Skocz do zawartości
Gość michalfa

Wyniki wody do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michalfa

Witam,

dostałem wyniki wody i zbytnio mi się nie podobają. Jak je oceniacie i czy węgiel sobie z tym poradzi?

Pozdrawiam

0001.jpg

Edytowane przez michalfa (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słabo czytelne ale na metale ciężkie jest nowy absorber Sechema - cupri sorb - możesz sprawdzić czy zbije te zanieczyszczenia, ja testuje u siebie bo miałem podobny problem z miedzią w wodzie i jeszcze dodatkowo z cynkiem.

Nie zrobiłem jeszcze ICP kontrolnego po zastosowaniu tych preparatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
45 minut temu, Ura napisał:

słabo czytelne ale na metale ciężkie jest nowy absorber Sechema - cupri sorb - możesz sprawdzić czy zbije te zanieczyszczenia, ja testuje u siebie bo miałem podobny problem z miedzią w wodzie i jeszcze dodatkowo z cynkiem.

Nie zrobiłem jeszcze ICP kontrolnego po zastosowaniu tych preparatów.

Klikasz na zdjęcie i się powiększa :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzi w wodzie nie masz. Marinlab wpisuje ją wszystkim. Jeszcze nie widziałem od nich wyników które nie miały Cu w wodzie z akwa lub RO.

Ta sama woda wysłana do Tritona nie wykazuje zawartości Cu.

Na 6 wysłanych próbek (3x akwarium, 3x woda RO) i wszystkie pochodziły z innych miejscowości wszędzie stwierdzono miedź.

Ta sama woda wysłana do Tritona i wszystkie 6 próbek Cu=0,00.

Teraz pytanie komu wierzyć - firmie która robi to od wielu lat a ich laborant wykonał ponad pół miliona testów czy nowej firmie która dopiero zaczyna zabawę w ICP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Marcin-JM napisał:

Teraz pytanie komu wierzyć - firmie która robi to od wielu lat a ich laborant wykonał ponad pół miliona testów czy nowej firmie która dopiero zaczyna zabawę w ICP.

Koralom ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o to czy lab robi testy od lat czy od roku . Tylko o ustalenie zakresu badania wody ,jak zaokrąglimy wyniki od 0,5 do 0,00 to każda maszyna poda taki wynik. 

Miedź w wodzie jest , kształtki ,baterie , zawory , to głownie stopy miedzi . W wodzie demineralizowanej, którą kupujemy do celów produkcyjnych jej nie ma .

ps. nasz laborant też wykonał trochę testów ,bo to nie osoba z łapanki która nigdy tego nie robiła .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

A co sadzić o wysokim poziomie Al? Teoretycznie wiec co może być powodem podwyższonej wartości, pytanie czy się tym martwic i jak się pozbyć Al z wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Marcin-JM napisał:

Miedzi w wodzie nie masz. Marinlab wpisuje ją wszystkim. Jeszcze nie widziałem od nich wyników które nie miały Cu w wodzie z akwa lub RO.

Ta sama woda wysłana do Tritona nie wykazuje zawartości Cu.

Na 6 wysłanych próbek (3x akwarium, 3x woda RO) i wszystkie pochodziły z innych miejscowości wszędzie stwierdzono miedź.

Ta sama woda wysłana do Tritona i wszystkie 6 próbek Cu=0,00.

tu wyniki soli bez miedzi ,więc Marinlab też potrafi pokazać zero . Mam problem z pdf-em ,ale widać Cu 0,00

2 godziny temu, michalfa napisał:

A co sadzić o wysokim poziomie Al? Teoretycznie wiec co może być powodem podwyższonej wartości, pytanie czy się tym martwic i jak się pozbyć Al z wody?

nie ma co się martwić , dobry zeolit sobie z tym poradzi ,no i podmiany na soli bez Al.

reefsalt..png

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Mam stelaż do lampy aluminiowy, hepatus często wodą chlapie ;) Czy to może być powodem podwyższonego glinu ?? To jest moje podejrzenie, niestety zmieni tego nie mogę, pozostaje usuwanie z wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Damian07 napisał:

tu wyniki soli bez miedzi ,więc Marinlab też potrafi pokazać zero . Mam problem z pdf-em ,ale widać Cu 0,00

nie ma co się martwić , dobry zeolit sobie z tym poradzi ,no i podmiany na soli bez Al.

reefsalt..png

A to pierwszy raz widzę 0 w Marinlab. Jeszcze dziś napiszę skargę do Tritona że nie umieją zmierzyć lub zinterpretować wyników na Cu.

Dziwi mnie tylko to że jak dodawałem produkty zawierające miedź np. Zeospur2 to Triton przed podaniem pokazywał 0 a po 4-5 ug/l. Po 3 tygodniach przerwy znów 0.

Do Marinlab bałem się wysłać wodę z zeospur2 bo mogłoby się okazać że w wodzie jest tyle Cu że zwierzaki nie mają prawa żyć.

Podczas leczenia ryb w obiegu kwarantannowym Triton pokazał poziom Cu 29.6 ug/l co dokładnie zgadzało się z ilością dodanego leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29,6 ug/l to jest mikro to jest żadna ilość do leczenia ryb .Tyle nie ma wpływu nawet na spsy zbyt dużego . Tu mowimy o mikrogramie , leczenie miedzią to od 10do 1mg/l czyli miligrama to jest dużo ,dużo więcej .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przepraszam za błąd. Chodziło o 296 ug/l czyli 0.296 mg/l.

Tak czy inaczej wyniki były zgodne z ilością dodanego leku.

21 minut temu, Damian07 napisał:

10do 1mg/l czyli miligrama to jest dużo ,dużo więcej .

10 mg/l nie przeżyje nikt czy nawet 1 mg/l będzie ciężko. 0.2 do 0.3 mg/l.

5 godzin temu, Raffy14 napisał:

Koralom ;)

No wiadomo a jeśli koralom jest źle a dostępne testy kropelkowe niczego złego nie wykazują ? ;)

Pozdrawiam Rafał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Marcin-JM napisał:

A tak przepraszam za błąd. Chodziło o 296 ug/l czyli 0.296 mg/l.

Tak czy inaczej wyniki były zgodne z ilością dodanego leku.

10 mg/l nie przeżyje nikt czy nawet 1 mg/l będzie ciężko. 0.2 do 0.3 mg/l.

1g siarczanu miedzi na 10 litrów wody czyli 0,1g na litr -100mg/l do krótkotrwałych kąpieli 5-10min

1g siarczanu miedzi na 100-200litrów do leczenia długotrwałego czyli 10-5mg/l wody tak mówi teoria ;)

oczywiście mowa o siarczanie miedzi ,więc trzeba sobie przeliczyć jednak to nie jest 0,2 czy 0,3 mg/l wciąż ,ale oczywiście nie jestem ichtiologiem czy ekspertem w importach, czy leczeniu ryb to są źródła z literatury i ilości podawane przez znanych mi importerów ryb ,polskich i zagranicznych . 

Edytowane przez Damian07 (wyświetl historię edycji)

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1g siarczanu miedzi na 100-200litrów do leczenia długotrwałego czyli 10-5mg/l wody tak mówi teoria ;)

oczywiście mowa o siarczanie miedzi ,więc trzeba sobie przeliczyć jednak to nie jest 0,2 czy 0,3 mg/l wciąż ,ale oczywiście nie jestem ichtiologiem czy ekspertem w importach, czy leczeniu ryb to są źródła z literatury i ilości podawane przez znanych mi importerów ryb ,polskich i zagranicznych . 

0.1g siarczanu miedzi na 100L. Przykładowo Pointex AquaMedic 5 ml/100L a w tych 5 ml zawarte jest 0.13g siarczanu miedzi (2.6g w 100ml)

1g na 100L to przekroczenie o 1000% i tego nie przeżyje ryba.

Znani ichtiolodzy do leczenia długotrwałego :

Andrews et al, 1988: 0.15-0.30 mg/l

Bassleer, 1996: 0.25-0.30 mg/l

Gratzek et al, 1992: 0.115-0.18 mg/l

Noga, 2000: 0.15-0.20 mg/l

No i już za bardzo ten temat poszedł w offtop za co przepraszam autora.

8 godzin temu, michalfa napisał:

Witam,

dostałem wyniki wody i zbytnio mi się nie podobają. Jak je oceniacie i czy węgiel sobie z tym poradzi?

Pozdrawiam

0001.jpg

Według mojej oceny te wyniki są bardzo dobre. Gdyby to było moje akwarium uzupełniłbym stront, poziomem glinu bym się nie przejmował (może używałeś absorbera po4 opartego na glinie albo używasz suchego pokarmu do karmienia ryb). W dalszej kolejności sód i siarczany.

Edytowane przez Marcin-JM (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki mieszczę się normie i stanowią dobre porównanie do kolejnych badań . Systematyczne badanie wody może doprowadzić do wyciągnięcia jakiś wniosków . Warto od czasu do czasu zrobić zestaw nr 2 z wodą RO bo często ona jest zródłem zła . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zasolenie nie jest zbyt niskie?

140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350  ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.