Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Witam , zbiornik zalany 3 miesiace temu dojrzewanie miałem i przeprowadzke zrobiłem 3 tygodnie temu i wszystko było wporzadku do wczoraj ale tylko na piasku to cholerstwo wyskoczyło na skałach nic sie nie robi ...... co to może być ? wczoraj było tego mniej dziś jest już więcej jak to zwalczyć ? aa no i dodam ze miałem zakwit bakteryjny i użyłem lampy uv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiciak Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Wygląda trochę jak okrzemki, na skałkach z tylu i rurówce również widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Pomogły by parametry Czy to coś znajduje sie na całej powierzchni akwarium Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Fireblade (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) na skałach nie ma, praktycznie wszystko na piasku i na szybach. parametry podam za pare minut parametry zasolenie 1.023 ph 8.4 kh 6 ( dolałem właśnie sody (po pomiarze) ) no3 - 0 po4 - 0 moze 0.01 temperatura 26 stopni a jak wyskakuja okrzemki to moze zrobić sie kożuch ? czy tylko taki nalot sie robi ? przy dojrzewaniu miałem okrzemki na piasku ale to był tylko taki nalot brązowy a teraz to jest kożuch Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Seba6001 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 IMHO to nie okrzemki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 a więc co ? cyjano ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 2 minuty temu, Seba6001 napisał: a więc co ? cyjano ? Cyjano nie, jeśli już to dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 kupić chemie czy zgasić swiatło na 3 dni ? mogło to wyskoczyć przez to ze za długo swiecie swiatło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petroniusz2 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Robiłeś podmiankę ? Spójrz na TDS może masz żywicę do wymiany . Światło na pewno nie jest przyczyną . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 TDS nie sprawdzałem bo ostatnio wymieniłem zywice ..... a podmiane zrobiłem tylko raz 20 % w sobote Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 3 minuty temu, Seba6001 napisał: kupić chemie czy zgasić swiatło na 3 dni ? mogło to wyskoczyć przez to ze za długo swiecie swiatło ? Po 3 miesiącach Twój zbiornik wcale nie musi być dojrzały. Takie rzeczy mogą się zdarzyć. Ja bym nic nie robił, minie z czasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petroniusz2 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 oj tak to nie można nie wiem czy masz spsy ale jak pójdzie na nie to koniec , albo lej bakterie przy podmianach biogro marine jest idealne , albo z korallen zucht kup A-balance wlej dawkę szokową i przejdzie , ale przede wszystkim znajdź przyczynę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Nie rob nic, ustabilizuj parametry. Takie podnoszenie szybkie KH to nie zdrowo dla systemu. Musisz regularnie kontrolować KH i powoli korygować. Ja miałem podobny wysyp przy niskim KH, po podniesieniu nalot ustąpił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 to chyba ze na poczatek ustabilizuje kh i przyciemnie akwarium na 2 dni ? co wy na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Nic nie przyciemniaj, świeć tak jak świecisz. Zniknie pojawi się, aż w końcu baniak dojrzeje i nie będzie się pojawiać, ale ważne abyś kontrolował KH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) bez światła znikie na jakiś czas.A potem może znów się pojawić. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Deklus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 dodałem 20 ml sody rano tez dam a co do tego swiecenia to moze za dlugo swiece ? od 6 rano do 22 prawie a jakbym niebieskie wlanczał od 8-20 a białe od 10-16 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 może 13h niebieskie a białe 12h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Pytanie dlaczego Ci tak kH leci w dół - jakiej soli używasz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 20 minut temu, Seba6001 napisał: a jakbym niebieskie wlanczał od 8-20 a białe od 10-16 ? bardzo dobry pomysł - tak przez jakieś 2 tyg a potem powoli zwiększać czas białego białe 10h docelowo - wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 sol mam OI Silvia ustawione bede swiecił 6 h bialym tylko ... a patrzyłem na wode ro i tds pokazało 0.06 ... chyba membrana juz jest do wymiany bo wklady mam nowe i zywice tez zamówiłem juz nowa osmoze gpd 100 bo samej membrany sie nie oplacało bede jeszcze ze 2 dni dolewal wode 0.06 mam nadzieje ze nie bedzie przez to wiecej nieszcześć ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielony Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Biorąc pod uwagę wszystkie plagi i problemy które miałem zawsze najlepiej pomagały częste podmiany wody co 2 - 3 dni aż parametry wody się poprawią do tego pomiary no 3 i po4 oczywiście po4 nie na teście saliferta jest mało precyzyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2017 Tylko w tym sek ze mam dobre parametry , tylko kh niskie bo 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2017 Jak masz dobre skoro kh tragiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seba6001 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2017 nic te okrzemki lub dino nie popuszcza parametry sadze ze sa extra filtr RO kupiłem nowy + nowa żywica woda 000 temp 26 ph 8.4 no3 - 0 po4- 0 kh - 7 mg - 1220 ca-420 dziś zrobiłem podmiane 20 % z nowego filtra ..... troszke sie niepokoje z tymi glonami ... mam moze kupić jakis absorber krzemianow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach