Tomol Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Pytanie do speców od SPSów. Mój tricolor od kilku tyg mocno blednie. Wystawia zielone polipy ale szkielet całkowicie utracił niebieską barwę końcówek i jest cały blado fioletowy. Pozostałe SPSy bez zmian. Może czegoś jej brakuje (fluor, jod) albo jest to objaw niedożywienia? Parametry dość dobre i stabilne: KH 7,5, PO4:0, NO3: 2, Ca 380, Mg 1300, K:420. Sól Red sea niebieska. Ostatnio lekki spadek KH ale szybko skorygowany (nie takie rzeczy wcześniej przechodziła) Co sądzicie? Cytuj 500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Tomol napisał: Ostatnio lekki spadek KH ale szybko skorygowany (nie takie rzeczy wcześniej przechodziła) no nie wiem, czy to nie jest przyczyna: "szybko" skorygowane KH może "zaboleć" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartusebarto Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Zależy jaki spadek KH i w jakim obrębie czasu doprowadzony do normy? W ostateczności fluorWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Szybciej jestem skłonny myśleć, że zbyt gwałtowna korekta miała wpływ na stratę tkanki niż niskie Kh. Ostatnio w moim akawa spadło mocno poniżej 6 i nic się nie działo. Teraz mam około 6,5 i też jest ok., powoli podnoszę do 7,5. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 Specem nie jestem, sam jestem ciekaw dlaczego tak zbladła ale dam info dla innych Mam w zbiorniku duzo tej Acropory a kolega brał ja dawno temu ode mnie 1,5 miesiaca temu skonczył mi się balling i przez 3-4 dni nic nie lało Kh, kiedy to zobaczylem zrobilem odrazu pomiar Kh i wyszło 5,1 !! Ani po Tricolor ani zadnej innej nie widac było jakiejs wiekszej zmiany. niestety nie wiem dokladnie z jakiej wartosci spadło ale mysle ze mialem na ballingu 8-10 dlatego to bym "ostroznie" wykluczył Ta sama acra u mnie teraz 2 minuty temu, norbi2222 napisał: Szybciej jestem skłonny myśleć, że zbyt gwałtowna korekta miała wpływ na stratę tkanki niż niskie Kh. Ostatnio w moim akawa spadło mocno poniżej 6 i nic się nie działo. Teraz mam około 6,5 i też jest ok., powoli podnoszę do 7,5. Ja tam nie widze straty tkanki tylko cały niebieski i zielonkawy kolor wyparował, fluo tipy widac na zdjeciu wystawia ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomol Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 To raczej nie kh. Podnosiłem z 6,3 do 7,5 w 3 dni. Więc ani dużo ani szybko. Poza tym te objawy miały miejsce już wcześniej. Cytuj 500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2017 U mnie przy wahaniach kh nie zmieniała barwy. Miewałam od ciut poniżej 7 do 8.6, wyżej lub niżej dotad raczej nie skoczyło (chyba, że akurat nie zrobiłam pomiaru). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Czym jest to PO4 mierzone ? Trudno jednoznacznie odpowiedziec na pytanie, dlaczego u Ciebie korale traca kolor. To moze byc zwiazane z np: zbyt mala iloscia ryb, co limituje ilosc pokarmu dla korali. Prawdopodobnie podawanie malych ilosci elementow sladowych poprawi sytuacje. Mysle, ze nie da sie okreslic, ze brakuje np: jodu, zelaza, strontu, amino itp. Czasami taka utrata koloru jest nastepstwem za wysokiej temperatury.... lub wynikiem wymiany za jednym zamachem wszystkich swietlowek na nowe. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Stani napisał: lub wynikiem wymiany za jednym zamachem wszystkich swietlowek na nowe. po dokładnie takiej akcji + węgiel i zeo jednego dnia nie moge dźwignąć korali od marca, wszystko w bieli Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomol Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 PO4 mierzone mała hanka. Może faktycznie światło. Wymieniałem świetlówki ale 3 z 8. Ryb mam sporo ale nie przekarmiam 1,5 kostki rano i 1 wieczorem. Raz w tyg robię zawiesinę z miksu proszkowych pokarmów dla koralowców + ikra homara, ew. plankton. Jednak bardziej obstawiałbym niedobór jakiegoś mikro elementu choć do ballinga dodaję strongi AF ( 2 ml/l) Cytuj 500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 2 godziny temu, Coltrane napisał: po dokładnie takiej akcji + węgiel i zeo jednego dnia nie moge dźwignąć korali od marca, wszystko w bieli Też miałem okazję zrobić to samo... pomogło dozowanie no3 przez 3 tyg i wszystkie korale wróciły do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) 16 minut temu, Marcin-JM napisał: Też miałem okazję zrobić to samo... pomogło dozowanie no3 przez 3 tyg i wszystkie korale wróciły do normy. do jakiego poziomu podbiłeś? staram się trzymać mrożonkami ponad 1ppm Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Coltrane (wyświetl historię edycji) Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2017 NO3 na poziomie 0,5 mg/l jest wystarczające dla acropor, czyli tyle ile salifert nie jest w stanie pokazać. Tricolor jasnieje z kilku powodów. Niski jod, wysoka miedź, brak aminokwasów, zbyt krótkie przyzwyczajenie korala do mocnego oświetlenia, brak mikro, ale napewno nie niskie NO3. Wyższe No3 to pośrednie rozwiązanie problemu, chyba że kogos zadawala brązowa acropora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2017 i jak tam poprawilo sie cos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach