Skocz do zawartości
Nailo

Pierwsza solniczka 60/86 l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie rozpisałem już mniej więcej jak to ma wyglądać wrzucam poniżej i przed kupnem jeszcze liczę na wasze opinie ;>

Akwarium: są dwa warianty bo nie mogę się zdecydować 45x45x45 lub 40x40x40 OW

Oświetlenie: 2x AquaEl Decolight Duo Marine 2x11W + 1x AquaEl Ecolight 11W Actinic / chyba że znajde coś z ledów 

Grzałka:  Jager 50W

Cyrkulacja: Tunze Turbelle Nanostream 6015

Podłoże: Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White + Żwir koralowy 

Żywa skała: 8-9kg

Sól: Red Sea Salt

Filtr: RO DI  / chociaż kusi mnie kaskada z żywicą znajomy przerobił i huczy i buczy jak trzeba o dziwo a zawsze coś taniej wyjdzie.

Testy: w trakcie wyboru zestawu :)

Akwarium bez sumpa i panelu myślę że na tej wielkości da rade bez, choć pewnie w przyszłości możliwe ze dorobię sumpa.

Edytowane przez Nailo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy ta kaskada z żywicą to dobry pomysł i czy wyjdzie taniej . Po pierwsze jak będziesz wlewał kranówke do akwarium to zanim żywica wszystko przefiltruje to okrzemki zdążą się już pożywić a po drugie taką żywicę będziesz musiał wymieniać co 2 tygodnie jak nie częściej bo nie będzie spełniać swojego zadania ( nie wchłonie więcej ) I czy to Ci wyjdzie taniej niż zestaw osmozy za 120zł z aledrogo to nie wiem . Sump Ci nie potrzebny w takim mikrusie ale panel mógłbyś wydzielić, jakbyś jednak zdecydował się na jakiś odpieniacz to będziesz miał gdzie go schować i nie będzie szpecił zbiornika , upchniesz tam też grzałkę a pompa obiegowa będzie robić za dodatkową cyrkulację - będzie Ci ją łatwiej ustawić bo z jedną pompką ciężko osiągnąć zadowalający efekt. W panelu będziesz miał też miejsce na jakieś media filtracyjne czy wegięl albo absorbebry w razie potrzeby - a pończochy z wkładem wiszące na szybie do uroczych nie należą ;) 

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No okej dajmy na to że zostane przy RO DI bo raczej tak bedzie taniej masz racje.
Co do panelu cały czas o tym czytam i co do efektu wizualnego z jednej strony spoko z drugiej nie gryzie mnie w oczy sprzęt który wystaje po za akwarium ;> 
Co do odpieniacza myślę że jak już dojrzeje to pewnie coś poszukam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium lepiej weź większe. Co do tych lamp aquaela, to nie wiem czy są jeszcze gdzieś sprzedawane bo aquael robi już od dość dawna lampy na modułach LED 6W. Lepiej zrobić sobie samemu lampę DIY. Rozwiń temat o co chodzi z tą żywicą w kaskadzie, chcesz lać do akwarium wodę prosto z kranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych lampek jest jeszcze tego w sklepach trochę jak szukałem z DIY się nie tykam ponieważ za słaby w te klocki jestem musiałbym komuś to zlecić co pewnie przełoży się na koszt a chińczyka nie chce. Co do tematu żywicy w kaskadzie się nie wypowiadam, musiałbym dokładnie wypytać znajomego który to stosuje ponieważ on mi podsunął swój pomysł ale nie zagłębiałem się w niego jeszcze. 

Edit : 
Co do panelu hmm jest opcja zrobić takowe cudo tyle ze zewnętrznie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co panel na zewnątrz ? Robisz dłuższe szkło i wygradzasz panel , tak musisz myśleć o jakimś pudełku przelewowym (a to też nie mały koszt ) i masz więsze bezpieczeństwo jak ci się coś przytka to przeleje Ci na zewnątrz a z panelem (robisz trochę niższą ściankę ) przeleję się nad nią i wróci do panela 

Jak zewnętrzne to już nie będzie panel tylko sump ;)

Edytowane przez felek (wyświetl historię edycji)

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co CI panel do takiego akwa? Ja mam w kosteczce kaskade FZN-3 i spokojnie daje radę. W jednej komorze gruz a w drugiej pochłaniacze i odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, elespero napisał:

Po co CI panel do takiego akwa? Ja mam w kosteczce kaskade FZN-3 i spokojnie daje radę. W jednej komorze gruz a w drugiej pochłaniacze i odpieniacz.

Właśnie o czymś takim myślałem mógłbyś zrobić foto i podesłać jak to wygląda miałbym jakiś pogląd jak tego dokonać :)

Co do samego panelu macie może link z jakimś tematem co i jak :) chciałbym też zerknąć poprostu jak to wygląda wszystko razem porównać która opcja wyjdzie najkorzystniej etc póki jeszcze nie zamówiłem akwarium. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz nowy temat z podobnym litrażem jak planujesz, z panelem i wszystko ładnie rozrysowane 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm panel fajnie wyglada ale chyba bardziej mi siedzi rozwiazanie ktore podesłał mi kolega @elespero 
I pewnie będę się uciekał w tą strone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze rozwiązanie to będzie mały odpieniacz Tunze 9001 bez panelu i kaskady. Po co gruz w kaskadzie, kupisz 1kg skały więcej i na jedno wyjdzie. Tak samo po co te różne pochłaniacze? Akwarium dojrzeje, kupisz odpowiednią ilość ryb do litrażu, nie przesadzisz z karmieniem, regularne i odpowiednio duże podmiany wody. I wtedy wystarczy sam odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, maciej01 napisał:

Najlepsze rozwiązanie to będzie mały odpieniacz Tunze 9001 bez panelu i kaskady. Po co gruz w kaskadzie, kupisz 1kg skały więcej i na jedno wyjdzie. Tak samo po co te różne pochłaniacze? Akwarium dojrzeje, kupisz odpowiednią ilość ryb do litrażu, nie przesadzisz z karmieniem, regularne i odpowiednio duże podmiany wody. I wtedy wystarczy sam odpieniacz.

Po to ten gruz aby bylo mniej skały, bo w tak małym akwarium 1kg skały to dużo. odpieniacz w środku też zajmuje sporo miejsca. 

I jak by zrobić po twojemu to nie będzie miejsca na korale nawet. bo skała i sprzęt. 

A pochłaniacze w takim mały litrażu są niezbędne, jest to zbyt niestabilny system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam akwarium prawie 50l brutto z dołożonym oddzielnym panelem, w którym mam DSB i refugium. Dziś jak bym stawiał akwarium od nowa, to wolałbym zrobić trochę większe i bez panelu, a w nim odpowiedni mały odpieniacz. Taki właśnie Tunze 9001. Panel dołożyłem po roku od startu, bo nie mogłem ogarnąć no3 ipo4, a akwarium działało i działa bez odpieniacza. Dziś już jestem mądrzejszy i wiem co robiłem źle. Po prostu za dużo karmiłem i robiłem za małe podmiany. Właśnie dlatego uważam, że jak będzie rozsądnie dobierać ilość ryb, karmić odpowiednią ilością pokarmu, regularnie podmieniać odpowiednią ilość wody, to żadne pochłaniacze nie są potrzebne, tylko mały odpieniacz Tunze który nie zajmuje dużo miejsca, bo jest po prostu mały. Zresztą ja nigdy nie stosowałam żadnych pochłaniaczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale podmieniasz dużo wody, a ja zaś odwrotnie. Im mniej podmian. 

I ten odpieniacz nie jest taki mały. Przynajmniej dla mnie zajmuje dużo miejsca i w takich małych akwariach powinien być na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie ten odpieniacz Tunze jest mały i nie przeszkadzał by mi w rogu akwarium. Tak samo ze skałą, jednemu w kostce 30l wystarczy 2kg, a ktoś inny uważa, że 4kg to mało. Przeważnie poleca się małe ilości skały, bo teraz jest moda na minimalizm. Wody wcale dużo nie podmieniam. Kiedyś podmieniałem 3 litry co 10 dni, a teraz 5 litrów co tydzień, 7 dni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm znalazłem taki zestaw ;> 

https://www.olx.pl/oferta/akwarium-80-l-ow-zestaw-CID103-IDmW8dc.html#8918928d02
Jak myślicie ta lampa da rade czy za słaba ;) bo gość mieszka obok mnie więc miałbym łatwy transport

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz temat z tym akwarium. Na olx napisał, że oświetlenie to 20x1W, a w swoim temacie że dodatkowo jest jeszcze dioda 50W. Akwarium niedawno założone i już likwidowane, nawet jeszcze nie dojrzało. Dopytaj się dokładnie co z tym oświetleniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę oglądał akwa etc w piątek 

Ale czysto orientacyjnie czy to samo 20x1w uciagnie taki zbiornikto czy oświetlenie do wymiany :)

Już wiem że lampa jest taka jak z opisu na Olx bo diodę przenosi do 190l  więc tylko szkło i 20w plus szafka :)

I teraz czy sens to brać czy lepiej sklejać własne szkło plus tak jak wyżej opisałem ?:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie fajna i w miarę niedroga opcja :) tylko pozostaje to podłączyć myślę że i może jest to do zrobienia tylko przydałby się jakiś poradnik dla ułomnych bo ciężko u mnie z elektryka :X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym sklepie co dałem link do diody, wszystko Ci wytłumaczą i doradzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe to jest moje akwarium do sprzedania :) , faktycznie ta dioda 50 w okazała się za mocna do tego zbiornika ale dodałem do niej sterowanie i może świecić 25%, 50% i 100% mocy i działa to z fajnego małego pilota . Jak kupisz tą diode 30 w i do niej odpowiedni driver to mogę ci ją zamontować i podłączyć wszystko za free :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem ostatnio troche w pracy neta i znalazłem takie cuda
Pociągły by one akwa 40x40x40 ?

3x takie cudo 
http://tiny.pl/g15mh

Albo coś takiego:
http://tiny.pl/g15md

Przynajmniej na start :) bo pewnie w przyszłości bym to wymienił ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja eksperymentowałem na różnych tanich ledach, na gotowych chińskich lampach, kilka sam zrobiłem i ostatecznie zakończyłem na T5 - taka dygresja na temat wynalazków :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.