduje rozszerzanie plotna membrany i powiekszenie otworow, jej zdolnosc filtracyjna spada tymczasowo, zamieniasz ja jakby na filtr 1um

Dlugotrwale poddanie membrany dzialniu goracej wody powoduje trwale odksztalcenie plotna, tym samym niszczac membrane.

Edit: jak mialem jeszcze maly filtr w lazience to tez byl podlaczony pod kibel ;)

Edytowane przez tihs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod kibel sie nie da hehe stary dom ale chyba sie przeżucę na garaz tam tez wlasnie tylko zimna woda leci tds nie mam a wode leciala nawet mniej niz 10 min bo mył sobie wlosy i jeszcze pod troche mniejszym cisnieniu niz zawsze... Dzisiaj dodmienilem wode to zobacze za jakies 3 dni bo pewnie cos juz wiedziec bd ale pewnie do sklepu pojade zeby sprawdzic tds-em, ale ogolnie bylo tak ze po tym cieplym przeplywie wlaczylem zimna i nie mam pojecia czy sie cos stalo zobaczymy jak sprawdze test ale zycie mi nie pada a nawet sie kuruje po jakis malych grymasach zoa ale jeszcze wracajac dzialala jakies 20 min pozniej wlaczona zostala ciepla woda przez 10 min max ale mysle ze nie wiecej niz 8 min dzialalo ale wole napisac ze przez 10 bo to zawsze jakis "margines" no i potem do konca 5l baniaka dobilem czyli kolejne 20 min a no i od jakiegos czasu zwiekszyli cisnienie w kranie i z 50 min 5l baniak to zaczyna sie napelniac w 30 min. Ogolnie o membrane sie nie boje tylko szkoda wyrzucac jak ledwo 5 mies dziala.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Akwarium po podmianie korale sie ladnie pompuja ale ostatenie zobacze na tds, dziekuje wszyatkim za pomoc :D20170602_210457.thumb.jpg.c9ea3baee8e9bf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.