ulmar Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 Ponad rok temu, głownie z w związku ze sporymi spadkami kH zacząłem podawać ballinga w oparciu o sole Stanlaba czystość do analiz i SBS Aquaforest, dawki wyliczone według aquacalculatora, nie było też możliwości aby zaszła jakaś pomyłka przy rozrabianiu płynów. Po około miesiącu od rozpoczęcia podawania zaczęły lecieć korale, głównie euphyllie, które były podstawą zbiornika i padły w 90%, przetrwały tylko dwie główki paraancory, mniej lub bardziej ucierpiały również inne koralowce. Ponieważ w tym czasie nie było nic zmieniane ani dodawane do zbiornika obstawiłem, że przyczyną jest balling, przerwałem podawanie, zrobiłem kilka sporych podmian i to co przeżyło zaczęlo szybko dochodzić do siebie, nowe wprowadzone po tym zdarzeniu euphyllie miały się świetnie i wszystko pięknie się pompowało. Zrezygnowałem z ballinga, zmieniłem sól z Aquaforest na Red Sea Coral Pro aby podnieść kH i wszystko było pięknie aż do teraz, kiedy kH znów zaczęło spadać i postanowiłem ponownie wystartować z ballingiem. Obstawiałem że przyczyną mogą być prochy ze Stanlabu kupione na allegro, zmieniłem je więc na "akwarystyczne", sól bez soli pozostała bez zmian i zacząłem bardzo asekuracyjne dozowanie, czyli dawki o połowę mniejsze niż potrzebne, w tym czasie zero zmian i podawanie czegokolwiek innego. Mija niecałe dwa miesiące, euphyllie przestają pompować, a yaeyamaensis poleciała w ciągu dwóch dni. Co jest grane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 Podaj dokładnie w jakich proporcjach rozrabiasz i podajesz tego ballinga. Bo tak to można wróżyć. Do tego przydałyby się ogólne parametry, opis systemu itd. Po prostu im więcej danych tym łatwiej coś doradzić. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 10 minut temu, ulmar napisał: Co jest grane? a testy robisz ? (bo na razie to wiemy że na trasie pomiędzy morzem a górami to gdzieś na drodze leży gwóźdź ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulmar Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 pH - 7,8 Ca 420 kH 7,8 Mg 1320 PO4 0,01 NO3 8 No2 0 zasolenie 1.026 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Jak podajesz balinga , ręcznie / automatycznie ? .Jakie parametry były przed pierwszym dozowaniem . Jak szybko korygowałeś KH . Edytowane 17 Czerwca 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulmar Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 w zeszłym roku z pompy, teraz dla pewności ręcznie każdy płyn osobno 3x w ciągu dnia, przed kH 7,0 (czysta solanka do podmian 12,1) Ca 390 inne parametry bez zmian. kH podnoszone powoli rosło nie więcej jak 0,1 - 0,2 tygodniowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 Jakoś nie widzę związku.. Napisz jaki zbiornik , obsada ,koralowce, ryby. ile zbiornik czasu już hula.?Fotki przede wszystkim.. Jakie testy chodzi o wiarygodność podawanych przez Ciebie informacji. W morszczyźnie czasami o klęskach decydują detale.(koledze np: zaczęło się źle dziać po zanmontowaniu oświetlenia,uchwyty lamp zaczęły oddawać rdze do wody) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 pompka czy z ręki i tak najważniejsze wg mnie są testy - by pod nie ustawiać dozowanie, bo np w tydzień może polecieć magnez bardzo albo spaść KH i wtedy nie jest fajnie bo są duże skoki w parametrach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach