Skocz do zawartości
xyz2017

Druga lampa dla efektu nocnego- dodawać do T5 jedna listwę LED?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się czy nie dołożyć do mojego akwa lampy LED dla efektu nocnego światła. Dzisiaj wieczorem oglądałem zbiornik na Ledach i nie jestem w stanie osiągając takiej regulacji natężenia i koloru moimi T5 8x54..

W ciągu dnia świeciłyby T5 a wieczorem LED.. można kupić długa a wąska lampe która zmieściła by się kolo mojej wielkiej lampy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej dać pasek led niebieskich, zasilacz 12W, jeśli chcesz tylko nocne to dodajesz włącznik czasowy i tanio rozwiążesz problem z nocnym oświetleniem.

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież masz diune nie masz leda nocnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do tematu. Ja myślałem nad czymś takim http://allegro.pl/tasma-led-uv-a-ultrafiolet-395nm-morskie-akwarium-i6050237236.html

Kiedyś też widziałem gotowe tuby - coś na wzór świetlówki LED.

"LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przecież masz diune nie masz leda nocnego?

Jedna lampka- prawie nic nie widać. W ciągu kilku tygodni przyjadę z LEDEM kolegi do siebie i porównam jak takie same koralowce wyglądają przy różnych światłach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem tutaj na forum, własnego zdania nie mam bo dopiero zakładam baniak, ale ciemno powinno raczej być jeśli się przedobrzy z nocnym to zwierzęta nie będą miały okazji żeby odpocząć a następstwa to choroby parametry itp. W razie czego proszę o nie linczowanie jeśli się mylę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja założyłem pasek ledów niebieskich w koronie z przodu i do tego zasilacz 12V i potencjometr do regulacji natężenia światła. Ustawiłem tak żeby dawały lekką poświatę i bardzo fajnie wszystko widać. Jeśli chce coś w akwa zrobić to w każdej chwili mogę podkręcić ledy bez uruchamiania głównego oświetlenia. Wyłącznik ustawiony tak że wyłącza się o północy. Caulastrea ładnie się otwiera, wszystkie ślimaki wychodzą z piachu i reszta robaczków też więc takie lekkie niebieskie światło raczej nie przeszkadza w nocnym życiu. Dodam jeszcze że korale zaczynają "świecić" w takim świetle. Zwłaszcza moje pomarańczowe rico.

Edytowane przez Darek85 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 2020.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co diunowe oswietlenie nocne psu na buty sie nadaje?

Wysłane z mojego hi6210sft przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zadowolony bardzo, ale nie uzyskam efektu wieczornego wygaszenia światła (półmroku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.