maciej01 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 Trochę za bardzo rozmazane to zdjęcie, żeby cokolwiek powiedzieć co to może być. Może popraw cyrkulację, tak jak ktoś wcześniej pisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 U mnie w 360 jedna hymenocera dała radę ze sporą plagą. Asteriny zjadały mi zoa oraz clavularie. Oddałam hymenocere nim zjadła wszystko, bo balam sie, ze zdechnie. Teraz po 3 miesiącach widuje asteriny, odbudowuja populację, ale korali jeszcze nie ruszają, widać wystarcza im inne jedzenie na razie, ale w wolnej chwili postaram się je powybierac, bo jak się znów tak namnoza, to pewnie skończy się na zzeraniu zoa. Co do podłoża to kup strombusy. Uwielbiają taki nalot. Moje nawet cyjano zjadają. Raz przynioslam szczepke zaatakowaną cyjano i trombek całą dobę z nią walczył, az wylizał do zera. Myślę że 1 sztuka na 100l (mniej więcej) będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 Dzieki Wam za porady Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 Cyrkulacje zwiekszylem - odkurzylem i na dnie dalej brazowo. poz D Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 A strombusy kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2017 Możesz dać zbliżenie tego brązowego nalotu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Dnia 18.6.2017 o 23:25, Nik@ napisał: A strombusy kupiłeś? Hi Nie kupilem bo tutaj nie maja. Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Taki brązowy nalot na piasku, to nie jest nic normalnego, naturalnego w akwarium. Trzeba poszukać przyczyny powstawania i co to dokładnie jest, jak zmiana ustawień cyrkulacji nawet nie pomogła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart7891 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 daj do filtra przepływowego wegiel rowy i rowe phos dolewaj bakterie na nitryfikacje i kup najprostsza sól i podmieniaj 10 % wody co 2 tygodnie i zniknie tylko musisz być cierpliwy pozdrawiam i zycze sukcesów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Wiecie co,po nocy bakterie to brazowe zzeraja,ale od momentu zapalenia sie oswietlenia zaczyna zwir koralowy brazowiec - to zauwazylem. Lampy mam ledowe Eco smart Radion i uzywam bialego i niebieskiego oswietlenia. To chyba od tych lamp cos ziaja. poz D Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2017 Pisałem wcześniej, żebyś dał zbliżenie tego brązowego nalotu. To może być dino, tak wynika z Twojego opisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Ja iwem,ze pisales,ale te powiekszenia sa niewyrazne. poz D Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Wg mnie to Dino, też mam taką lampkę Ecotech Radion generacja III - i używam w szczycie oświetlenia zmiksowanego tak że jest sporo białego, i też mi czasami dino wysypie na piasku, zwłaszcza jak przesadzę z aminokwasami i mi poziom Po4 podskoczy. Ślimaki strombus oraz rozgwiazda piaskowa ładnie czyszczą dno z dino, jeszcze myślę dokupić jeżowca piaskowego "sand dollar". Na 1000 litrów potrzebujesz tak około 10 strombusów, i 3 rozgwiazdy piaskowe, o ile to nie gruby żwir, nie wiem jak sobie radzą piaskowe na żwirze. Jak dajesz aminokwasy dla koralowców możesz minimalnie zmniejszyć dawkę, no chyba że masz wysokie Po4 i No3 no to wtedy postaraj się je trochę zmniejszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) 5 godzin temu, Ura napisał: A propo - ile godzin dziennie swiecisz Radionem ? ja mam 3 stk bo beczka jest szeroka i chce doswietlic wszystkie korale.Na ile procent masz ustawione.Czerwony i zielony tez uzywasz ? Wg mnie to Dino, tAeż mam taką lampkę Ecotech Radion generacja III - i używam w szczycie oświetlenia zmiksowanego tak że jest sporo białego, i też mi czasami dino wysypie na piasku, zwłaszcza jak przesadzę z aminokwasami i mi poziom Po4 podskoczy. Ślimaki strombus oraz rozgwiazda piaskowa ładnie czyszczą dno z dino, jeszcze myślę dokupić jeżowca piaskowego "sand dollar". Na 1000 litrów potrzebujesz tak około 10 strombusów, i 3 rozgwiazdy piaskowe, o ile to nie gruby żwir, nie wiem jak sobie radzą piaskowe na żwirze. Jak dajesz aminokwasy dla koralowców możesz minimalnie zmniejszyć dawkę, no chyba że masz wysokie Po4 i No3 no to wtedy postaraj się je trochę zmniejszyć. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Ja świecę od 12 godzin, plus 2 godziny dodatkowe na fazę nocną kilka procent, co do programu to nie edytowałem go suwakami, bo mam na kablu mały komputer i muszę to robić na jednej nodze nad baniakiem z komputerem w ręce - totalnie upierdliwe, musze sobie sprawić to do ustawiania po wifi. ale jak będę zmieniał to zmienię aby barwa była trochę bardziej zimna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 (edytowane) 54 minuty temu, Ura napisał: No ja mam podpiete do usb i swakami robie,ale i tak uwazam,ze lampy Wifi w sieci - Registierung to juz troche przesada nie ? ja tez ok 12 godz swiece.Ja świecę od 12 godzin, plus 2 godziny dodatkowe na fazę nocną kilka procent, co do programu to nie edytowałem go suwakami, bo mam na kablu mały komputer i muszę to robić na jednej nodze nad baniakiem z komputerem w ręce - totalnie upierdliwe, musze sobie sprawić to do ustawiania po wifi. ale jak będę zmieniał to zmienię aby barwa była trochę bardziej zimna. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Diodon (wyświetl historię edycji) Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2017 Zdjęcie faktycznie trochę słabe, żeby jednoznacznie stwierdzić że to dino. Wszystko jednak na to wskazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2017 ok Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach